Ana Brnanić
Foto: Alo/Video Plus

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić obratila se nakon održanog sastanka o daljem radu na ispunjavanju preporuka za unapređenje izbornog procesa.

Jelena Radojevic

- Danas smo pokušali treći put dijalog, ali od dijaloga nema ništa. Današnja tema je bila najkonkretnija moguća - imamo konsenzus oko preporuka ODIHR-a za pobojšanje uslova izbora u Srbiji, hajde da konkretno radimo na tome. Pošto na prva dva sastanka nisam od predstavnika opozicije dobila ne samo nikakve impute šta su im prioriteti, i na koji način žele da rade na efikasnoj implementaciji. Danas sam postavila konkretnu temu izmena i dopuna pet zakona, koje ukoliko i kada uradimo, u potpunosti smo primenili 7 ODIHR preporuka". Nisam birala šta želim da implementiram, jer želim da implementiram sve, ali sam želela da pokažem da možemo da uradimo nešto, da od toga krenemo. 

- I treći put sam danas dobila odgovor NE od opozicije grupisane oko "Srbije protiv nasilja". Neće da razgovaraju o tome. Gospođa Tepić je došla na razgovor sa pripremljenim govorom, koji je pročitala. Onda ga je prosledila medijima koji ih podržavaju, dok smo mi valjda trebali da razgovaramo. To je bio politički performans. Pročitala je govor koji nema veze sa temom, a onda ga prosleđivala. Opet su odbili da razgovaraju o ovoj temi, i insistirali da razgovaramo o ovoj temi. Opet su se vraćali na datum lokalnih izbora. Na sastanku koji je trebao da bude dijalog, koji je trebalo da bude kompromis, postavili su ultimatum. Ili ćemo mi izaći u susret njihovom zahtevu da prekršimo zakon da bi izbori bili istovremenom (ne znam kad, u junu ili oktobru, ko zna kada) i od tog ultimatuma nisu hteli da odustanu. Napustili su sastanak. Nisu se udostojili da čuju zaključke i predloge sastanka. Time su pokazali nepoštovanje prema instituciji Skupštine, kolegama. Neverovatna bahatost je pokazana danas. 

Marinika Tepić

Tanjug

 

Pokazali su još jednom da ih ne zanimaju preporuke ODIHR. jedan deo njih je danas umesto da bude ovde danas bio na sastanku kod Josipa Juratovića u Bundestagu. Pokazali su šta im je prioritet - rekla je Brnabić.

Ana Brnabić je rekla da će se u narednom periodu raditi na novim tačkama, i da ih je poslala predstavnicima opozicije. 

1. Do sutra u 12 da mi dostave predlog kako da radimo na preporukama ODIHR, da se više ne bi igrali mačke i miša. Usvojiću svaki njihov predlog. 

2. Do sutra da nam pošalju predlog njihovih predstvanicka koji će se baviti uvidom revizijom i kontrolom biračkog spiska. 

3. Da resorna ministarstva u okviru tehničke vlade uvrste komentare organizacija civilnog društva, i ako dobijemo iste od poslaničkih grupa, da bi finalizovali u narednih pet dana ove zakone.

4. Zeleno levi front se ipak osvrtao na preporuke, i zahvalna sam im na tome. Njihova predsednica se osvrtala na njih. Rekla je da neke od preporuka, kao na primer da jedan građanin može da potpiše podršku za više izborni lista, nije u demokratskom maniru. O tome možemo da razgovaramo, ova preporuka se ponavlja iz izveštaja u izveštaj.

- Ovaj sastanak danas je bio težak i mučan. Svi moji napori da se postigne kakav-takav odgovor padaju u vodu. Oni hoće samo da pričaju o datumu izbora. Izbori za grad Beograd su raspisani u najkasnijem mogućem terminu, i održaće se u skladu sa zakonom, a to je 2. jun. Što se svih ostalih izbora tiče, u 60 uprava, možemo da razgovaramo u datumu. Ako ne žele, onda će se održati kad treba, to je jul ili avgust ove godine. Ali SADA treba da se priča o tome - rekla je Brnabić i pozvala opoziciju da se ponašaju kao odrasli ljudi.

Govoreći o nuklearnoj energiji, kaže da će sve biti urađeno po zakonu, i da će se ići u proceduru kada taj predlog prođe sve instance koje su predviđene.

Ana Brnabić

Printscreen

 

Kaže i da nije vreme za šalu, i da ona ne zna šta opozicija hoće.

- Da izađete sada iz hola Narodne skupštine, i uradite anketu sa slučajnim prolaznicima. Da ih pitate šta opozicija oko Srbije protiv nasilja hoće, ja mislim da dva posto ljudi ne bi znalo. Da li hoće izbore 2. juna, ili hoće u oktobru. Pa danas kažu da je moguće 2. juna. Pa onda kažu da može samo kada prođe neko vreme od implementiranja ODIHR preporuka. Što znači da Beograd i ostale lokalne samouprave godinama i mesecima rade sa privremenim organima. Šta hoće, ja ne znam - istakla je Brnabićka.

Ona je rekla da se ne slaže sa stavom opozicije koja kaže da je Srebrenica genocid. 

- Slažem se da je zločin, ali ne i da je genocid. 

Rekla je i da se nikada neće priznati nezavisnost Kosova, i da se oko toga nikada neće složiti. 

Kaže, njena želja za dijalogom nije vođena željom da im se ona dodvori.

- To se nikada neće desiti. Kao što ja neću da podržim njihovu politiku. Te politike su potpuno suprotne. Oni kažu da je Srebrenica genocid, a ja kažem da nije. Oni kažu da ne treba prihvatiti francusko-nemački sporazum, a ja smatram da je to polazna osnova za razgovor. Ali nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova. Dakle nećemo se nikada složiti. Moj cilj je da pokažemo ozbiljnost i odgovornost prema građanima zahvaljujući kojima smo u ovom divnom domu - rekla je predsednica skupštine.

Brnabić dodaje da je ovoj zemlji potrebna unutrašnja stabilnost, i da je suviše spoljnih pritisaka.

- Napuštanje sastanka je sramota, i ostaće večna sramota u njihovim političkim karijerama. A što se tiče stranaca, neko ko je trčao preko da se žali na svoju zemlju, da lobira za rezolucije protiv svoje zemlje. Koji je izabrao da bude u Bundestagu sa Josipom Juratovićem, umesto sa svojom predsednicom skupštine. Da mi neko takav priča šta stranci misle, nisam ih zbog toga zvala. Nisam ih zvala ni da mi daju savet. Ja sam ih zvala danas zato što je dosta igranja i sa tim strancima - istakla je Ana Brnabić.

Kaže da je CRTA na današnjem sastanku rekla da je broj birača u Srbiji smanjen za 41.000, i da je to problematično.

- A to je sada manje od statističke greške. I kažu to su videli na sajtu Ministarstva državne uprave. A kada ste to ranije mogli da vidite na sajtu. To smo mi uradili, da bi sve bilo transparentno. U vaše vreme birački spisak je bio u papiru, i imala ga je svaka lokalna samouprava. I Bog otac nije mogao da ga proveri. A danas se CRTA, i SPN i svi pozivaju na transparentne podatke sa sajta ministarstva. To smo mi uradili - rekla je ona.

Brnabić je osudila laži Miroslava Aleksića 

- Videla sam to što je pisao sinoć na Tviteru. Da je tako nešto urađeno u bilo kojoj drugoj zemlji, da je predsednik opozicije optužio predsednika i njegove ljude iz obezbeđenja, da su kriminalci, takav čovek bi sam sebe diskvalifikovao iz ozbiljnog bavljenja politikom. Da je to kod Makrona, tako bi se desilo. Slagali su građane da je neko ko je pripadnik Vojske Srbije kriminalac, to je njihova neozbiljnost. 

Ona kaže da je opozicija prošle godine tvrdila da je glavni demokratski princip razdvajanje izbora, a da je sada spajanje izbora.

- Ili se demokratske prakse menjaju onako kako njima dune. Što se tiče protivzakonitih poteza, postoji jasna distinkcija. Svako ko vrši funkciju može da da ostavku. Dao je i predsednik Srbije Boris Tadić. Uzeo i skratio mandat koji su mu dali građani, i ponizio sve građane. Da bi dao šansu svojoj stranci da pobedi na izborima. Niko ga nije pitao zašto to radi - podseća Brnabićka.

Dodala je i to da je poziv za dijalog bio na stolu mnogo ranije, ali predstavnici opozicije nisu želeli da se pojave za tim stolom.

Ogovarajući na pitanje novinara, Brnabić je potvrdila da je savršeno moguće da se sve preporuke ODIHR-a sprovedu do 2. juna.

- Oni kažu, mi se plašimo da ne može do tada. Ali traže sve izbore 2. juna. Opet vam kažem, (njima) ODIHR preporuke nisu važne - kaže Brnabić i dodaje da je u pitanju paradoksalna situacija.

- Moja je obaveza da nastavim ovaj proces koliko god mučan i težak - zaključila je ona.

***

Podsetimo, u Skupštini Srbije završen je današnji sastanak poslaničkih grupa vlasti i opozicije na kome se raspravljalo o preporukama ODIHR-a o izbornim uslovima.

Pored predsednice parlamenta Ane Brnabić i predstavnika vladajuće koalicije i dela opozicionih poslanika, sastanku su prisustvovali i američki ambasador Kristofer Hil, kao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

BONUS VIDEO

@alo_portal Pretražuju se dva rezervoara za zalivanje njiva. Oni se nalaze u ataru sela Zlot na oko 300m od kuće Dragijevića. #alo #alodnevnenovine #alonovine #dankailić #danka #fypシ #fypシ゚viral #dankailic🕊️💔 ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading