Predsednik Vučić u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti UN
Foto: Printscreen/Videoplus Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima nakon sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a.

 

Ko god prekrši međunarodni poredak, mi to priznajemo i ko god je žrtva mi smo na njegovoj strani.

- Verujem da ćemo nastaviti naš proces dijaloga sa Prištinom. Nadam se da će EU obaviti svoj posao kako bi nametnula nešto što su nam garantovali prethodnih 11 godina, pošto su sve tri strane potpisale taj Briselski sporazum. Formiranje ZSO najvažniji preduslov za sve - naglasio je Vučić.

- Nadamo se da će to ostati preduslov članstvu tzv. Kosova u SE - rekao je on.

Rezolucija o Srebrenici

Vučić je istakao da nije bilo nikakve diskusije ili dogovora unutra same BiH po pitanju Rezolucije o Srebrenici, već je to odluka koja deli već duboko podeljene etničke zajednice.

- Način na koji je predstavljen nacrt to je okretanje jedne zajednice protiv druge, BiH je i dalje osetljivo područje. Nije bilo nikakvih regionalnih konsultacija, donošenje odluka u okiru Skupštine UN mora biti doneta konsenzusom. SB je taj koji se bavi situacijom u BiH i to može biti mešanje u nadležnosti za koje je odgovoran SB UN, nije odgovarajuće prenošenje u Generlanu skupštinu UN. Mi smo stalno i dosledno osuđivali zločine u Srebrenici. Ja sam lično otišao i odao počast žrtvama - rekao je Vučić.

2010 godine usvojena je deklaracija u Srbiji koja je osudila dešavanja u Srebrenici.

- Srbija je pokazala svoju posvećenost principima međunarodnog zakona tako što je ispunila svoje obaveze prema međunarodnim institucijama pravde, istakao je predsednik Vučić.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici predsednik Vučić je istakao da ona neće dovesti do mira.

Sve je ovo učinjeno u tajnosti

- Politički cilj usvajanja Rezolucija može biti borba protiv procesa suverene države kao što je Srbija koja ne prihvata ultimatume koja dolaze od velikih sila. Ona neće dovesti do mira i neće izlečiti rane iz prošlosti, ona će produbiti rane iz prošlosti i dovesti do novih tezija na zapadnom Balkanu. Iz tog razloga mi tražimo da se ova rezolucija povuče na način na koji je predstavljena. Ako to ne bude tako pozivamo da članice glasaju protiv rezolucije. I mi smo za svaki tip dijaloga i procesa. Niko o ovome nije obavešten ni u Srbiji ni Bosni. Sve je ovo učinjeno u tajnosti, ali potrebna nam je inkluzivnost i više razumevanja između nas - naglasio je Vučić.

Niz konsultacija i sastanaka

Podestimo, kako je ranije najavljeno predsednik Vučić će imati i niz konsultacija i sastanaka sa predstavnicima zemalja članica Ujedinjenih nacija, kako bi objasnio poziciju Srbije u vezi sa najavljenom rezolucijom o takozvanom genocidu u Srebrenici.

Predsednik je najavio susrete sa više od 120 stalnih predstavnika različitih zemalja u UN i saopštio da je u Misiji Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku formiran štab koji se bavi pitanjima u vezi sa pokušajem usvajanja rezolucije o Srebrenici i poručio da šanse Srbije nisu velike, ali da će se boriti.

Vučić je, uoči puta u Njujork, izjavio da će donošenje takve rezolucije dodatno narušiti odnose u regionu i da će se Srbija svom snagom boriti protiv usvajanja rezolucije.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO IZ MOSTARA Pokušavamo da očuvamo mir, a ne da se hvatamo za gušu #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #fypシ #foryou #foryoupage #viralvideo #predsednik #aleksandarvucic ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (20)

Loading
Ana

22.04.2024 19:50

Predsednik Vučić pokazuje hrabrost i odlučnost u ostvarivanju dijaloga sa Prištinom, što je ključno za stabilnost regiona.

Alen

22.04.2024 19:51

Srbija pod Vučićevim vođstvom nastavlja da gradi mostove saradnje i dijaloga sa svim stranama.

Mila

22.04.2024 19:51

Predsednik je pokazao izuzetan stav i borbenost za svoj narod i drzavu

Sanja

22.04.2024 19:51

Briselski sporazum predstavlja temelj za rešavanje pitanja između Srbije i Kosova, a Vučić ističe važnost poštovanja tog dogovora.

Stefan

22.04.2024 19:52

Očigledno je da Vučić stavlja mir i stabilnost regiona iznad političkih interesa.

Dejan

22.04.2024 19:53

Njegova poseta Srebrenici pokazuje duboko poštovanje prema žrtvama i njihovim porodicama.

Nenad

22.04.2024 19:55

Očigledno je da je Vučićev cilj stabilnost regiona, što je ključno za napredak.

Nikola

22.04.2024 19:56

Predsednik Vučić pokazuje posvećenost rešavanju pitanja na Balkanu kroz dijalog i kompromis.

Mila

22.04.2024 19:56

Ne odustajemo od formiranja ZSO, ona je preduslov za mir našeg naroda.

Milovan

22.04.2024 19:56

Vučić jasno ukazuje na neispunjena obećanja i nedostatak napretka u implementaciji Briselskog sporazuma.

Teona

22.04.2024 19:58

Vučić je pokazao da je pravi borac.Nema odustajanja samo napred Vučiću

Boban

22.04.2024 19:58

Svaki Srbin je ponosan na hrabrost koju poseduje Vučić, i šta je u stanju da uradi za svoj narod.

Sanja

22.04.2024 20:10

Vucic koje god da je kompromisno resenje predlozio Kurtiju on ga je odbio jer je Kurtiju jedini cilj da Srbija prizna KIM.

Dane

22.04.2024 20:11

I pored svih zahteva i pritisaka od strane EU, predsednik ne odustaje i bori se za svoju zemlju.

Srdjan

22.04.2024 20:15

Važno je što Predsednik Vučić ističe važnost formiranja Zajednice srpskih opština kao korak ka stabilnosti i miru u regionu.

Tamara

22.04.2024 20:16

Srbija pod Vučićevim vođstvom nastavlja da gradi mostove saradnje i dijaloga sa svim stranama.

Srdjan

22.04.2024 20:17

Njegova predanost miru i stabilnosti vidljiva je u njegovim naporima da podstakne konstruktivni dijalog i rešenja koja će koristiti svim zajednicama u regionu.

Bane

22.04.2024 20:17

Srbija je okrenuta politici mira i stabilnosti i nema nameru da sa bilo kim ratuje. Kome je do rata, rat mu bio u sopstvenoj kući.

olja

22.04.2024 20:18

Pristina nista ne postuje kao ni formiranje ZSO sto je grubo krsenje Briselskog sporazuma. Sami su sporazum potpisali ali ga se ne pridrzavaju.