bombardovanje srbije
Foto: Printscreen/Youtube/ Al Jazeera Balkans

Beograd je u svojoj dugoj i burnoj istoriji razaran oko 30 puta. Poslednji put kada su se 24. marta 1999. i narednih 78 dana na njega obrušili bombarderi i krstareće rakete NATO pakta. Tada su zajedno neprijatelji iz Drugog svetskog rata, potomci nacista i demokrata, koji su ostvarili svoje istorijsko pomirenje i stvorili Novi svetski poredak, krenuli da uništavaju jedan malobrojni prkosni narod. Ponovo su rušeni mostovi, putevi, industrijski objekti, čak i škole i vrtići (uništeno ih 78), bolnice i domovi zdravlja (39 uništeno). Razoreno je ili oštećeno 176 spomenika kulture Projektili zagovornika slobodnih medija su pogodili i televiziju i pobili novinare koji su bili u smeni.

Raniji napadi na Srbiju imali su za cilj da ponište njenu istoriju, a pohod iz 1999. da tek rođena srpska deca budu odsečena od sveta i zatrovana osiromašenim uranijumom. Broj obolelih i prerano preminulih nikada se neće saznati. Više od 80 dečaka i devojčica bili su žrtve NATO agresije, a neki od njih postali su i simboli patnje svog naroda.

Najmlađa žrtva varvarske NATO agresije bila je Bojana Tošović iz Merdara koja je poginula tokom bombardovanja 11. aprila 1999. sa samo 11 meseci života. Njena majka Marija Tošović bila je u sedmom mesecu trudnoće i sa suprugom Božinom je uspavljivala bebu Bojanu kada su bombe počele da padaju nedaleko od njihove kuće. Porodica Tošović se odmah spustila u podrum, držeći malenu Bojanu zavijenu u ćebe. Onda je odjeknula bomba i sve ih zatrpala zemljom. Bombe su padale celu noć, a kada su stigli Marijin otac i brat videli su da je beba Bojana ugušena. Marija je saznala tek ujutru da joj je beba mrtva, a suprug podlegao povredama zbog unutrašnjeg krvarenja. Marija Tošović se porodila u junu 1999. i na svet donela ćerku Anđeliku

Može se nabrajati još mnogo nevinih žrtava stradalih od raketa NATO agresora. A onima koji su preživeli zauvek su ostale traume zbog poginulih dece, očeva, majki i rođaka, od sirena koje su se prvi put uključile 24. marta i nisu se ugasile narednih 78 dana, od dana i noći provedenih u skloništima.

NATO agresija nazvana “Milosrdni anđeo” nije bila posledica politike Beograda, već rezultat preciznog plana zapadnih specijalnih službi u cilju realizacije geopolitičkih ciljeva SAD i Zapada na jugoistoku Evrope i u Srbiji. Američke globalne težnje kreirale su najbliže odnose američkih i kosovskih političkih lidera i zato je „pravda“, ustanovljena prema američkim interesima, isključivo na štetu srpskog naroda. Svi globalni mediji na Zapadu su iz sve snage podržali agresiju na SRJ i Srbiju, a najratoborniju poruku uputio je poznati američki novinar T. Fridman u članku iz 1999. napisanom za “Njujork Tajms”: “Mi smo u ratu sa srpskom nacijom i ulozi moraju da budu veoma jasni: Vašu zemlju ćemo pretvarati u prah. Želite 1950? Mi možemo da postignemo 1950. Želite 1389? Mi možemo da uradimo i 1389., takođe.” Fridman poziva SAD da unište u Beogradu „svaku električnu mrežu, vodovod, most, put“ i da „okupiraju Balkan godinama“.

Retki su američki intelektualci i novinari koji su napisali istinu o NATO agresiji 1999., kao što je napisao Rik Razof 2013. godine: „Američka vojna baza „Bondstil“ dokaz je da su SAD imale vojne planove u regionu i da je rat protiv Jugoslavije bio prosto prilika da prošire raspoređivanje svoje vojske u regionu.” Vojna ekspanzija uvek ima i ekonomsku logiku, čiji je jedan od ciljeva kontrola gasovoda koji preko Turske ulazi u Evropu, kao i kineske inicijative „Pojas i put“.

A mladi iz neke prozapadne NVO traže da general Vladimir Lazarević ne prisustvuje 24. marta u Nišu svečanosti otkrivanja Spomen-kripte Novim kosovskim junacima. Na mermernim pločama biće uklesano 1.007 imena pripadnika Vojske Jugoslavije, policije i bezbednosnih snaga, koji su izgubili život braneći Kosovo i Metohiju. Ovom mladom antisrpskom ološu smeta istina o NATO agresiji 1999., zločinu protiv čovečnosti, učinjenom bez trunke kajanja i odgovornosti. Smetaju im srpski junaci koji su hrabro stajali u odbrani svog naroda.

Predsednik Vučić je jasno rekao 24.03.2023. u Somboru: “ Kažete da ste napali jednu zemlju zbog humanitarne katastrofe. Lagali ste! Kad ste videli da za to ne možete da dobijete odobrenje Saveta bezbednosti UN, rekli ste - zbog čega su nam oni potrebni, šta će nam pravo, šta će nam pravda… Kidali ste nam delove teritorije… Ubijali ste nam decu, ali niste nas ubili, živeće ovaj narod, nećete ga slomiti.”

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Slađa

24.03.2024 13:37

Nikad nećemo zaboraviti šta nam je učinjeno. Srbi pamte!

Ana

24.03.2024 13:52

Nato agresija iz 1999. godine se neće nikada zaboraviti. Tugu i bol je nemoguće izbrisati i oprostiti.

Aki

24.03.2024 13:53

Naš narod mora da zapamti šta se desilo pre 25 godina. To je ostavilo neizbrisiv trag u svima nama.