Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja posetu Mostaru
Foto: Alo/Tanjug

"Hoće da učestvuju - hvala im, neće - mi nastavljamo da radimo", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Brnabić je kazala da koalicija "Srbija protiv nasilja" u novom predlogu traži da se dvotrećinskom većinom usvoji ustavni zakon o izmenama i dopunama ustavnog Zakona za sprovođenje Ustava kako bi se svi lokalni izbori održali u istom danu 2024. godine.

Brnabić je istakla da bi građani u lokalnim samoupravama koji su glasali u decembru 2023. sada, na osnovu novog zahteva, ponovo trebalo da izađu da glasaju.

"Mislim da nije prošlo ni sedam dana otkada sam rekla da, kada otvorimo takve presedane, to kraja nema, nepunih sedam dana, to se i ostvarilo", rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je opozicija učestvovala u tim izborima, da "nisu imali zahteve, potvrdili su rezultate, učestvuju u radu lokalnih samouprava, ali hajde da to izbrišemo".

"Kako kažu, organima izglasanim će biti produžen mandat za nekoliko meseci, a onima koji su konstituisani na osnovu izbora 2022. i 2023. će biti kraći mandat i nikakve to veze nema, hajde da svi izbori budu kada opozicija kaže, bez obzira na Ustav, zakone, demokratske principe.  Ako treba nekom da se produži mandat - produžićemo, ako treba da se skrati - skratićemo. E, tako bi izgledala Srbija po onima koji su se drznuli da pošalju ovaj predlog svim građanima Republike Srbije", rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da je teško poverovati šta se dešava i kakva je vrhunska neodgovornost opozicije i upitala kako dalje nastaviti dijalog kad dobije dva-tri različita zahteva nedeljno od opozicije.

"A šta ako mi sutra stigne novi, drugačiji predlog, svaki predlog njihov je ultimativan", primetila je predsednica skupštine.

Brnabić je prenela da su se stranke grupisane oko liste Srbija protiv nasilja pre četiri dana obratile zvanično OEBS-u sa zahtevom da OEBS posreduje u nečemu što oni zovu postpredizbornom krizom.

"I sada imate ljude koji su bacili drvlje i kamenje na mene što sam u svojstvu posmatrača pozvala ambasadore na dijalog, nisu imali pravo glasa, niti sam tražila mišljenje", rekla je Brnabić.

Istakla je da se predlozima opozicije ozbiljno bavila, da ih je analizirala, konsultovala se s pravnim timovima i pokušala da bude otvorena kako bi se počelo sa radom na primeni preporuka ODIHR-a, te podsetila da je prihvatila sve predloge opozicije osim da se obustave izborne radnje za beogradske izbore i da se odlože do daljeg što je, kako je ponovila, u suprotnosti sa Ustavom.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje novinara o tome da su i njeni mandati bili skraćivani, rekla da Narodna skupština ne može da skrati mandat predsednicima opština i gradonačelnicima i da se mandat može skratiti jedino ukoliko oni to sami žele ili ukoliko izgube većinu odbornika u lokalnim samoupravama.

"Ja sam sama skratila svoj mandat. Kao što predsednici opština i gradonačelnici imaju svoj mandat i ako žele mogu da ga skrate. Ako nemaju više većinu i ako ne može da funkcioniše lokalna samouprava, ide se na izbore. Ali ako ne žele da skrate sebi mandat, imaju većinu i nema problema u funkcionisanju lokalne samouprave, ne može Narodna skupština da im skrati mandat", rekla je Brnabić na konferenciji za medije u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje novinara o tome da su i njeni mandati bili skraćivani.

Ona je posebno navela da bi raspisivanjem izbora u svim lokalnim samoupravama, mandat 65 predsednika opština bio skraćen za čak tri i po godine.

"Zar da teramo te građane da idu i da ponovo glasaju. Zašto? Zar nisu rekli šta su hteli da kažu u decembru 2023, pa da sada to ponovo urade u decembru 2024. A šta ako se 'Srbije protiv nasilja' ne sviđaju ti rezultati? Hoćemo li ponovo da organizujemo u decembru 2025. Hoćemo li tako imati permanentne izbore i razgovor oko izbornih uslova svakog meseca, svake godine", upitala je Brnabić.

Brnabić je naglasila da je ona svoj mandat skratila kao predsednica Vlade Srbije, jer je mislila da je to u tom trenutku neophodno.

"Poslednji put kad sam skratila sebi mandat, skratila sam na izričit zahtev opozicije. I imali smo izbore. Imali smo rezultate izbora", rekla je Brnabić.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (19)

Loading
Ana

16.04.2024 15:52

Ko hoće hoće, ko neće neće. Pa nemože se više država otezati. Vreme je novac.

Vesna

16.04.2024 15:52

Dok se Opozicija premislja sta ce, Vucic radi za interese Srbije.

Ana

16.04.2024 15:54

Kod Vucica nema hocu pa necu, on je odgovoran o uvek radi za interese naroda.

Milan

16.04.2024 15:55

Opozicija hoce da učestvuje na sastanku pa nece, dok se oni premisljaju Vucic radi punom parom.

Ana

16.04.2024 15:59

Vucic radi pa radi, kod njega nema hoces-nećeš kao kod opozicije.

Daca

16.04.2024 15:59

Opozicija ne zna šta hoće,a vrlo dobro zna kakav će ishod biti na izborima,a to ih i plaši

Maja

16.04.2024 16:00

Kod Vucica nema stajanja, on radi punom parom za svoj narod dok opozicija se promišlja

Nina

16.04.2024 16:00

Opozicija zna šta ih čeka i posle ovih izbora pa samo zanoveta.

Nina

16.04.2024 16:05

Opozicija je smesna i neodgovorna, neradnici.

Filip

16.04.2024 16:07

Opozicija treba sama sa sobom da se dogovori.

Milina

16.04.2024 16:08

Sta drugo i ocekivati od neozbiljne i neodgovorne opozicije.

Mina

16.04.2024 16:13

Opozicija treba da uči od Vucica, kako se radi u interesu naroda.

Dragan

16.04.2024 16:18

Sta opozicija vise hoce,kada im je sve ispunjeno sto su trazili?!