SB UN
Foto: EPA/EPA-EFE/PETER FOLEY, ilustracija

O aktuelnim izazovima sa kojim se Srbija suočava zbog nametanja rezolucije o Srebrenici predsednik Srbije Aleksandar Vučić je razgovarao i sa stalnim predstavnikom Ruske Federacije pri UN Vasilijem Nebenzjom.

Zamolio ga je da i ovog puta podrži poziciju naše zemlje prilikom odlučivanja u UN.

U izjavi za srpske medije Nebenzja je rekao da je rezolucija politički trik kome nije cilj međunacionalno pomirenje, već nešto potpuno suprotno.

"Razgovarali smo o tom nacrtu rezolucije kojeg su donele Nemačka i još nekoliko drugih zemalja, o genocidu u Srebrenici. Predstavile su ga benigno, kao nešto sa dobrim namerama. Ali mi svi znamo da je to politički trik kome nije cilj međunacionalno pomirenje kao što je predstavljeno, već nešto potpuno suprotno. Može da pojača napetosti na Balkanu i da ima posledice kakve podnosioci rezolucije možda nisu ni zamislili", ukazao je Nebenzja.

Pandorina kutija

Nebenzja je naglasio da Rusija neće podržati tu rezoluciju kao i mnoge zemlje članice UN.

"Ova rezolucija otvara Pandorinu kutiju. Ako se usvoji ova rezolucija to bi otvorilo put drugim zemljama koje imaju slične probleme da izađu sa svojim problemima. I mogu vam navesti jedan primer. Nemačka, koja stoji iza te rezolucije, iako tehnički nije originalni kosponzor, odgovorna je za najveći i najokrutniji genocid u 20. veku, a tu mislim na Drugi svetski rat", rekao je Nebenzja.

Zbog toga, istakao je on, neće se iznenaditi ako u jednom trenutku, ukoliko se rezolucija usvoji, neko, a možda i Rusija, izađe sa rezolucijom o genocidu od strane nacističke Nemačke nad narodom Sovjetskog Saveza tokom Drugog svetskog rata.

"Srbija ima slične probleme, jer tu je pitanje genocida u Prvom i Drugom svetskom ratu", rekao je Nebenzja.

Dodao je i da odluka o usvajanju rezolucije nije doneta po ustavu BiH.

"Nijedan entitet u sastavu federacije nikada nije dao saglasnost za takvu inicijativu.

Na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu i Metohiji Nebenzja je rekao da se etničko nasilje u južnoj srpskoj pokrajini nastavlja pod okriljem privremenih institucija u Prištini.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading