Predsednik Vučić u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti UN
Foto: Printscreen/Videoplus Printscreen

 

Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić. Obraćanje predsednika Vučića prenosila se e od 16 časova, a od 19.30 i prijem za stalne predstavnike u UN povodom rezolucije o Srebrenici.

Sednica je počela u 16.00 sati po srednjoevropskom vremenu, a sednicu je otvorila predsedavajuća Savetu bezbednosti za april, Vaneša Frejzir. Prištinu predstavlja predsednica privremenih institucija Vjosa Osmani.

Ispred mesta gde sedi predsednik Srbije Aleksandar Vučić piše Srbija, dok ispred Vjose Osmani stoji tabla na kojoj piše - Vjosa Osmani.

Šamar za Prištinu odmah na početku sednice SB UN još jedan dokaz da tzv. Kosovo nije država.

16.00  - Sednica je počela

Jednom delu prištinske delegacije nije bilo dozvoljeno da uđe u zgradu.

16.05 - Karolina Zijade predstavila redovni šestomesečni izveštaj o radu UNMIK-a

Redovni šestomesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji predstavlja specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karolina Zijade.

- Čast mi je i privilegija da izvestim Savet o najnovijim dešavanjima na Kosovu. Jedna od ključnih zajedničkih zapažanja je nezadovoljstvo zajedničkih napredaka i efekti koji imaju na bezbednosnu situaciju. Nivo nepoverenja je visok i mora mu se posvetiti pažnja. Tokom proteklih meseci pojačane su tenzije sa objašnjenjem da je nemoguće posvetiti pažnju kroz dijalog - rekla Karlolina Zijada.

- Tokom nekoliko meseci usmereni su veliki napori da se reši sporno pitanje legitimiteta samouprava u četiri opštine koje su uglavnom naseljene samo etničkim Srbima sa KiM - rekla je.

- Sakupljen je dovoljan broj potpisa, da bi započeli opoziv gradonačelnika koji su prethodno izabrani sa manjim brojem glasača - rekla je i dodala da su iz izbora proizašle tenzije.

Ona je dodala da će nastaviti sa podržavanjem dijaloga kako bi se došlo do rešenja putem konsenzusa.

- Mi ćemo nastaviti da podržavamo dijalog pod okriljem EU - dodala je.

16.32 - Obraćanje Vučića

Predsednik Srbije podsetio je da je 19.4.2024. bilo tačno 11 godina od Briselskog sporazuma.

- Jedan od potpisnika bila je EU. Iako su Srbi ispunili sve, Zajednica srpskih opština nije ni na vidiku. Ovih 11 godina je 11 godina neispunjenih obećanja, svakodnevnih izgovora i neistina - naglasio je Vučić na početku.

Predsednik Vučić u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti UN

Videoplus Printscreen

 

- Dozvolite mi da vas podsetim da je ova hitna sednica održana na zahtev Republike Srbije, da su privremene institucije na tzv. Kosovu predvođene Aljbinom Kurtijem prouzrokovale tenzije. Srbija je Savetu bezbednosti UN predstavila sve što se dogodilo, pravno nasilje, fizičko nasilje i selektivno targetiranje Srba na KiM. Svi članovi SB UN su procenili da su naši argumenti i podnete žalbe bili u skladu sa činjenicama - rekao je.

- Ovde se ne poštuju suverenitet i integritet Srbije na način na koji je predodređeno.

- Zaposleni u institucijama koji još uvek tamo rade plaše se od neosnovanog hapšenja od strane režima Aljbina Kurtija.

Predsednik je ukazao i na to da je Priština ukinula dinar na Kosovu i Metohiji, a što je kulminacija produžene etnički motivisane kampanje protiv Srba i drugih nealbanaca.

- Potezi prištinskih vlasti pogađaju svakog podjednako, bez obzira na uzrast i pol i sve u okviru šovinističke agende usmerene ka kreranju Velike Albanije - rekao je Vučić.

- Umesto da bude sankcionisan, Kurtijev režim je stalno nagrađen. Istovremeno konstantna represija, desilo se 16 napada, pucnjava, zastrašivanja sve manjeg broja povratnika.

Predsednik je podsetio i na upad ROSU u srpske apoteke u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom potoku.

- Od 8. februara 2024 do danas održano je pet razgovora, jedini opipljiv ishod ovih napora bilo je izlaganje pravih motiva Prištine. Glavni pregovarač i Kurtijev partner u progonu potvrdili su da njihove namere da ukinu dinar jesu namere da potpuno iskorene srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohijii. On je ostao posvećen Velikoj Albaniji i toj hegemoniji. Umesto da bude sankcionisan, Kurtijev režim je stalno nagrađivan.

- Istovremeno traje konstantna represija od strane Albanaca, desilo se 16 napada, pucnjava, zastrašivanja sve manjeg broja povratnika. Nasilno uklanjanje tabli od strane policije sa nazivima imena na srpskom jeziku. Kontinuirani napadi u okviru kampanje progona Srba produbili su se, progonitelji Srba su zaplenili velike količine medicinskih sredstava u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici. UNMIK-u nedostaje preciznosti o događajima iz ovog perioda - rekao je Vučić.

Vučić je podsetio i na ilegalnu eksporpijaciju srpskog zemljišta za izgradnju prištinskih vojnih baza, arbitrarna hapšenja desetina uticajnih Srba, stalno prisustvo policijskih vozila u mirnim sredinama, bespotrebno pucanje, otimanje imovine SPC, preoravanje i uništavanje srpskog groblja...

Vučić je podsetio na napad na Miloša i Stefana Stojanovića.

- Umesto da bude sankcionisan, prištinski režim je i dalje nagrađivan - kazao je Vučić.

- Još jedan pokazatelj da je Aljbin Kurti lagao jeste kada je govorio o navodnom uvođenju tromesečnih perioda kad je reč o uvođenju nove valute, što se nije desilo, a stalno biva nagrađen. A ovo ukazuje da nikad nisu govorili istinu - naglasio je Vučić.

- Očekujemo od UNMIK-a da daju jasan i precizan izveštaj o situaciji na terenu, i objektivan - rekao je.

- Srpska policija, predviđena članom 9, zamenjena je Kurtijevom koja preti, hapsi, i niko nije preduzeo ništa da zaustavi taj teror - rekao je.

Podsetio je i na sramne izbore na severu Kosova i Metohije.

- Nove albanske opštinske vlasti su bile potvrđene bez bilo kakvog političkog legitimiteta i onda su došli kao okupatori praćeni teško naoružanim specijalcima - naglasio je Vučić.

Predsednik je ukazao na hapšenje Srećka Sofronijevića koji je ranjen na političkom protestu.

- Ne može biti pomirenja bez oslobađanja svih političkih zatvorenika - naglasio je.

Podseća da Kurti javno odbija da primeni Briselski sporazum, iako ga je tzv. kosovska skupština usvojila sa 2/3 većinom.

- Na terenu imamo kontinuirano i nesankcionisano proganjanje Srba u formalno mirnodopskim uslovima - rekao je predsednik Srbije.

Srbija je posvećena dijalogu Beograda i Prištine, dodao je on. To što Priština ne primenjuje nijedan sporazum dokaz je da želi progon Srba, objasnio je.

Vučić je istakao da je Beograd ispunio svoje obaveze odavno.

- Srbi su bili izloženi otvorenom progonu godinama, a Priština je odbila da ispuni svoje obaveze - naglasio je Vučić.

- Očigledno je da su nam hitno potrebna rešenja koja znače više Unmika, a ne manje - rekao je on.

Predsednik Srbije je podsetio na zločine koji nikad nisu kažnjeni.

- Kurti lično vodi kampanju svoje stranke u Severnoj Makedoniji. Najpopularniji političar u Makedoniji nije Kurti, nego Vučić koji nema nikakvu kampanju u Makedoniji.

- Danas ćemo svakako imati priliku da slušamo bajke od onih koji su naredili progon Srba sa KiM. Kao predsednik Srbije u obavezi sam da ne koristim eufemizme sa pravo stanje stvari.

Vučić je naglasio da bi članstvom SE Kurti bio nagrađen političkom podrškom za sledeće "izbore" na KiM.

- Moram da vas upozorim na opasnost kojoj je izložen ceo pravni poredak, da se eventualno proglasi članstvo Kosova. Lako možemo da se nađemo u situaciji da će šovinistički režim da bude nagrađen. Za stvaranje ovog detaljno opisanog sistema, režim Aljbina Kurtija je nagrađen za verovatno članstvo Saveta Evrope. Svet ćuti zato što je razvoj demokratije i multikulturalnog društva zamenjen politikom konsolidacije Kosova - rekao je i dodao da bi Kurti dobio još jednu pobedu koja se služi na tanjiru.

 

 

- To bi bio konačni i fatalni udarac Međunarodnom pravu. Ja sam gotovo siguran da takvi rušilački planovi neće biti sprovedeni - rekao je i dodao da želi da apeluje na zemlje koje su podržave članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope.

- Želeo sam još jednom da vas uverim da je Srbija posvećena miru i pravnom poretku. Daćemo sve od sebe da održimo mir i stabilnost u regionu i uvek možete računati na ozbiljnost Srbije po ovom pitanju - zaključio je Vučić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (52)

Loading
Milan

22.04.2024 16:02

Bravo Vucicu, unisti tog siptara Kurtija, nedaj mu da nas ponizi!

Ana

22.04.2024 16:05

Predsednik Srbije brani nasu drzavu, njene vrednosti i interese!

Ljilja

22.04.2024 16:07

Predsednik će sigurno imati što šra da kaže na ovom sastanku! A ne sumnjamo da će mu bezbednost našeg naroda biti na prvom mestu!

Rio

22.04.2024 16:07

Podrska za predsednika Vucica i za nasu Srbiju. Sad moramo biti jedinstveni i dati snagu nasem timu u Njujorku!

Anja

22.04.2024 16:14

Samo jako do sada I odvazno u borbi za pravdu.

Slavka

22.04.2024 16:14

Srbija nastavlja borbu za svoj narod i pored brojnih izazova i prepreka.

Zora

22.04.2024 16:15

Mora se cuti prava istina o zivotu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Nita

22.04.2024 16:15

Vučićeva prisutnost na sednici UN u Njujorku naglašava značaj dijaloga i multilateralne saradnje u rešavanju globalnih izazova.

Tanja

22.04.2024 16:15

Vučić će se hrabro boriti za istinu o srpskom narodu.

Jana

22.04.2024 16:15

Cuce svet istinu o situaciji na KiM iz prve ruke.

Olja

22.04.2024 16:16

Predsednikova posvećenost borbi za očuvanje i napredak Srbije i srpskog naroda je lavovska

Dijana

22.04.2024 16:16

Ova sednica se za Vučića može nazvati: sam protiv svih

Sonja

22.04.2024 16:16

Svi smo uz Vučića. Hvala mu što se bori za nas.

Rajna

22.04.2024 16:17

Podrška ovom čoveku koji se svim srcem bori za Srbiju.

Nita

22.04.2024 16:17

Očekuje se da će Vučićeva adresa na sednici UN dati uvid u prioritete Srbije u međunarodnoj zajednici, posebno u kontekstu regionalne stabilnosti.

Sara

22.04.2024 16:17

Istina se ne moze vise skrivati,vreme je da svet cuje istinu od Vucica.

Katarina

22.04.2024 16:17

Predsednik je dokazao da je dostojan da predsedavlja interese Srpskog naroda

Svetlana

22.04.2024 16:17

Predsednik ne dozvoljava nikome da nas ponizi. Brani svoju državu i narod.

Jana

22.04.2024 16:17

Vučić sada zastupa interese Srbije i svih građana.

Nena

22.04.2024 16:17

Vucic se bori svim silama da odbrani interese nase zemlje!

Milina

22.04.2024 16:18

Vreme je da svet cuje istinu o zivotu srpskog naroda i konacno medjunarodna zajednica odreaguje na bahato ponasanje Pristine i njenih predstavnika.

Ika

22.04.2024 16:18

Nema predaje , bitka se nastavlja za Srbiju i srpski narod. Glavu gore.

Svetlana

22.04.2024 16:18

Predsednik Vučić brani svoju državu i narod.

Gaga

22.04.2024 16:19

Gledaćemo sa visokom pažnjom sednicu SB.

Jela

22.04.2024 16:19

Dokaz koliko se Vucic bori za svoju zemlju i svoj narod! Mnogi mogu samo da mu zavide!

Pavlaković

22.04.2024 16:19

Predsednik Vučić branitelj časti i obraza Srbije!

Zoka

22.04.2024 16:19

Verujem da će Vučić Srbiju braniti svim srcem kao i stvarnim činjenicama situacije na KiM.

Rada

22.04.2024 16:20

Vucic se bori i izborice se za interese svoje drzave i svog naroda!

Vuk

22.04.2024 16:21

Predsednik koji se bori za svoj barod i svoju zemlju! Podrska predsedniku! 🇷🇸💙🇷🇸

Iva

22.04.2024 16:22

Uz Srbiju smo u ovom važnom trenutku dok se Vučić bori za interese naše zemlje na Sednici Saveta bezbednosti UN. Neka njegovo obraćanje bude odraz hrabrosti i odlučnosti u zaštiti naših interesa.

Mila

22.04.2024 16:23

Vucic na sve nacine pokusava da zastiti Srbe na KiM

Mila

22.04.2024 16:23

Vucic na sve nacine pokusava da zastiti Srbe na KiM

Jana

22.04.2024 16:23

Stojimo uz Srbiju dok se suočava sa kompleksnim izazovima na međunarodnoj sceni. Verujemo da će Vučić dostojanstveno i efikasno zastupati naše stavove i interese na Sednici Saveta bezbednosti UN.

Nenko

22.04.2024 16:24

Niko kao Vucic, bravo državniče, tako se brani svoj narod.

Jelena

22.04.2024 16:25

Predsednik Vučić u NJujorku na sednici UN braniće interese svog naroda

Nnn

22.04.2024 16:25

Prisustvo predsednika Vučića na ovoj sednici simbolizuje spremnost Srbije da aktivno radi na iznalaženju rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Lena

22.04.2024 16:25

Počinje borba za interese srpskog naroda.

Ema

22.04.2024 16:25

Neka Vučićevo prisustvo na Sednici Saveta bezbednosti UN bude prilika za promovisanje naših vrednosti i perspektiva.

Marijana

22.04.2024 16:26

Srbija zaslužuje podršku u nastojanjima da se ostvari stabilnost i napredak na Balkanu.

zivkag2306

22.04.2024 16:27

Odbrana časti, obraza i teritorije Srbije je najveća čast za svakog gradjanina zemlje! Boriti se časno i pošteno treba uvek!

Gaga

22.04.2024 16:27

Da bi se nastavio dijalog sa Prištinom na kojoj insistiraju strane sile , može ali tek kad Priština bude ispunila sve ono što nisu do sad ispunili . Pogotovo da oforme ZSO.

Sonja

22.04.2024 16:28

Istinu o dešavanjima na KiM čuće od predsednika na sednici

Jelena

22.04.2024 16:52

Predsedniku je uvek bio prioritet bezbednost njegovog naroda.