SB
Foto: Printscreen

Posle tog zločina Klark je na osnovu video-snimka ubeđivao novinare da pilot nikako nije mogao da izbegne voz koji se "iznenada pojavio".

Nemački list "Frankfurter rundšau" je angažovao eksperte koji su dokazali da je "Klarkov snimak" ubrzan 4,7 puta i da je pilot prvog aviona, koji je pogodio voz, imao najmanje 40 sekundi da obavesti pilota druge letelice da je na mostu voz.

Prema Klarkovoj verziji, reč je bilo o samo jednom avionu, koji je ispalio dva projektila, a pilot je morao da reaguje za manje od sekunde.

Napad na putnički voz u Grdeličkoj klisuri je izveden 12. aprila 1999. godine - drugog dana pravoslavnog Vaskrsa, kada je avion NATO pakta ispalio dve rakete i pogodio putnički voz koji je prelazio preko železničkog mosta na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri.

U eksploziji i plamenu od ovih pogodaka ubijeno je i povređeno mnogo putnika. Tačan broj poginulih i ranjenih do danas nije sa sigurnošću utvrđen. Pronađeno je devet leševa i još četiri dela ljudskog tela, a mnogi se vode kao nestali.

Bombardovanje se desilo tokom NATO agresije na SRJ.

Mnogo civila ubijeno je u stambenim područjima udaljenim od vojnih i ekonomskih strateških objekata i ciljeva, u putničkim vozilima i javnom prevozu, izbegličkim kolonama, kancelarijama, bolnicama, zatvorima, ambasadama i prostorijama javnih medija.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading