Odlikovanje Viktora Orbana i zajednička konferencija za medije sa Miloradom Dodikom
Foto: Alo/Videoplus Printscreen

Uloga premijera Mađarske Viktora Orbana u razvoju prijateljstva Srpske i Mađarske je nemerljiva, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik tokom ceremonije uručenja Ordena Republike Srpske na ogrlici mađarskom premijeru.

 

"Hvala ti što si prihvatio da primiš ovo odlikovanje. Mi to dajemo pravim i iskrenim prijateljima. Naš izbor je bio da ove godine najviše odlikovanje Republike Srpske damo vama", rekao je Dodik.

Istakao je da su Srpska i Mađarska razvili dobro prijateljstvo u svim sferama života. "I želimo da ga nastavimo i produbimo", rekao je Dodik.

Poručio je da će Srpska i Mađarska zajedno ostavriti još bolje rezultate.

"Odlikovanje dajemo čistog srca, da ojača prijateljstva naših naroda, da budemo puni razumevanja. Srbi i Mađari treba da se razumeju i sarađuju na najvišem nivou. I to nije upereno portiv nekog trećeg, već za naše interese", naveo je Dodik.

Orden Republike Srpske na ogrlici najviše je odlikovanje Republike Srpske koje se dodjeljuje još od 1993. godine, ali laureata nema mnogo. Ovo odlikovanje prošle godine pripalo je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema Srpskoj.

O značaju ovog odlikovanja govri i podatak da je od 1993. godine do 2020. dodeljeno samo šest puta.

Nosioci najvišeg odlikovanja Republike Srpske kroz istoriju su, između ostalih bili i blaženopočivši patrijarh srpski Pavle, koji je odlikovan 2009. godine, visoki zvaničnici Rusije Valentina Matvijenko i Sergej Lavrov, te predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji su odlikovani 2018. godine.

Među nosiocima najvišeg odlikovanja Republike Srpske su bivši lider Srba u Hrvatskoj Jovan Rašković i bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

Ordenje i odlikovanje Republike Srpske ustanovljeni su 1993. godine i definisani Ustavom Republike Srpske.

Odlikovanja Republike Srpske dodeljuju se onima koji su dali ili daju doprinos afirmaciji Republike, ali i pojedincima koji su pokazali ličnu hrabrost, humanizam, plemenitost, požrtvovanje ili doprinijeli razvoju tolerancije.

Odlikovanom se uz orden ili medalju uručuje i kožna mapa sa ispisanom poveljom sa jedne i slika koja prati orden ili medalju sa druge strane i kesa na kojoj je zlatotiskom ispisano: "Predsednik Republike!", "Odlikovanja Republike Srpske" i oslikan grb Republike Srpske.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading