aljbin kurti
Foto: Printscreen

Premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju ponovo se priviđaju ratovi, pa je od Velike Britanije zatražio da pošalje dodatne trupe na tzv. Kosovo. Dodatna vojska, tvrdi Kurti, potrebna je da bi se sprečio rat na Zapadnom Balkanu.

On smatra da je trenutno prisustvo NATO trupa na tzv. Kosovu „simbolično“, a po njemu su vojne baze u Srbiji pozicionirane za napad.

- Postoji samo simbolično prisustvo NATO snaga na Kosovu i to nije dovoljno da se spreči invazija Srbije koja čeka pravi trenutak da nas napadne - kazao je Kurti uz tvrdnju da se duž administrativne linije nalazi 48 srpskih baza.

Kurtiju ovo nije prvi put da preti ratom, jer samo o njemu i razmišlja. Nije mu ni prvi put da od Velike Britanije traži oružje i drugu vojnu pomoć. Tako je lažna država Kosovo od Velike Britanije dobila 50 komada NLAW-a, lakog protivtenkovskog naoružanja, ali i rakete „džavelin“. Zvanični London je ovu informaciju demantovao.

Da su lažna država Kosovo i Velika Britanija u veoma prisnim vojnim odnosima, potvrđuje i izjava novog britanskog atašea za odbranu u Prištini Džona Grina, koji rekao je da će KBS i Velika Britanija „i dalje ostati bliski prijatelji“. On je istakao da postoje veliki planovi za jačanje saradnje u ovoj godini.

- Oružane snage naših zemalja ostaju bliski prijatelji, i to od samog rođenja ove zemlje. Ova godina je, naravno, posebno važna jer se obeležava 25. godišnjica intervencije NATO ovde, intervencije u kojoj je Ujedinjeno Kraljevstvo igralo vodeću ulogu - naveo je potpukovnik Grin.

Kontraobaveštajac u penziji Ljuban Karan rekao je za Alo! da je poznato da Velika Britanija podržava Kurtijevu paravojsku. On je kazao da Britanci žele da otvore sukobe na Balkanu.

- Osnovni Kurtijev cilj je da uvuče Srbiju u sukob s Kforom, odnosno sa NATO alijansom, i da se pitanje tzv. Kosova reši vojnim putem. Idealan partner za to mu je Velika Britanija, s kojom tesno sarađuje - kazao je Karan.

On je dodao da je Kurtijev cilj da porazi Srbiju zato i pokušava da uključi velike sile.

- Velika Britanija je veoma opasan igrač, možda i najprljaviji. London svaki svoj potez dobro planira, pa su otuda u njihovom parlamentu i agenti tajne službe čiji je zadatak da pripreme tamošnju javnost na neke sukobe. Na taj način oni svoju javnost uveravaju da su primorani da se uključe u neke sukobe navodno iz humanitarnih razloga - rekao je Karan. 

 

KAD ESKOBAR ZAVRNE UŠI Ekstremista primoran da vrati dinar

- Nema pregovora o dinaru, o dinaru se ne razgovara... Ovo su bile reči Aljbina Kurtija i njegovih jastrebova sve do održavanja sastanka u Briselu. A tamo, jedna od glavnih tema je bio upravo srpski dinar. Izgleda da je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nekome dobro uvrnuo uši u Prištini. A Kurtijeve se ovih dana baš crvene.

Iako je Priština nedeljama odbijala da razgovara o dinaru, ipak je preuzela obavezu da do petka izradi svoj predlog rešenja ovog problema. O tom, ali i o predlogu srpske strane, razgovaraće se u Briselu već iduće nedelje.

- Dogovorili smo da do petka svaka strana preda svoj predlog kako vidi kratkoročno rešenje i kako krenuti u dugoročno rešenje u vezi s dinarom. A onda ćemo sledeće nedelje ponovo održati sastanak i razgovarati da li možemo da pronađemo prostor da dva predloga budu jedan - rekao je prištinski pregovarač Besnik Bisljimi.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading