Savet bezbednost UN
Foto: AP/Yuki Iwamura (FRE)

- Rusija je juče (25. mart) u zvaničnom pismu zatražila od japanske misije koja predsedava da u bliskoj budućnosti sazove sednicu Saveta bezbednosti UN povodom 25. godišnjice agresije NATO na Jugoslaviju. Očekujemo zvaničan odgovor - rekao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je poručilo da je Moskva ogorčena  nekorektnim i neprofesionalnim ponašanjem Francuske, koja je 25. marta, zajedno sa zapadnim saveznicima, sabotirala održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj 25. godišnjici NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Ruska Federacija, kako je navedeno, namerava da uspe u tome da se sednica u nekom trenutku održi, budući da je to bitan istorijski momenat za ceo Balkan.

- Nameravamo da se zalažemo da dođe do održavanja sednice Saveta bezbednosti UN o NATO agresiji protiv Jugoslavije u ovom ili onom obliku. To nije bio samo jedan trenutak u istoriji, to je prekretnica koja je uticala na to da situacija na Balkanu danas bude onakva kakva jeste - navodi se u zvaničnom saopštenju ministarstva, piše TASS.

Rusija je, inače, još početkom marta predložila održavanje sednice, a Japan kao predsedavajući Saveta bezbednosti podržao tu inicijativu i zakazao sednicu.

Pre samo nekoliko dana i Ruska državna duma, odnosno oba doma ruskog parlamenta usvojila su nacrt dokumenta koji će predstaviti u Ujedinjenim nacijama. 

Većina članova Saveta sinoć je, međutim, glasala protiv stavljanja na dnevni red ove teme, a jedino su Rusija, Kina i Alžir želeli da se pred Ujedinjenim nacijama govori o NATO agresiji, dok je ostalih 12 članica bilo suzdržano, preneo je RT Balkan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading