aljbin kurti
Foto: Printscreen/IZVOR: FACEBOOOK/PRINTSCREEN

U lažnoj državi Kosovo počeo je popis stanovništava u okviru kojeg će se građani, između ostalog, izjašnjavati o imovinskom stanju, broju članova domaćinstava, stručnoj spremi, ali i šteti nastaloj tokom 1998. i 1999. godine, a ovaj popis bojkotovaće srpski narod sa severa i juga pokrajine. Aljbin Kurti je zato prevideo i kazne za Srbe koji odbijaju da se popišu, čime će im još jednom udariti na egzistenciju.

Naime, sve srpske stranke sa KiM protive se učešću Srba u popisu stanovništva jer smatraju da nije trenutak da se učestvuje u tom procesu dok se nad pripadnicima srpskog naroda vrši nasilje, dok im se krše ljudska prava i otimaju sve ingerencije.

Srpska lista poručila je u saopštenju da, imajući u vidu višegodišnju represiju kosovskog premijera Aljbina Kurtija nad Srbima na Kosovu, srpski narod neće učestvovati u popisu stanovništva.

- Imajući u vidu višegodišnju represiju režima Aljbina Кurtija nad našim narodom na Кosovu i Metohiji, sa ciljem etničkog čišćenja svega srpskog sa ovih prostora, želimo da jasno poručimo Aljbinu Кurtiju i onima koji ga podržavaju da srpski narod neće učestvovati na predstojećem lažnom popisu u njegovoj organizaciji kojim želi da potvrdi svoj sramni uspeh u proterivanju Srba, naveli su iz Srpske liste i dodali da bi učestvovanje u popisu bilo najveće poniženje za Srbe.

- Učestvovanje u procesima koje organizuje Кurti bilo bi najveće poniženje za naš narod u trenutku kada je taj isti Кurti Srbima uskratio pravo na penzije, plate, onemogućio normalno funkcionisanje zdravstva, socijalnih davanja, ukinuo pravo glasa, hapsio i progonio Srbe, silom okupirao opštine, militarizovao sever Кosova i Metohije, zabranio vakcinaciju i dopremanje lekova, onemogućio dopremanje hrane i namirnica iz centralne Srbije, ukinuo sve postignute sporazume i njima garantovana prava srpskom narodu, zabranio srpsku štampu, ukinuo odgovornost za upucavanje Srba i srpske dece, nasilni nametnuo svoje lažne gradonačelnike u srpskim opštinama, izvršio praktično ukidanje srpskog pisma na javnim mestima i saobraćajnim znacima - dodali su iz Srpske liste.

Pored toga, ističu iz Srpske liste, Кurti želi da ovim popisom dodatno napadne Srbiju sa zahtevima za ratnu odštetu, što dodatno odvraća svakog Srbina da bude deo ovog procesa.

S druge strane, Hazbije Ćerići iz Agencije za statistiku kazala je da su kazne za sve one koji odbiju učešće od 30 do 2.000 evra.

- Nadamo se da će se svi odazvati našim popisivačima. Kazne za one koji striktno odbijaju da budu deo popisa regulisane su zakonima - navela je ona, čime je potvrdila da Aljbin Kurti i na ovaj način želi da naudi srpskom narodu.

Odložiti za neka normalnija vremena

U Srpskoj demokratiji, partiji koju predvodi Aleksandar Arsenijević, navode da ne mogu i ne žele građanima da ospore njihovu građansku dužnost, ali ističu da neće podržati popis i predlažu da se taj proces odloži „za neka bolja i normalnija vremena“.

Naglašavaju da nije vreme da se narod iz srpske zajednice popisuje kada postoji problem sa odlukom Centralne banke Kosova, odnosno sa ukidanjem platnog prometa u dinarima, kao i s obzirom na to da u ovom trenutku većinu popisivača u većinski srpkim sredinama - ne čine Srbi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading