PAHOR UMESTO LAJČAKA NOĆNA MORA ZA KURTIJA Vučićev prijatelj mogao bi da postane novi specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine
Alo

Prpa u Prištini! Bivši slovenački predsednik Borut Pahor, koji je u veoma dobrim odnosima s sprskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, mogao bi da zameni specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, preneli su slovenački mediji. Ova vest u Srbiji je dočekana s oduševljenjem, ali zato je, nema sumnje, razbesnela Aljbina Kurtija, tzv. premijera lažne države Kosovo.

Ljubljanski list „Delo“ objavio je da se Pahor, uz pomoć Ministarstva evropskih i spoljnih poslova, s bivšom partijskom koleginicom Tanjom Fajon na čelu, uveliko priprema da stupi na mesto specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i to veoma brzo.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije ocenilo je da je Pahor pogodan kandidat za zauzimanje važne i prestižne pozicije na Zapadnom Balkanu, koji se smatra strateškim područjem Slovenije, pa su odlučili da slovenačka diplomatska mreža pomogne bivšem predsedniku republike u njegovoj kandidaturi.

Nezvanične procene su da je Pahor odgovarajući kandidat koji ispunjava uslove za popunjavanje mesta.

Dvogodišnji mandat Lajčaku ističe krajem avgusta.

Pahor je 7. septembra 2022. godine boravio na Kosovu i Metohiji i poručio da je Priština u obavezi da realizuje sporazum o Zajednici srpskih opština. Poznat je po zalaganju da se EU proširi na Zapadni Balkan.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading