ZAŠTO AMERIKA I NEMAČKA ŽELE DA NAS DELE I VRAĆAJU U PROŠLOST? Srbija sprema odgovore na rezoluciju o Srebrenici
Foto: AP/Tanjug/Ap

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da ne razume zašto zemlje kao što su Nemačka i SAD hoće da se usvoji rezolucija o Srebrenici u UN, jer to, kako je dodao, duboko deli narode na Balkanu i tako nas vraća u prošlost.

- To je tema koja duboko deli narode na Balkanu. To je tema koja duboko deli čak i ovu zemlju u kojoj se nalazimo. I ja ne mogu da razumem da je to neko namerno uradio želeći da izazove dodatne konflikte. Razumem ja šta Bošnjaci hoće. Ali ne mogu da razumem šta je to što hoće Nemci, Amerikanci i svi ostali. Sve mi to nije nimalo jasno - rekao je Vučić novinarima govoreći o nacrtu rezolucije o Srebrenici tokom obilaska Sajma privrede u Mostaru. Kako je rekao Vučić, umesto da govorimo o budućnosti, saradnji i privredi, mi se vraćamo u prošlost.

- Mi smo vraćeni 30 godina unazad i tu su nas vratili oni koji su nam sve vreme govorili - nemojte da gledate u prošlost. I kada smo nedavno imali predlog za raspravu na sednici Saveta bezbednosti o agresiji na Srbiju i Saveznu Republiku Jugoslaviju, onda su nam rekli zašto se vraćate 25 godina u prošlost. A onda su nas samo dan ili dva kasnije oni vratili, ali 29 godina u prošlost. Tako da, prošlost je dobra kad njima odgovara, prošlost nije dobra kad im ne odgovara. Budućnost je poželjna kad im odgovara, a nimalo nije dobra kad im ne odgovara - objasnio je Vučić.

On je dodao da je za nas važno da pokušamo da pronađemo racionalni izlaz, kako ne bismo bili više pogođeni.

- Zato verujem da ćemo i na ovom Vaskršnjem saboru uspeti da do toga dođemo - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja posetu Mostaru

Alo

 

 

Predsednik je na otvaranju Sajma privrede u Mostaru rekao da se nada da ćemo imati više iskrenosti u budućnosti, svi jedni prema drugima - u srpsko-hrvatskim i u srpsko-bošnjačkim odnosima.

- Nadam se da ćemo imati više iskrenosti u budućnosti, svi jedni prema drugima i u srpsko-hrvatskim i u srpsko-bošnjačkim, ne bih da govorim o drugim odnosima, jer verujem da zajednički možemo da živimo, da napredujemo još mnogo brže. I mislim da nismo lošiji od svih drugih koji bi na kraju krajeva da nam budu i tutori i mentori - istakao je Vučić.

Težak razgovor s Lajčakom

Predsednik Srbije je rekao da je jučerašnji razgovor sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u Mostaru bio težak, kao i da su pričali i o Kosovu i Metohiji, kao i o Republici Srpskoj.

- Situacija je sve komplikovanija. Meni je uvek potrebno dan ili dva da razmislim i šta bih rekao i šta je sve ono što možemo da uradimo - rekao je Vučić.

Novinarka iz Sarajeva pokušala da provocira, Vučić joj sasuo istinu u lice

Odgovarajući novinarki iz Sarajeva koja je navela da je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu utvrđeno da je Srbija kriva zato što nije sprečila genocid, Vučić je rekao da ona ne treba da izmišlja i da je svakako učinjen užasan zločin, ali da Srbija nije odgovorna za genocid.

On je naveo da, kada Srbija bude podnosila predloge rezolucija recimo o Jasenovcu ili o Kragujevcu, Kraljevu, Jajincima i mnogim drugim stratištima, neće da kaže ko je to počinio.

- U Srebrenici je svakako počinjen užasan zločin. I nije bio nikakav problem da dođe neko i pokaže i pijetet i žaljenje i sve drugo. I svi su odgovarali za to. Samo vas molim nemojte da izmišljate i nemojte da spekulišete o presudama koje nisu takve kakvim ih vi predstavljate - istakao je Vučić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading