ZLOČIN BEZ KAZNE U Moskvi održana komemoracija povodom 25. godišnjice NATO agresije na Srbiju
Alo!/Ilustracija

Na početku obeležavanja godišnjice agresije intonirane su himne Srbije i Rusije, a okupljeni su minutom ćutanja odali poštu stradalima u bombardovanju.

Ambasador Srbije u Rusiji prof. dr Momčilo Babić poručio je da je Srbija platila visoku cenu za svoju hrabrost.

"Mi smo mala, ali ponosna nacija, zbog toga smo izgubili trećinu stanovništva samo tokom Prvog svetskog rata. Da se nismo borili za slobodu danas bi nas bilo 20 miliona. Skupo smo platili zaštitu naših interesa tokom istorije i pred nama su novi izazovi", rekao je Babić.

Ukazao je da je Srbija okružena sa svih strana zemljama NATO-a i da se istovremeno trudi da zaštiti svoje pravo na samostalnost, ali i spreči sukobe.

Advokat Goran Petronijević, koji je prisutnima predstavio svoju knjigu "NATO pred sudom istorije", izjavio je za Tanjug da je u vreme pokušaja prekrajanja istorije neophodno zapamtiti i podsećati na činjenice.

"Svedoci smo falsifikovanja i revizije istorije, to je jedan proces koji traje duži vremenski period. To je karakteristično za pristup neoliberalno - globalističkog poretka, koji pokušava da sve stvari koje su vezane za naciju, državu, narod, veru i porodicu, stubove na kojima počiva suverenizam, umanje njihov značaj ili ih poruše potpuno", rekao je Petronijević.

On je istakao da je na ljudima da sačuvaju sećanje na žrtve.

"Knjiga je napisana da se ne zaboravi, a osećaj oprosta se može dati ukoliko ga neko traži. Ako je neko napravio određen problem, krivicu, nešto što je loše i ako traži oprost, tada se postavlja pitanje da li ću oprostiti ili ne. Hrišćanski je oprostiti, ali ovde to niko nije tražio. Dan danas insistiraju na tome da smo mi krivci što su nas bombardovali", dodao je Petronijević.

Obeležavanju četvrt veka od početka NATO agresije na SRJ prisustovao je veliki broj gostiju iz Srbije, Rusije i Republike Srpske.

Obeležavanje četvrt veka od početka NATO agresije pratili su, između ostalih, i zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, direktor Četvrtog evropskog departmana Ministarstva spoljnih poslova Rusije Jurij Pilipson, doskorašnji šef BIA-e Aleksandar Vulin i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Skupu su prisustvovali su i zamenik predsednika Saveta Federacije Konstantin Kosačov, zamenik predsednika Državne Dume Aleksandar Babakov i još 40 senatora i deputata Federalne skupštine Ruske Federacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading