borelj
Foto: EPA/EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Borelj je novinarima u Briselu, po dolasku na sastanak Saveta EU za spoljne poslove, podsetio da je danas prva godišnjica od postizanja Ohridskog sporazuma i ocenio da su Beograd i Priština postigli "veoma ograničen napredak" u primeni sporazuma, uprkos, kako je naveo, velikoj podršci EU i međunarodne zajednice.

- Uskoro će biti novi sastanak glavnih pregovarača ovde u Briselu. Veoma mi je žao što ovaj dogovor, koji je bilo veoma teško postići, nije sproveden. Nastavićemo da vršimo pritisak na obe strane kako bismo napredovali, ali godinu dana kasnije, primena nije bila baš onakva kakvu sam očekivao da će biti - rekao je Borelj.

Borelj je juče pozvao lidere Beograda i Prištine da ostvare napredak u primeni Sporazuma iz Ohrida i poručio da je krajnje vreme da dve strane prekinu "začarani krug kriza i tenzija" i pređu u novu, kako je rekao, evropsku eru. On je u saopštenju, povodom godišnjice Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i njegovog implementacionog aneksa, naglasio da EU očekuje da lideri Beograda i Prištine "pokažu odgovornost, viziju i liderstvo tako što će ostvariti napredak u primeni bez daljeg odlaganja".

Borelj danas predsedava Savetom EU za spoljne poslove, tokom kojeg će glavne teme biti rat u Ukrajini, situacija u Belorusiji i na Bliskom istoku.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading