Gideon Grajf
Foto: Printscreen/Jutjubprintscreen

Grajf je, u izjavi Tanjugu, ocenio da je inicijativa za usvajanje Rezolucije o Srebrenici u UN veštački korak koji za cilj ima plasiranje lažnih vesti u svet i da govori o nečemu do čega nije došlo.

"Moramo biti veoma naučni kada opisujemo istoriju. Ne možemo promeniti činjenice. Moramo biti lojalni realnosti. Došlo je do zločina, naravno. Cilj te inicijative je politički pokušaj da se prepravi istorija i ne bi trebalo da prihvatimo to", rekao je Grajf.

On je citirao rečenicu iz konvencije Ujedinjenih nacija, koja glasi: "Genocid je niz aktivnosti čija je namera da se izvrši etničko čišćenje".

"Ništa od karakteristika navedenih u toj rečenici iz konvencije UN ne može biti primenjeno. Samim tim do genocida nije došlo. Ne možete se igrati terminima... Morate raditi u skladu sa onim što odgovara realnosti. Moja komisija je dve godine radila pre nego što došla do zaključka. Zločini počinjeni u Srebrenici 1995. ne odgovaraju definiciji genocida. Došlo je do ozbiljnih zločina, počinioci moraju biti kažnjeni, ali ovo nije bio genocid", kategoričan je Grajf.

On je je ocenio da će usvajanje usvajanja Rezolucije o Srebrenici dovesti samo do produbljivanja konflikta i krvoprolića umesto do mira i da neće doneti nikome ništa dobro ni Balkanu, ni čovečanstvu.

Tanjug

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading