aljbin kurti
Foto: Printscreen

Lažnu državu Kosovo i njenog kvazipremijera ovih dana potresa skandal težak 15 miliona evra. Naime, toliko novca je nestalo iz fonda za subvenciju školskih udžbenika za osnovce i srednjoškolce. Drugim rečima, Aljbin Kurti i njegovi jastrebovi ukrali su novac od đaka koji je bio namenjen za kupovinu knjiga.

Prištinska javnost zbog toga traži hitnu istragu i hapšenje onih koji su učestvovali u ovoj krađi.

Informaciju o tome da su Aljbin Kurti i Samoopredeljenje ukrali 15 miliona evra obelodanio je funkcioner Demokratske partije Kosova Genc Preljvukaj, koji je prištinsku ministarku obrazovanja, nauke, tehnologije i informisanja Arberije Nagavci optužio za korupciju i kriminal. On je kazao da je navodno za subvencionisanje udžbenika opredeljeno 15 miliona evra, ali da je taj novac završio u budžetu Samoopredeljenja i njenih funkcionera.

- Vladajuća stranka je taj novac uzela za sebe. Kada smo mi upravljali ovim resorom, na ovaj proces potrošeno je 3,3 miliona evra za 247.000 učenika. Sada, kada imamo 37.000 učenika manje, za udžbenike je potrošeno 17 miliona evra, a to je trebalo da košta oko dva miliona - rekao je on.

Preljvukaj je kazao da sve njegove navode treba istražiti i pozvao je nadležne da to učine.

- Prema ovom poređenju, izgleda da je vladajuća stranka ukrala oko 15 miliona evra jer je reč o 37.000 učenika manje. Dovoljno je imati samo tri dana škole da shvatite da je ovo strašan nivo korupcije - naveo je on.

Rešio da se pravi lud

Kako Alo! saznaje, Aljbin Kurti je od prištinske policije zahtevao da se ne meša u ovaj slučaj i da ne otvara istragu. Naš izvor, koji je dobro upućen u dešavanja u Prištini, navodi da je ministar policije Dželjalj Svečlja, jedan od glavnih Kurtijevih jastrebova, od inspektora zahtevao da se prave ludi.

- Ostaje pitanje da li će javnost uspeti da izvrši toliko jak pritisak na Kurtija i Svečlju jer ova krađa ne bi smela da ostane bez sankcije. Opozicione stranke tražiće detaljnu istragu, a isti zahtev imaju i brojna udruženja građana - kazao je naš sagovornik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading