aljbin kurti
Foto: Printscreen

Poseban trn u oku su mu četiri opštine na severu KiM (Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić), odakle, sada to više i ne krije, želi da protera što više Srba. Najnoviji udare dolaze iz dva pravca ili, bolje rečeno, dva su nova načina na koji Kurti nastavlja da sprovodi teror.

Jedan pravac je pokušaj da Srbima učini nemogućim svakodnevni život, u ovom slučaju, uz sve ostalo što je prethodilo, šaljući im astronomske račune za struju. Istorija problema plaćanja struje na severu Kosmeta je, kao što se zna, dugačka, ali kada je početkom godine nađeno rešenje za to, obećanje Prištine je bilo da će građani od februara ove godine plaćati paušale u iznosima od nešto više od 20 evra. Tako je i bilo, međutim, onda su počeli da stižu konačni obračuni sa astronomskim ciframa na računima, u pojedinim slučajevima i do 500 evra.

Nikakvi dodatni, komentari, naravno, nisu potrebni. Jasno je i šta se radi i zbog čega se radi.

Posle toga, pre nekoliko dana, odnosno dan pred nastavak dijaloga o ukidanju dinara u Briselu, Aljbin Kurti se, praćen specijalcima sa dugim cevima, šepurio u pomenute četiri opštine. Došao je u "slučajnu" posetu, pritom jasno prekršivši odredbu Briselskog sporazuma po kojoj specijalci ne mogu i ne smeju da uđu na sever bez odobrenja Kfora.

Još gore od ovoga, ipak, bilo je to što je Kurti uputio zlokobnu poruku, najavivši da Priština osniva veliki fond, sa milionskim iznosima, za gradnju (ili subvencije) novih kuća i stanova za Albance, koje očigledno planira tu da naseli.

Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik privremenog Izvršnog veća AP Kosovo i Metohija i predsednik Centra za mir i toleranciju, kaže da je ovo još jedna provokacija protiv Srba na Severu, ali i na celom Kosovu i Metohiji.
- Ovo je deo dnevnih provokacija Kurtija koje on očigledno smišlja kako bi zastrašio što više Srbe i etnički očistio Kosovo. Sa ovom najavom i odlukom da će na severu finansirati izgradnju kuća za Albance jasno pokazuje da mu nije dovoljan aparthejd koji je zaveo na Severu već ě i da ima nameru da promeni etničku strukturu u tim opštinama. Izdvojio je iz budžeta četiri miliona evra da pravi kuće za Albance na severu Kosova - rekao je Anđelković.
 

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading