OVO JE PRVO ŠTO ĆE VUČIĆ DANAS URADITI U PARIZU Sa Makronom će pričati o važnim temama
epa

Plan posete

Odavanjem počasti srpskim vojnicima Aleksandar Vučić počinje posetu Parizu. U Palati invalida, čiju je izgradnju naredio Luj XIV i gde je sarkofag Napoleona Bonaparte, predsednik Srbije će u pratnji francuskog zvaničnika položiti venac u znak poštovanja na srpske i francuske vojnike.

Na spomen-ploči „Vernost za vernost“, gde će predsednik položiti venac, piše:

- U slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije.

Posle dočeka sa najvišim državnim počastima i posle polaganja venca, u srcu Pariza biće intorine himne Srbije i Francuske.

Važne teme

Predsednik Vučić, koji se do sada sastajao i razgovarao sa Makronom gotovo 20 puta, a samo u poslednjih pola godine četiri puta, najavio je da će tokom posete biti 14 tema, među njima i jačanje bilateralne saradnje, pitanje Kosova i Metohije, Srebrenice, zatim Expo 2027, namenska industrija, nuklearna energija, IT sektor i tri teme vezane za razvoj veštačke inteligencije.

"Sa predsednikom Makronom do sada sam imao gotovo 20 razgovora, 19 mislim. Ovaj će biti najvažniji, biće strateški, mislim da su se i Francuzi za to pripremili i mi se pripremamo", rekao je Vučić. "Spremili smo se za sve različite teme", rekao je predsednik i najavio da će jedna od tema biti namenska industrija i saradnja naših namenskih industrija. "Naša vojna industrija će ove godine da proizvede isto ili nešto više granata i raketa, nego jedna Francuska, u kalibru od 122 do 155 milimetara. Samo da znate da imamo svoju snagu, da imamo svoje kapacitete, samo što to moramo da utrostručimo i učetvorostrostručimo", dodao je Vučić.

Podsećajući na činjenicu da će Srbija do 2050. godine trošiti četiri puta više električne energije nego danas i da je jedini način da se taj problem reši - izgradnja nuklearnih elektrana, predsednik je naglasio da će upravo to biti jedna od važnijih tema razgovora sa Makronom. "Francuska je najveća evropska nuklearna energetska sila. Ona 70 odsto struje dobije iz nuklearne energije. Želim da znate da ćemo do 2050. godine trošiti četiri puta više električne energije nego danas. Šta god radili, kako god radili, nikakvu šansu nemamo, ako brzo ne krenemo u rešavanje tog problema. A rešavanje tog problema je jedino moguće izgradnjom velikih i malih nuklearki", rekao je Vučić.

Osim razgovora o nuklearnoj energiji, Vučić je najavio da će se u Francuskoj razgovarati i o namenskoj industriji, kupovini 12 novih francuskih vojnih aviona "Rafal" i druge opreme.

"Zahvaljujući francuskim radarima, mogli smo da vidimo špijunski dron i tek tada da podignemo naše lovce. Pošto smo opredeljeni da kupimo nove aparate, to bi značajno doprinelo daljem uvećanju naših operativnih borbenih sposobnosti“, rekao je Vučić. U Francuskoj će se, kako je rekao, razgovarati i o IT sektoru, razvoju veštačke inteligencije, gejming industriji, automobilima i proizvodnji baterija, inovacijama, startapovima i izgradnji i upravljanju postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda. Jedna od tema će, kako je dodao, biti i uvođenje letećeg taksija u Srbiju do početka Expo 2027. godine. Prošle nedelje, kada je prvi put saopštio da je dobio zvanični poziv od predsednika Francuske Emanuela Makrona, ocenio je da će ta njegova poseta biti od velikog značaja za Srbiju i da će jedna od tema biti i pitanje Kosova i Metohije. "Moliću predsednika Makrona da uzme u obzir sve ono o čemu smo razgovarali, ali da uzme u obzir i međunarodno-javnopravne norme, posebno obavezu formiranja Zajednice srpskih opština. Ja znam da Francuska podržava nezavisnost Kosova, ali je moje da molim", rekao je tada Vučić. Francuski list Figaro u tekstu pod naslovom "Makron će primiti srpskog predsednika u Jelisejskoj palati u ponedeljak", piše da će Makron i Vučić u ponedeljak u Jelisejskoj palati razgovarati o EU integracijama Srbije i odnosima Beograda i Prištine. Pozivajući se na saopštenje Jelisejske palate, Figaro navodi da će Makron tom prilikom "ponovo potvrditi privrženost i punu podršku evropskim integracijama Srbije" i "da normalizacija odnosa sa Kosovom čini sastavni deo procesa pridruživanja EU".

Raniji susreti

Predsednik se i u januaru u Davosu sastao sa Makronom kome je zahvalio što je deo govora na Svetskom ekonomskom forumu posvetio Srbiji, rekavši da je EU dobar projekat za Srbiju koja je odabrala taj put i na poseban način nam izrazio podršku. Vučić je tada naveo da je u razgovoru sa Makronom u Briselu, na prvom globalnom Samitu o nuklearnoj energiji, razmenio mišljenja o brojnim važnim pitanjima, kao i o daljem snaženju partnerskih odnosa Srbije i Francuske. On je tada Makrona informisao o razvoju situacije na KiM, kao i o sve većim pritiscima na srpski narod koji je doveden u izuzetno težak položaj nakon najnovijih poteza Prištine. Predsednik Vučić poslednji put boravio je u Jelisejskoj palati sredinom novembra, na Mirovnom forumu koji je organizovao Makron. Tada su razgovarali o bilateralnim odnosima, evropskom putu Srbije, nastavku dijaloga Beograda i Prištine i ekonomskim temama. I mesec dana pre toga u Španiji imao je, kako je saopštio, otvoren i sadržajan razgovor sa predsednikom Francuske o svim važnim pitanjima. Tada je zahvalio Makronu "na spremnosti da čuje stavove Beograda" i na "ličnom angažmanu" na Zapadnom Balkanu. Jedan od najznačajnijih susreta dvojice državnika bio je u Beogradu u julu 2019. godine. Bila je to prva poseta jednog francuskog predsednika Srbiji nakon punih 18 godina i dolaska predsednika Žaka Širaka u Beograd.

"To je dugo, predugo", konstatovao je Makron tada, kada je održao i govor na srpskom, poručivši da Francuska nikada neće zaboraviti žrtvu koju je u Prvom svetskom ratu podneo srpski narod i naglasio da Francuska voli Srbiju, onako kako je Srbija volela nju. U Pariz će, kako je Vučić najavio, ići i ministar finansija Siniša Mali, koji će francuskim privrednicima predstaviti makroekonomske rezultate Srbije, program "Skok u budućnost" i posebno projekat Ekspo 2027, kao i potencijale naše zemlje za ulaganje.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Hitna pomoc došla ispred kuće Dejana Dragijevića! Priveden zbog sumnje da je pomogao da se resi tela devojcice! #alo #alodnevnenovine #alonovine #dankailic #fypシ #fypシ゚viral #viralvideo #fy #foryou ♬ original sound Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (86)

Loading
Saša

08.04.2024 06:22

Pred nama je još puno posla koji mora de se završi i razgovora

Zlatko

08.04.2024 06:24

Poseta Francuskoj donosi Srbiji mnogobrojne pogodnosti u oblastima diplomatije,poslovne saradnje,vojne,IT sektor....

Anika

08.04.2024 06:49

Velika i značajna poseta predsednika Srbije sa Makronom.

Стефан

08.04.2024 07:00

Најважније је да наставимо са вођењем овакве политике какву водимо данас јер је то кључно у јачању наше дипломатије и економије. Вучић је мудар политичар који води мудру политику и све што је досада урадио је нам се итекако исплатило.

Зоран

08.04.2024 07:02

Данас је велики дан за нашу државу и наша држава треба да настави са јачањем наше економије то је кључно за даљи економски развој. Вучић је показао много пута способност у вођењу наше државе пред нама су тешка времена али сам сигуран да ће наћи најбоље могуће решење да привуче што више страних инвеститора у нашу државу.

Danka

08.04.2024 07:05

Србија прати и подржава Вучићеве напоре да учини све што може за даљи развој Србије!

Sanja

08.04.2024 07:12

Sastanak Vučića i predsednika Makrona obećava ogromne investicije koje će doneti prosperitet zemlji. Nadamo se da će ovo biti početak dugoročne ekonomske saradnje između Srbije i Francuske.

Daša

08.04.2024 07:13

Bitni sastanci za nasu zemlju nas ocekuju danas u Parizu

Sanja

08.04.2024 07:13

Sastanak između Vučića i Makrona označava novu eru saradnje između Srbije i Francuske. Potencijalne investicije u desetine milijardi evra mogu imati transformišući efekat na srpsku ekonomiju i društvo.

Vesna

08.04.2024 07:15

Veoma bitan susret i bitni razgovori Vučića i Makrona o budućnosti Srbije, njenog mira i stabilnosti.

Sanja

08.04.2024 07:16

Sastanak Vučića i Makrona je od velike važnosti za Srbiju.

rade

08.04.2024 07:16

veliki uspeh srpskog predsednika, stiže nuklearni otpad u srbiju

Sanja

08.04.2024 07:17

Predsednik Vučić demonstrira poštovanje i zahvalnost prema srpskim vojnicima, što je divan gest.

Vanja

08.04.2024 07:17

Sastanak sa predsednikom Makronom obećava konstruktivan dijalog o ključnim pitanjima.

Ana

08.04.2024 07:18

Intoniranje himni Srbije i Francuske u srcu Pariza predstavlja simbol jačanja veza između ova dva naroda.

Ceca

08.04.2024 07:18

Veliki broj tema koje će biti pokrivene tokom posete pokazuje širinu saradnje između Srbije i Francuske.

Ruska bokerica

08.04.2024 07:18

Predsednik Vučić danas je zvaničnoj poseti Francuskoj sastaje sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Nina

08.04.2024 07:18

Jačanje bilateralne saradnje je ključno za prosperitet oba naroda, i raduje nas što se to aktivno promoviše.

Olja

08.04.2024 07:19

Razgovori o pitanjima poput Kosova i Metohije obećavaju napredak ka stabilnosti regiona.

Vanja

08.04.2024 07:19

Ovo je do sada najvažniji sastanak Vučića i Makrona, očekujemo da će razgovori o mnogim važnim pitanjima doneti dobrobit Srbiji.

Jeca

08.04.2024 07:19

Ekspo 2027 je sjajan projekat koji će omogućiti Srbiji da se predstavi kao privlačno mesto za investicije.

Zora

08.04.2024 07:20

Naglasak na namenskoj industriji pokazuje spremnost Srbije da modernizuje svoje odbrambene kapacitete.

Nada

08.04.2024 07:20

Predsednik Vučić pokazuje vizionarstvo u prepoznavanju važnosti nuklearne energije za budućnost Srbije.

Ruska bokerica

08.04.2024 07:21

Ova poseta našeg predsednika biće od velikog značaja za Srbiju razgovori će to pokazati.

Sonja

08.04.2024 07:21

Razvoj veštačke inteligencije i IT sektora obećava napredak u tehnološkom sektoru i otvaranje novih radnih mesta.

Sanja

08.04.2024 07:21

Planovi za uvođenje letećih taksija do 2027. godine pokazuju ambiciju za modernizaciju transportnog sistema.

Vanja

08.04.2024 07:21

Spremnost Francuske da podrži evropske integracije Srbije je ohrabrujuća za budućnost regiona.

Ana

08.04.2024 07:22

Pohvale Makrona na račun Srbije u govoru na Svetskom ekonomskom forumu dodatno jačaju ugled zemlje.

Ceca

08.04.2024 07:22

Razmena mišljenja o teškim pitanjima kao što su KiM i pritisci na srpski narod pokazuje otvorenost za dijalog i rešavanje problema.

Nina

08.04.2024 07:22

Otvoren i sadržajan razgovor dvojice predsednika u Španiji nagoveštava kontinuitet u partnerskim odnosima.

DACA

08.04.2024 07:23

Srbija i Francuska su uvek bile prijateljske zemlje,i zalagale se na zajednickim projektima.

Olja

08.04.2024 07:23

Prisustvo ministra finansija Siniše Malog na poseti pruža priliku da se predstave ekonomske mogućnosti Srbije francuskim privrednicima.

Maja

08.04.2024 07:23

Obećanje predsednika Makrona da će podržati normalizaciju odnosa sa Kosovom naglašava važnost regionalne stabilnosti.

Rada

08.04.2024 07:24

Isticanje uloge Srbije kao herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu podseća na istorijske veze između ova dva naroda.

Ruska bokerica

08.04.2024 07:24

Saradnja Srbije sa Francuskom je dosada bila dobra predsednik Vučić se bori da se ta saradnja poveća.

JOVANA

08.04.2024 07:24

Francuska jeste istinski prijatelj naše države, hvala predsedniče što na sve načine pokušavate da našu državu jačate. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka.

Tanja

08.04.2024 07:24

Razgovori o inovacijama, startapovima i ekološkim projektima pokazuju posvećenost održivom razvoju.

Dada

08.04.2024 07:24

Poseta Parizu predstavlja priliku da se ojačaju političke, ekonomske i kulturne veze između Srbije i Francuske.

Ruska bokerica

08.04.2024 07:26

Mnoge tačke razgovora našeg predsednika Vučića I njegovog kolege iz Francuske su značajne za oba naroda.

Ruska bokerica

08.04.2024 07:26

Mnoge tačke razgovora našeg predsednika Vučića I njegovog kolege iz Francuske su značajne za oba naroda.

lela

08.04.2024 07:26

Vucic ce se boriti za svoj narod i za svoju srpsku teritoriju Markon ce ga razumeti sigurno

Sanja

08.04.2024 07:26

Srbija sa Francuskom ima izuzetno dobre prijateljske odnose i saradnju u svim oblastima.

Ruska bokerica

08.04.2024 07:28

Srbija želi da i vojnu saradnju sa Francuskom proširi i pojača na stoli razgovora biće i zainteresovanost Srbije da kupi borbrne avione Rafal.

Ana

08.04.2024 07:28

Izuzetno znacajni sastsnci za buducnost Srbije.

Tanja

08.04.2024 07:29

Sastanak Vučića i Makrona je od velike koristi,važnosti i značaja za Srbiju i Francusku

Ruska bokerica

08.04.2024 07:30

Tema razgovora našeg predsednika Aleksandra Vučića I predsednika Francuske Makrona biće i kriza na našoj teritoriji Kosovo.

Ilija

08.04.2024 07:31

Očekujem pozitivan ishod Vučićevog boravka u Parizu kada je reč o ekonomskim temama, a siguran sam i da će čvrsto zastupati interese Srbije.

Ruska bokerica

08.04.2024 07:32

Predsednik Vučić se uvek kroz razgovore bori za naše nacionalne interese i našu mirnu budućnost razvoja.

Ana

08.04.2024 07:32

Ovo je važan korak ka jačanju bilateralnih odnosa između Srbije i Francuske.

LOLA

08.04.2024 07:32

Makron nam pruza veliku podrsku i zahvalni smo mu na tome.

Stefan

08.04.2024 07:33

Susret između Vučića i Makrona prilika je za razmenu mišljenja o ključnim pitanjima.

MILENA

08.04.2024 07:33

Nadamo se dobrom razgovoru dva predsednika Makronu i Aleksandru. Hvala Francuskoj na podršci koju nam pruža.

Miloš

08.04.2024 07:34

Nadamo se da će razgovori rezultirati konkretnim dogovorima koji će koristiti Srbiji.

Goran

08.04.2024 07:34

Srbija ima mnogo toga da ponudi Francuskoj, posebno u oblasti ekonomije i kulture.

Feniks

08.04.2024 07:35

Dobri odnosi sa Francuskom govore o ozbiljnosti naše države sa velikim silama.

Hana

08.04.2024 07:35

Ovaj susret naglašava značaj diplomatskih odnosa između dve zemlje.

Andrija

08.04.2024 07:36

Makron i Vučić su ključni lideri čije je partnerstvo važno za stabilnost regiona.

Ankica

08.04.2024 07:36

U Srbiji posluje veliki broj francuskih kompanija, poseta Vučića Parizu prilika je za privlačenje novih investicija.

Jasmina

08.04.2024 07:36

Pitanja kao što su ekonomija, bezbednost i evropske integracije verovatno su na dnevnom redu.

Vidak

08.04.2024 07:37

Dosta važnih tema će biti pokrenuto sa Francuskim predsednikom Makronom

Tadija

08.04.2024 07:38

Dosta važnih tema će biti pokrenuto sa Francuskim predsednikom Makronom na današnjem sastanku u Parizu.

Milica

08.04.2024 07:42

Francuska je danas politički lider u evropi pa je ovo bitan sastanak.

Giga

08.04.2024 07:42

Dijalog između dve zemlje može doneti nove mogućnosti za ekonomsku saradnju.

Igor

08.04.2024 07:42

Vučić uživa veliko poštovanje kod francuskog predsednika Makrona.

Filodoro

08.04.2024 07:43

Ako se Vučić vrati sa konačnim dogovorom oko rafala, ja mu skidam kapu. Ali zaista. Prvo što uopšte imamo pare za njih, drugo što Francuska razmišlja da to proda nama koji nismo u Nato.

Rajko

08.04.2024 07:43

Ovo je nova prilika za ekonomsku i vojnu saradnju dve zemlje.

Sofija

08.04.2024 07:44

Vučić u Pariz odlazi sa ozbiljnim nepromenljivim stavom i politikom kojom će štititi interese Srbije.

Rio

08.04.2024 07:45

Da Srbija bude jos jaca i vojno i ekonomski.

nena

08.04.2024 07:47

Francuska je uvek bila iskreni prijatelj naše zemlje, očekujem da ćemo postići još bolju ekonomsku i diplomatsku saradnju .

Ana

08.04.2024 07:47

Ova poseta Parizu je od velikog znacaja za buducnost Srbije.

Ana

08.04.2024 07:48

Vučić je i otišao u Francusku na konsultacije važnih tema sa Makronom.

Boka

08.04.2024 07:48

Ocekujemo uspesne dogovore i dobru saradnju.

Ana

08.04.2024 07:48

Makron je veliki i iskren prijatelj predsednika Vucica.

Sanja

08.04.2024 07:49

Vučić danas na jako bitnom sastanku!

Iva

08.04.2024 07:49

Vučić ocekuje sadasnj7 pomoć Makrona Srbiji kao i svi mi.

Ana

08.04.2024 07:49

Nakon ove posete Parizu Srbija ce biti jaca, stabilnija i uspesnija.

Sonja

08.04.2024 07:51

Verujem da će se o mnogim bitnim temama razgovarati!

Jovana

08.04.2024 07:52

Ovo ce biti istorijska poseta Francuskoj.

ana

08.04.2024 07:52

Predsednik ulaze sve napore u pregovore u vezi Srbije i KiM

Tijana

08.04.2024 07:53

Sigurna sam da će ova poseta dobro proći!

Mina

08.04.2024 08:04

Zahvaljujući Vučiću Srbija će se strateški razvijati sa Francuskom kao Gvineja, Mali ili Burkina Faso u kojima su Francuzi ostavoli veliki pečat napretka