Evropa
Foto: Alo/Foto: Grad Beograd

Šapić smatra da Srbija treba da prihvata određene kompromise koji dolaze iz Evrope i da se prilagođava, ali bez uslovljavanja, i da Evropa nije ista kao pre 40-50 godina.

- Dokle više stalno neka batina. Pritom, već 25 godina nam se s nečim maše. Stalno je sve gore i gore. Evo sada imamo, pitanje Kosova i njegovog članstva u Savet Evrope. A onda se postavlja pitanje i gde se sama Evropa danas nalazi u odnosu na velike svetske sile, jer uticaj Evrope pre 40-50 godina na geopolitiku je bio daleko veći. Danas je pitanje da li ih bilo ko šta pita. Ovde se postavlja pitanje šta će biti s tom Evropom. Videćemo na izborima za Evropski parlament, koji će biti u toku leta, i tu se situacija menja. Nisam za to da od Evrope odustanemo, jer ne možemo da odustanemo od sebe, mi smo deo toga - napomenuo je Šapić.

Prvi čovek Beograda naglašava da moramo preispitati koje nam vrednosti donosi Evropa, naročito kada su u pitanju njeni sporni zakoni.

- Da li nam donosi zakone koji će nas uslovljavati šta da radimo sa našom decom u školama? Da li ćemo decu da učimo stvarima koje su od kad je sveta i veka normalne i prirodne ili ćemo morati da ih učimo kako da promene pol dok su maloletna? Da li ćemo smeti da ih zovemo sine, kćeri, ili ćemo morati da izmišljamo neke posebne izraze? Da li će to biti Evropa poštovanja svih vera i nacija, ili Evropa koja će vam postaviti jasne smernice, pa onda, ako hoćeš, hoćeš, ako nećeš, onda ćemo da te satremo. Verujem da ćemo, pre ili kasnije, doći do te normalne, zdrave i tradicionalne Evrope koja će u trenutnoj geopolitičkoj situaciji biti mudra i dobra za sve njene građane - zaključio je Šapić.

Nema gde mi da idemo, mi smo u toj Evropi. Mi smo baštinili evropske vrednosti, naši preci su u oba svetska rata prolivali krv za slobodu te Evrope. Mi smo branili Evropu od nacista i fašista. Naši đedovi i očevi su ginuli za tu Evropu. I to uopšte nije pitanje. Ovde je samo pitanje koja Evropa? Ja sam za jednu normalnu, zdravu i tradicionalnu Evropu koja će poštovati Srbiju i srpski narod - istakao je predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić, gostujući u emisiji "Info jutro" na TV Informer.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading