savet evrope
Foto: Alo/PrintSrceen

Rasprava o tački dnevnog reda pod nazivom "Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope" na plenarnoj sednici treba da počne u 16:30 časova, a izveštaj će prezentovati izvestilac PS SE za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani.

Konačnu odluku o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope treba da donese Komitet ministara na sednici koja bi trebalo da bude održana od 16. do 17. maja u Strazburu. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče da je ta sednica bila zakazana za 11. maj, ali da će najverovatnije biti održana 16. maja, ukoliko ne dođe, kako je rekao, do određenih pomeranja.

On je izrazio uverenje da ipak postoji šansa da se, zahvaljujući francuskom zalaganju razmisli o odlaganju i o nekim drugim stvarima, kao i da je Srbija poslala mnogo zvaničnih pisama i objašnjenja na različite adrese. Srpska delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) podnela je 10 amandmana na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope (SE), a jednim od njih traži se odlaganje odluke o zahtevu Prištine za članstvo.

U tekstu, u koji je Tanjug imao uvid, amandmanom pod brojem devet se predlaže da Skupština preporuči Komitetu ministara SE da odloži odluku o zahtevu za članstvo dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), kako se navodi, "ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije". Pored ostalog, srpska delegacija je tražila i da se predloženi tekst izmeni tako da osnivanje ZSO bude preduslov za nastavak procesa razmatranja aplikacije tzv. Kosova, a ne post-pristupna obaveza kako stoji u preporuci. Šefica srpske delegacije u PS SE Biljana Pantić Pilja objasnila je ranije za Tanjug da u PS SE ne vlada princip "jedna zemlja - jedan glas", već je delegaciji svake države, proporcionalno njenom broju stanovnika, dodeljen broj članova. Najviše predstavnika koje jedna država može da ima je 18, a najmanje dva.

U skupštini ima 306 poslanika, članova nacionalnih parlamenata država članica, plus 306 zamenika koji nemaju pravo da glasaju. Protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope glasaće Mađarska, potvrdio je ranije, šef diplomatije te zemlje, Peter Sijarto, a i Ministarstvo spoljnih poslova Španije potvrdilo je da će ta zemlja biti protiv.

Tzv. Kosovo je kandidaturu za članstvo podnelo pre dve godine, a prihvaćena je na sednici aprila prošle godine kada ju je podržalo 33 od ukupno 46 država članica SE, sedam zemalja bilo je protiv, pet uzdržano, jedna nije glasala. PS SE je parlamentarni ogranak Saveta Evrope, međunarodne organizacije koju čini 46 zemalja, a čiji je osnovni cilj zaštita ljudskih prava, demokratije i vladavine prava. PS SE je jedan od dva statutarna tela Saveta Evrope, zajedno sa Komitetom ministara, izvršnim telom koje predstavljaju vlade država članica.

Dok u Komitetu ministara svaka država članica ima jedan glas, u Parlamentarnoj skupštini broj predstavnika, a samim tim i glasova, određuje veličina zemlje. PS SE zaseda četiri puta godišnje na jednonedeljnim plenarnim zasedanjima u Strazburu, a prva sednica održana je 10. avgusta 1949. godine.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading