(ISPRAVKA) Šta piše u Rezoluciji koja je pripremljena za generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija
Foto: EPA/EFE/JUSTIN LANE

Portal Alo.rs je 2. aprila objavio tekst naslova "NE PADA SNEG DA... Otkrivamo šta je pravi cilj pokušaja da se izglasa rezolucija o navodnom genocidu u Srebrenici u UN", a koji je nakon toga obuhvaćen analizom Raskrinkavanja.ba i ocenjen kao medijsko negiranje "genocida" kroz "pažljiv" odabir sagovornika, odnosno pristrasno izveštavanje.

Nakon pomenute analize iz teksta smo uklonili sve delove u kojima se neutemeljeno tvrdi da se sve ovo radi zbog nanošenja štete Srbiji i Republici Srpskoj, te kao žigosanju srpskog naroda kao genocidnog.

Uklonjene su i tvrdnje da ambasador BiH pri UN Lagumdžija to radi mimo odluke Predsedništva BiH i Ministarstva spoljnih poslova u Savetu ministara, jer inicijativu za donošenje Rezolucije nije podnela Bosna i Hercegovina, već su to uradile Nemačka i Ruanda. BiH je zajedno s nekoliko drugih zemalja bila kosponzor Rezolucije.

Uz to, eliminisane su iz teksta i sve ostale tvrdnje da zločin u Srebrenici nije "genocid", uključujući i onu izraelskog istoričara Gideona Grajfa.

ŠTA PIŠE U ANALIZI RASKRINKAVANjA?

U analizi portala Raskrinkavanje objavljenoj 6.7.2023. godine u sklopu serijala “Rasvjetljavanje” naveden je pregled poznatih činjenica o događajima u Srebrenici 1995. godine.

Kaže se da je u julu 1995. ubijeno više od 8.000 osoba bošnjačke nacionalnosti, uglavnom muškaraca i dečaka, u okolini Srebrenice nakon što je Vojska Republike Srpske (VRS) preuzela kontrolu nad tim gradom.

U analizi Raskrinkavanja navode da je zločin u Srebrenici okvalifikovan je kao genocid u presudama koje je su izrečene u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnom sudu pravde i Sudu Bosne i Hercegovine.

Pišu da je za zločine u Srebrenici je do sada osuđeno 50 osoba, a od 20 presuda Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju za zločine u Srebrenici njih sedam uključuje presude za "genocid".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Kontra udar

02.04.2024 14:40

Tuziti Bosnu za etnicko ciscenje Srba iz Sarajeva., i Nek oni dokazuju