GRMEĆE I NEBO I ZEMLJA! Evo ko sve iz regiona dolazi u petak na najveću vojnu vežbu u Srbiji
Alo!

Zasad nema još konačnog spiska gostiju, ali prikazu najubojitijeg oružja koje ima Vojska Srbije trebalo bi da prisustvuju Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Nenad Stevandić iz Republike Srpske, Andrija Mandić i Milan Knežević iz Crne Gore, moguće i Ivan Stoilković iz Severne Makedonije. Pozvani su i predstavnici diplomatskog kora.

Što se tiče onoga što će svi moći da vide, biće impresivno. Planirano je da bude prikazano više od 500 naoružanja, odnosno svega onoga što čini naoružanje i vojnu opremu Vojske Srbije. Od tog broja biće predstavljeno više od 270 onih najsloženijih i najvrednijih, najdubljih sistema naoružanja.

Prema rečima ministra odbrane Miloša Vučevića, videće se i novi dronovi, besposadne letilice, modernizovani tenkovi, kao i modernizovana oklopna vozila, najbolja samohodna, ali i raketna artiljerija.

Vežba se, inače, realizuje do 21. aprila, ali će njen centralni deo svakako biti događaj u petak na Pešteru.

Kako smo već pisali, posebno interesovanje vlada za srpske dronove, koji će prekosutra imati premijeru u dejstvu punog obima. Baš zbog dronova, petak, osim naše vojske i državnog rukovodstva, pomno iščekuju i razne službe i na zapadu i na istoku. 

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Vojska Srbije (VS) prvi put koristiti dronove kamikaze upravo na Pešterskoj visoravni 19. aprila. On je to prvo rekao prilikom obilaska opreme i oruđa u Batajnici, a zatim i na početku vanredne sednice Vlade Srbije, kada je upitao predstavnike Vojske da li je Srbija prva u regionu koja "pušta bilo kakve dronove", uz opasku upućenu načelniku Generalštaba VS generalu Milanu Mojsiloviću "da se nada da se nećemo obrukati".
- Od 19. aprila su dronovi kamikaze deo našeg redovnog naoružanja - naglasio je Vučić.

Kako je za Alo! objasnio sagovornik iz bezbednosnih struktura, svaki ovakav obilazak, vežba ili događaj, a kamoli kada se dešava ovako nešto, odnosno kada će moćni dronovi kamikaze biti prvi put u punoj meri angažovani, budi pažnju stranih službi, kako vojnih tako i civilnih.

Kako je najavljeno, najviše se očekuje od drona "komarac", kojeg bi pre kraja godine trebalo čak 5.000 da uđe u redovnu opremu Vojske Srbije, a u bliskoj perspektivi svaki vojnik na terenu bi trebalo da raspolaže makar jednim ovakvim ubojitim dronom, sposobnim da ponese respektivnu količinu eksploziva.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading