Slobodan Milošević i Bil Klinton
Foto: Alo/Printscreen

Na današnji dan, pre 25 godina propali su pregovori Beograda i "Zapada", a predsednik SRJ Slobodan Milošević odbio je, nakon višednevnih pregovora s međunarodnim posrednicima, uključujući i specijalnog izaslanika SAD Ričarda Holbruka mirovni plan za Kosovo.

Mirovni plan za Kosovo podrazumevao je raspoređivanje snaga NATO-a po čitavoj teritoriji Srbije, ne samo na KiM, kao i potpuno urušavanje suvereniteta Beograda nad južnom srpskom pokrajinom, što je za Slobodana Miloševića bilo previše.

Odbijanjem poslednjeg ponuđenog papira Milošević je "dao" povod da generalni sekretar NATO aktivira naredbu o otpočinjanju vazdušnih udara na SR Jugoslaviju, koji su počeli narednog dana.

Inače ova naredba bila je donešena još u Rambujeu i sve vreme "visila je nad glavom" zvaničnom Beogradu, samo je aktivirana 23. marta 1999. godine, a prve bombe na teritoriju SRJ pale su dan kasnije.

Podsetimo samo četiri dana ranije definitivno su propali mirovni pregovori u Rambujeu, a tadašnji predsednik SAD Bil Klinton poručio je Srbima da su “prekoračili prag”, čime su i zvanično otpočete pripreme za bombardovanje SRJ!

– Nema više čekanja. Prag je prekoračen. Ugroženi su američki nacionalni interesi – rekao je Klinton nakon kraha pregovora u Rambujeu.

Odmah nakon tih reči diplomate zapadnih zemalja počele su da napuštaju Beograd, a međunarodni verifikatori Kosovo. To je bio jasan signal da sledi NATO intervencija i bombardovanje Jugoslavije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading