Danijela Nestorović
Foto: Printscreen/Facebook printscreen

Koalicija „Srbija protiv nasilja“ kojom je upravljao Dragan Đilas u petak uveče doživela je svoj krah. Šest od devet stranka (Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana, Novo lice Srbije i Demokratska stranka) koje čine tu koaliciju donelo je odluku da izađe na beogradske i lokalne izbore koji su zakazani za 2. jun, dok su se tri ( Stranka slobode i pravde, stranka Srce i stranka Zajedno) odlučile na bojkot. Činjenica da mu je ubedljiva većina okrenula leđa, te da je maltene njegova stranka ostala usamljena u ideji o bojkotu (budući da on zapravo upravlja i strankom koju vodi Zdravko Ponoš, ali i strankom Zajedno) blago rečeno razbesnela je Đilasa, koji je iste večeri počeo da kažnjava neposlušne.

U njegovo ime najpre je Marinika Tepić oplela po dojučerašnjim saborcima.

RASPAD UŽIVO NA N1

Gostujući na N1 sa predstavnicima ostalih stranka SPN, gde se ta koalicija uživo raspadala, nije mogla da sakrije ogorčenost što predstavnici ostalih partija nisu slepo pratili odluke njene i Đilasove stranke, nego su ipak za izlazak na izbore i borbu.

Opozicija

Tanjug

 

- Ne bih likovala nad tim preglasavanjem tokom sastanka - rekla je Tepićeva - da li je bilo pet prema četiri, pa se pretvorilo u šest prema tri.

- Za mene je to bila tužna okolnost zato što se koalicija odlučila da ne ostane složna u istrajnoj borbi za izborne uslove, što je mogla da ostvari pomeranjem izbora za jesen da je ostala jedinstvena. Propuštena je nada, šansa ovakvim različitim mišljenjima ili podelom u koaliciji, za koju više ne možemo da kažemo da postoji, jer su koalicije izborne ili predizborne. Ovde su se neke stranke odlučile da idu na izbore i oni će ići na te izbore u drugom formatu, kako su se dogovorile. Ostaće mi žal za propuštenom prilikom da finalizujemo ono što smo obećali građanima - navela je Tepićeva prozivajući kolege...

Miroslav Aleksić, vođa Narodnog pokreta Srbije, nije joj ostao dužan. On je podsetio Mariniku, Đilasa i malobrojne bojkotaše da im je vlast ispunila sve zahteve, te da razloga da ne izađu na izbore nema.

- Ako mi kažemo „nisu nam dobri uslovi, pa nećemo sad da se igramo nego čekamo da se nekad tamo promene pa da izađemo“, ja ne mogu to da prihvatim - rekao je Aleksić.

Na opasku Sofije Mandić, savetnice Zdravka Ponoša, da je „onda trebalo prihvatiti i ove izbore iz decembra“, Aleksić je odgovorio:

- Pa jesmo li ih prihvatili ako smo ušli u Parlament? Izborni uslovi će sigurno biti drugačiji nego u decembru! Ova tri zahteva su bila konsenzus, i to ne samo „Srbije protiv nasilja“ nego i koalicije NADA i ProGlasa! Pa i Marinika i ja smo govorili da su to uslovi - rekao je.

Na konstataciju novinarke N1 da „nema vremena“, Aleksić je odgovorio:

„Kako nema vremena, kad smo dali rok do 18. aprila?“

ŠTA ĆE BITI DALJE

Posle tog medijskog nastupa opozicije, koji su mnogi njihovi glasači okarakterisali kao rijaliti i napali ih zbog toga, usledilo je još dešavanja, odnosno počelo se s kaznama za neposlušne o kojima smo govorili.

Naime, stranka Zajedno je u kasnim večernjim časovima odlučila da isključi iz organizacije Đorđa Miketića nakon njegove odluke da će gradski odbor te partije izaći na beogradske izbore.

Iz gradskog odbora Zajedno saopšteno je da su doneli odluku da će, ukoliko ne bude jedinstvenog stava unutar opozicije, izaći na gradske i opštinske izbore u Beogradu, jer ne žele da odustanu ni od jedne borbe, niti na terenu niti u institucijama.

- Izjava Đorđa Miketića da inicijativni gradski odbor Zajedno izađe na beogradske izbore nije u skladu s odlukom stranke. Na širem sastanku rukovodstva stranke doneta je odluka o bojkotu, koja je i izneta u javnost - izjavila je Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno, dodajući da je zbog toga Miketić izbačen iz stranke, a svi znamo ko iza ove odluke stoji.

Šta će se dalje dešavati, ostaje nam da vidimo. Nema sumnje da će biti zanimljivo, jer kao što je neko primetio, ipak se radi o rijaliti a ne o bilo kakvoj opoziciji.

GLASAČI IH PITAJU: DA LI STE VI NORMALNI?

Sve su svemu, celo ovo ludilo razbesnelo je birače opozicije koji su ih, blago rečeno, tokom celog jučerašnjeg dana pljuvali po društvenim mrežama.

„Ovi se podelili, sad će jedni da izađu na izbore, drugi neće i tako, ne znam šta bih drugo rekao sem da se nose i jedni i drugi u p. m. Kao da rade za Vučića“, jedan je od komentara. Drugi su veoma slični i u njima im se postavlja uglavnom jedno te isto pitanje: DA LI STE VI NORMALI?

Vesna Pešić pobesnela: E sad je dosta! 

Sociološkinja Vesna Pešić žestoko je kritikovala Dragana Đilasa i deo opozicije koji je i dalje pod njegovom direktnom kontrolom zbog zagovaranja bojkota.

„Meni Đilas neće određivati da li ću izaći na izbore, ja glasam i svoj glas ne dam, dosta mi je njegovih bojkota. I 2020. sam izašla na izbore i glasala, bojkot je loš izbor. Borba je dugotrajna i uvek ću u njoj učestvovati. Dok sam živa“, napisala je Pešićeva na platformi Iks.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (19)

Loading
Djofa

21.04.2024 06:08

Djilasova koalicija pukla ko balon sto je bilo i očekivano!

Nataša

21.04.2024 06:15

vlast i fotelja su jedine stvati koje opoziciju zanimaju i koje ce ih zanimati

tdzjf

21.04.2024 06:16

Kako su radili tako im se i vratilo, raspali su se po šavovima.

ktzxfB

21.04.2024 06:18

BiIlo je samo pitanje vremena, kada će se ova koalicija raspasti.

sdfgsd

21.04.2024 06:19

Kako se Djilas ponaša, dobro je što su i ovoliko izdržali.

sdfgsd

21.04.2024 06:23

Ovo je tek početak, podele u opoziciji tek predstoje.

r7tzjf

21.04.2024 06:24

Samo ovako neka nastave, pa do izbora neće ostati ništa od opozicije.

dsfasd

21.04.2024 06:26

Opozicija puca bukvalno po šavovima, i to sve više izlazi u javnost.

cvbxc

21.04.2024 06:28

Naravno da ga napuštaju, kada su utvrdili kakav je on u stvari.

Branko N

21.04.2024 06:28

Đilas nikako da shvati da će mu Marinika doći glave.

Mićaga

21.04.2024 06:52

Sada Marinika merka u koju će stranku da pređe. Očigledno da će i ona da okrene leđa Đilasu.

Maja

21.04.2024 07:02

Bilo je samo pitanje kada će se zvanično raspasti

Ivana

21.04.2024 07:05

Mika će biti novi vođa opozicije. On je samo čekao svoje vreme

Una

21.04.2024 07:08

Jedina stvar na kojoj su opozicioni lideri saglasni je o tome da se ne slažu.

Vojvoda

21.04.2024 07:09

Bilo je samo pitanje vremena kad će se raspasti interesna opozicija.

Miki

21.04.2024 08:18

I bre Dragane, svi te ostavili, puko si ko Đilas 😀😂😀