promo
Foto: Alo/Promo

Radovi teku brže od plana, finansiranje je obezbeđeno, metro će biti ponos svih građana Beograda i Srbije.

Ministri finansija i saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Siniša Mali i Goran Vesić obišli su juče pripremne radove za izgradnju beogradskog metroa na Makišu. Na toj lokaciji gradi se veliki depo na prostoru od 72 hektara.

Sa predstavnicima kineske kompanije „Pauer Čajna" potpisan je aneks jedan ugovornog sporazuma, a ministar Mali je izrazio veliko zadovoljstvo dinamikom radova i svime što je video na licu mesta.

SIniša Mali

Alo

 

- Pripremni radovi biće okončani šest meseci pre roka, koji je bio zacrtan za decembar ove godine. A ogromna je površina. Primera radi, ovde je nasuto više od 1,5 miliona kubika zemlje. Čisto kao poređenje, za EXPO će to biti četiri miliona. Kada ovo završimo, nastavljamo dalje, ovde će biti veliki depo, zgrada u kojoj će biti smeštene kompozicije metroa. Radimo i prateću infrastrukturu, sedam novih kolektora za otpadne vode, petlju kod skretanja za Železnik, jedan potpuno novi bulevar, poput Vudroa Vilsona u Beogradu na vodi, koji će ići kroz Makiško polje, da bismo razvijali i okolne parcele - objasnio je ministar finansija.

SIniša Mali

Alo

 

ĐILASOVO NEZNANJE

Već od naredne godine počinje izgradnja metro stanica u celom gradu.

- Prva linija, 21 stanica i 21 kilometar, biće gotova 2028, najkasnije 2029. Već radimo i projekat druge linije i planiramo da radove za nju počnemo sledeće godine, tako da će Beograđani već 2025. videti velike radove u centru grada i po celoj trasi linije. Još jedan san koji smo dugo sanjali, san mnogih generacija koji ćemo svi dosanjati. Finansiranje je obezbeđeno po fazama i ovo će sve doprineti rastu i uspehu Srbije, rastu našeg BDP-a i svega drugog. Baš sam ponosan na sve ovo - kazao je ministar.

Odgovarajući na pitanje Alo! da prokomentariše napade Dragana Đilasa da se navodno samo u Srbiji metro gradi tamo gde ne žive ljudi, Mali je istakao:

- Nikada u Đilasovoj politici građani Beograda i Srbije nisu bili prioritet. On da je umeo, da je znao da napravi bilo šta u Beogradu, ne bi nam ostavio 1,2 milijarde evra duga. Ne bi, bar iz pristojnosti, sebi stavio 619 miliona evra u džep, dok je Srbija ostala bez 500.000 radnih mesta od 2008. do 2012. Dakle, to je slika i prilika Dragana Đilasa - kazao je Mali, i dodao:

- Njegovo neznanje o metrou upravo pokazuje ta izjava o depou. Recite mi, u kom to gradu u svetu imate depo, mesto gde parkirate kompozicije u centru grada, a površina je 72 hektara? To vam je ta površnost, to neznanje. Osim mržnje prema predsedniku Aleksandru Vučiću i građanima Srbije, on na kraju ništa drugo i ne zna.

VELIKA ENERGIJA

I predstavnik kineske kompanije „Pauer Čajna" izjavio je da je zadovoljan što će sve biti završeno pre roka.

Kako je prokomentarisao ministar Mali, fascinantno je sa kojom energijom Kinezi govore, kao što, uostalom, i rade, naši kineski prijatelji.

Brojke

  • 72 hektara ima kompleks u Makišu gde se gradi depo
  • 1,5 miliona kubika zemlje nasuto
  • 21 km dužina prve linije metroa
  • 24 km dugačka druga linija

Gde ste, momci, je l' vas neko nervira

Dvojica ministara srdačno su se pozdravila sa radnicima. Prilazeći im, Siniša Mali je šaljivo upitao: „Momci, je l' vas neko nervira?“, i dobio ekspresan odgovor:

- Taman posla.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading