Siniša Mali
Foto: Printscreen/TV Pink

"Ne znamo da li ćemo pobediti, nije lako, nisu nam neke velike šanse kao što je i predsednik onako konzervativno i pesimistično rekao, ali s druge strane ćemo dati sve od sebe. Dakle, predsednik Vučić je uputio i pisma svim liderima koji su u Savetu Evrope, zemalja koji su u Savetu Evrope, neka od tih pisama su personalizovana, čekamo odgovor", rekao je Mali u emisiji ''Hit tvit'' na TV Pinku. On je istakao da se kroz prijem tzv. Kosova u SE otvara ogromna Pandorina kutija i da je to svima jasno. S druge strane, dodao je, pitanje zašto sada, posle 29 godina, rezolucija o Srebrenici, kada je poznato da je predsednik Vučić bio tamo i poklonio se žrtvama, a njegove izjave su uvek usmerene ka miru, stabilnosti i poštovanju Dejtonskog sporazuma.

"Osećaj svih nas je, ne osećaj, realnost, da oni žele da Srbija ide nazad. Oni ne žele da Srbija ide napred. Oni žele sve nas da vrate u tu neku prošlost. Zašto sada, posle 29 godina, se otvara ta Pandorana kutija? Onda vidite da, s druge strane, nemaju rešenje za krizu koja se dešava u Ukrajini pošto očigledno Putin pobeđuje tamo. Dakle, onda ajmo da se iživljamo, na nekoj maloj Srbiji i da vidimo da bar neku pobedu ostvare, s obzirom da im idu izbori za Evropski parlament, u Velikoj Britaniji i u SAD", poručio je Mali. On je dodao da je predsednik Vučić danas prilično gorko govorio o takozvanim partnerima i takozvanim prijateljima. Mali je rako da ima utisak da je Srbija stalno popuštala kako bi doprinela pronalaženju kompromisa i očuvanju mira i stabilnosti

. "Da li je Priština bilo šta uradila? Nije uradila. Nije ništa uradila. Al opet evo, nagrađuju ih za neki prijem u Savet Evrope, za neku viznu liberalizaciju. Oni jesu njihova beba i uvek će biti njihova beba i uvek će da ih podržavaju", primetio je Mali. Ali s druge strane, naglasio je, mi moramo da budemo svesni gde smo, šta smo i da je ovo takođe šansa. "Šansa da pokažemo koliko se Srbija promenila i koliko je poštovana u svetu. Neće njima ovo biti lako. O tome je Vučić govorio. Neće oni baš tako da izvojevaju pobedu i u Generalnoj skupštini UN, niti u Savetu Evrope. Ima tu zemalja koje su nama prijatelji, ima s druge strane i tih koji su takozvani partneri", rekao je Mali. Podsetio je na ideju koju je predsednik Aleksandar Vučić danas pomenuo, kada je rekao da će se, ukoliko rezolucija o Srebrenici bude usvojena, Srbija kandidovati da bude nestalna članica SB UN za 2025-2026. Mali je naveo da se kandidat za nestalnog člana bira iz regiona centralne i istočne Evrope naredne godine, pa je odgovor Srbije na eventualno donošenje rezolucije da se kandiduje za to mesto. "Dve zemlje koje su u NATO su se kandidovale, kandidovaćemo se i mi. Pa da vidimo ko će dobiti veći broj glasova", rekao je Mali. Na pitanje zašto Vladimiru Štimcu iz koalicije NADA smeta to što se Vuk Jeremić priključio timu koji pokušava da spreči prijem tzv. Kosova u SE, Mali je odgovorio da njihovi postupci dovoljno govore o njima i njihovoj politici. "Toliko su državotvorna stranka da kad god treba da se bori za Srbiju, za interese Srbije, tada ih nema nigde. Šta više, i kritikuje one koji hoće i žele da se bore za interese Srbije. Predsednik Vučić je danas se isvrnuo na postupak Vuka i Jeremića i zahvalio mu se na tome što je osetio trenutak kada svaka pomoć je dobrodošla", poručio je Mali.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić naveo je u emisiji Hit tvit na Pinku da se eventualnim donošenjem rezolucije o Srebrenici u GS UN radi na tome da se stvori politička kriza na Balkanu. "U svakom slučaju će se otvoriti ozbiljna Pandorina kutija, koja neće biti vezana samo za BiH, nego će biti vezana za Balkan", rekao je Stevandić. Naveo je da su svi argumetni na strani Republike Srpske, što se može videti, kako kaže, u izveštaju Gideona Grajfa, koji niko nije doveo u pitanje. Govoreći o nepostojanju uslova da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom, ukazao je da žrtve rata u BiH sve tri nacionalnosti odgovaraju procentualno etničkom sastavu stanovništva pre rata. Dodao je da se u ovom slučaju ''vrši neokolonijalna diskriminacija žrtava, jer iz ovog insisitranja dela međunarodne zajednice da je u Srebrenici bio genocid proizilazi da je veća vrednost žrtve belih muslimana nego npr. arapskih''. Podsetio je da su u Srebrenici ubijeni samo muškarci, zarobljenici, dok je u okolini Srebrenice tokom rata, kako je naveo, ubijeno 3.600 Srba, uključujući i žene, decu i starce. Za razliku od Srebrenice, dodaje, u Gazi je ubijeno 14.500 palestinske dece. Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će RS nastaviti svojim putem ukoliko se rezolucija usvoji, Stevandić je naveo da je RS deo BiH koji ima centralnu vlast, Vladu, Skupštinu Republike i apsolutnu kontrolu teritorije. ''Ali je činjenica da je BiH i naše suvlasništvo i da po Dejtonu nema odlučivanja bez nas. Da, postoji mogućnost da se povučemo iz nekih aneksa Dejtonskog sporazuma, ne iz sporazuma, koji je mirovni sporazum...ali recimo aneks četiri, deset, povučemo se iz dela sporazuma koji reguliše visokog predstavnika i nametanja odluka", rekao je Stevandić.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Ovako izgleda mesto na kojem je Danka Ilić stradala pre 19 dana. Cveće je uvelo, a igračke koje su ostale slamaju srca svakom ko prođe tuda i podsećaju na tek započeto detinjstvo 💔 #alo #alodnevnenovine #alonovine #dankailic #fypシ #fypシ゚viral #viraltiktok #fy ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (66)

Loading
Ras

14.04.2024 22:48

Zasto uvek Srbiju kasape. U ljudstvu u teritoriji, Nikome do sada nisu oteli "kosovo", Nikada nisu punili Jasenovac i Jadovno bosnjacima i Slovencima. Uvek Srbi

Tanja

14.04.2024 22:48

Bez obzira na sve teškoće, pritiske i izazove od strane zapada i domaćih izdajnika, sadašnja vlast na čelu sa Vučićem će se boriti i izboriti za nacionalne interese Srbije.

Taki

14.04.2024 22:49

Vlada Srbije, pod vođstvom Vučića uspeva čak i u ovim izuzetno teškim uslovima da sačuva ekonomsku stabilnost i napredak Srbije.

Marko

14.04.2024 22:50

Sve ono o čemu je Vučić upozoravao i govorio sada se materijalizuje, pokazujući ozbiljnost situacije ne samo u Srbiji, već i širom sveta. Odsustvo rešenja može dovesti do eskalacije sukoba i izbijanja trećeg svetskog rata.

Slavko

14.04.2024 22:50

Srbija će siguran sam iz ovoga izaći jača i ponosna. Ovoliki pritisci na Srbiju samo zato što smo slobodarski narod i što Predsednik Vučić neće da prizna takozvano Kosovo i uvesti sankciju Rusiji. Borili smo se mi i sa većim silama. Živela Srbija!

Tiki

14.04.2024 22:50

Uprkos brojnim pritiscima i teškom vremenu, Srbija će nastaviti da se bori isključivo za svoje interese.

Taša

14.04.2024 22:52

Sadašnja politika Srbije je politika koja se bori za narod i napredak države, za ostvarenje svojih nacionalnih interesa.

Dane

14.04.2024 22:53

Vučić je u pravu,nerešeni konflikti mogu dovesti do potencijalno katastrofalnih posledica i eskalacije nasilja na globalnom nivou.

Taša

14.04.2024 22:54

U ovim izuzetno teškim uslovima da se sačuva ekonomska stabilnost i napredak zemlje, Vlada Srbije uspeva u njenom očuvanju i daljem razvoju.

Мiraš

14.04.2024 22:54

Verujem da će se trud i rad vlasti da spreče ulazak Prištine u SE i Rezoluciju o Srebrenici isplatiti i da ćemo na kraju izaći kao pobednici, koji su sprečili dve vrlo teške stvari koje bi Srbiji nanele štetu.

Tana

14.04.2024 22:55

Napredak Srbije i njenih građana su na prvom mestu Vučiću i Vladi RS.

Zoran

14.04.2024 22:56

Otvaranje prema javnosti u vezi sa teškim situacijama igra ključnu ulogu u izgradnji poverenja, te je stavka koja Mali koristi kao sredstvo za izgradnju povjerenja.

Tena

14.04.2024 22:57

Svakodnevno imamo priliku da vidimo kako maksimalni trud Vučić i rukovodstvo Sebije ulažu u borbi za našu dobrobit i to im je na prvom mestu.

Obrad

14.04.2024 22:58

Transparentnost u vezi sa teškim situacijama je imperativ, a otvorenost koju Mali demonstrira u komunikaciji o problemima predstavlja korak ka uspostavljanju efikasnijeg sistema informisanja javnosti.

Sanja

14.04.2024 22:58

Evropo otvori oči! Koga hoćeš da primiš u SE? Jesu li to evropske vrednosti?

Una

14.04.2024 22:59

Verujem da će naša zemlja uspeti u nameri koju je spomenuo gospodin Mali.

Kole

14.04.2024 22:59

Ključno je da postoji transparentnost u vezi sa teškim situacijama, a to što Mali direktno adresira probleme predstavlja važan aspekt u izgradnji odnosa poverenja sa javnošću.

Nina

14.04.2024 23:00

Molim Boga da bude tako. Sve suprotno je više nego suludo.

Ika

14.04.2024 23:01

Srbija se trudi svim silama da tzv. Kosovo ne uđe u Savet Evrope iako Kurti pokušava nasilnim putem to da uradi

Laza

14.04.2024 23:01

Iako je Srbija suočena sa teškim situacijama i pritiscima iz okoline, verujemo u snagu naše države da se suprotstavi tim izazovima i izađe kao pobednik, jer imamo resurse i odlučnost da to ostvarimo.

Marko

14.04.2024 23:02

Teškoće sa kojima se Srbija suočava su velike, ali smo uvereni da će naša zemlja pokazati svoju snagu i odlučnost u suočavanju sa tim izazovima, jer imamo sposobnost i volju da prevaziđemo sve prepreke.

Zoran

14.04.2024 23:06

Siniša Mali pokazuje izuzetnu posvećenost i sposobnost da se suoči sa teškoćama, što je inspirativno za sve koji se nalaze u sličnim situacijama i traže put ka rešenju problema.

Obrad

14.04.2024 23:07

Spremnost koju Siniša Mali demonstrira u suočavanju sa izazovima predstavlja primer hrabrosti i snage volje, što je neophodno u procesu prevazilaženja prepreka i ostvarivanja ciljeva.

Jana

14.04.2024 23:08

Sve Što je Vučić govorio i upozoravao sve se to sada dešava. Situacija je vrlo teška ne samo kod nas već i na globalnom nivou.

Kale

14.04.2024 23:08

Uzizwtno teški dani i teško vreme za našu zemlju u ovom trenutku.

Staša

14.04.2024 23:09

Srbija se nalazi pod ogromnim pritiscima, ali naša država je dovoljno jaka da se suoči sa svim izazovima.

Kole

14.04.2024 23:10

Očigledno je da se suočavamo sa izuzetno teškom situacijom, posebno kada se pokušava krivicu za genocid pripisati srpskom narodu, iako nema osnova za to. Uprkos ovim izazovima, Mali pokazuje odgovornost i zrelost u svom delovanju, što je ključno u ovako osetljivim trenucima.

Saja

14.04.2024 23:10

Siniša Mali pokazuje hrabrost otvaranjem dijaloga o globalnim sukobima.

Vanja

14.04.2024 23:11

Verujem da ce Srbija iz svih ovih nedaca Izaci kao pobednik. Jer zaista to i zasluzuje.

Laza

14.04.2024 23:12

Svesni pritiska koji se na nas vrši, Mali pokazuje odgovornost i zrelost u svom postupanju, što je važno u borbi protiv nepravdi i lažnih optužbi.

Mia

14.04.2024 23:12

Kada lideri priznaju izazove, to stvara poverenje kod građana.

Laza

14.04.2024 23:13

Bez sumnje, situacija u kojoj se nalazimo je izuzetno izazovna, pogotovo kada se pokušava Srbe kriviti za genocid, iako za to nema osnova. Mali, svestan težine trenutka, deluje odgovorno i zrelo, što je primer kako se treba nositi sa pritiscima i nepravdama.

Ana

14.04.2024 23:13

Važno je da de lideri angažuju u rešavanju složenih problema.

Bubi

14.04.2024 23:14

Srbija se suočava sa veoma teškom situacijom ali uz odgovornu politiku uspećemo da se izborimo!

Ivana

14.04.2024 23:15

Sa čim god da se Srbija suočava uvek će izaći kao pobednik.

Ivana

14.04.2024 23:15

Svi verujemo da KIM neće ući u Savet Evrope.

Gaga

14.04.2024 23:15

Veliko je ohrabrenje videti lidera kao što je Siniša Mali koji priznaje složenost situacije.

Tale

14.04.2024 23:16

Ako Kosovo uđe u SE to bi predstavljalo kršenje svih principa međunarodnog prava.

Ziki

14.04.2024 23:16

Briselski muslimani pozvali mudzahedine da se s srpskim glavama igraju u ratu.Divni ljudi Alah da ih nagradi.

Tanja

14.04.2024 23:17

Verujem da će nas mnoge države koje nisu priznale nezavisnost KIM u ovome podržati.

Nela

14.04.2024 23:17

Svestan pritiska, Mali deluje odgovorno i zrelo.

Era

14.04.2024 23:18

Srbija se suočava sa teškom situacijom na KIM zbog Kurtija i prištinskih vlasti.

Ivana

14.04.2024 23:18

Predaja nikada neće biti opcija za Srbiju.

Nastja

14.04.2024 23:19

Transparentnost u vezi sa teškim situacijama je ključna, i to što Mali otvoreno govori o problemima je pozitivan korak.

Ivana

14.04.2024 23:19

Nema predaje. Srbija anstavlja borbu za svoj narod.

Tale

14.04.2024 23:20

Ulazak Kosova u Savet Evrope treba sprečiti na svaki mogući način.

Nikola

14.04.2024 23:21

Srbija se nalazi pod velikim pritiscima, ali Srbija je dovoljno jaka da se suoči.

Tale

14.04.2024 23:21

Sa Prištinom je svaki dogovor i kompromis nemoguća misija.

Nikola

14.04.2024 23:22

Mali pokazuje liderstvo kroz hrabro suočavanje sa globalnim izazovima.

Era

14.04.2024 23:22

Sprečavanje ulaska Kosova u savet Evrope bila bi najbolja odluka.

Bojana

14.04.2024 23:23

Pozdravljam napore Siniše Malog u suočavanju sa teškoćama.

Helena

14.04.2024 23:24

Da dolaze teški dani za našu zemlju, nažalost su se obestinile Vučićeve reči o kojima je govorio.

Miki

14.04.2024 23:25

Genijalni vodjebje spoljne politike predsednika i Vlade!

Beba

14.04.2024 23:27

Inspirativno je to što Siniša Mali pokazuje spremnost u suočavanju sa izazovima.

Biba

14.04.2024 23:28

Podrška našim liderima u neprekidnoj borbi za interese Srbije.

Bojan

14.04.2024 23:30

Samo hrabro. Ozbiljan plan koji će doprineti da se sačuva što više od srpskih interesa.

Marko

14.04.2024 23:30

Kosovo nikad nece uci u savet evrope, necemo nikad to dozvoliti!!!

Jana

14.04.2024 23:30

Srbija se suočava sa velikim izazovima ali neće nikad dozvoliti ono što pokušava Kurti jer KiM sigurno ostaju deo Srbije.

Borko

14.04.2024 23:30

Važno je da imamo odgovor na svaku situaciju koja nas zadesi.

Rada

14.04.2024 23:31

Srbija mirnim putem ulazi u sve nedace koje su nas zadesile. Verujem da ce Aleksandar Vučić uspeti da resi sve probleme.

Boro

14.04.2024 23:32

Nema povlačenja, nema predaje, pobediće Srbija.

Hana

14.04.2024 23:33

Srbija ima snažnog lidera Aleksandra Vučića koji je odlučan u zaštiti interesa svoje zemlje.

Jelena

14.04.2024 23:35

Mi smo slobodarski narod, ponosan i borićemo se za svoja prava i ugled naše zemlje.

Jelena

14.04.2024 23:35

Mi smo slobodarski narod, ponosan i borićemo se za svoja prava i ugled naše zemlje.

Jakov

14.04.2024 23:36

Vučić se bori svim silama za svoju zemlju.