OVK
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/instagram

Ujedinjenje tzv. Kosova i Albanije najavljeno je u Istanbulu gde je održan skup posvećen terorističkoj OVK. Ljuljzim Jašari, sin teroriste, Adema Jašarija koji je i osnovao ovu zločinačku tvorevinu, bio je glavna zvezda i organizator događaja i govorio o vekovnom snu Albanaca koji je njegov otac započeo. S njim u društvu su bili gradonačelnik Tetova Biljalj Kasimi i takozvani prištinski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja.

- Kosovo samo po sebi nema smisla ako krajnji cilj nije da bude jedna Albanija i da zajedno sa Albanijom postane jedna država. Stoga je osnova porodice Jašari i primer za ceo svet, kako se boriti za slobodu, kako se boriti za pravdu i kako se boriti za ljudsko dostojanstvo - rekao je Kasami okupljenim Albancima u Istanbulu, što je Jašari pozdravio gromoglasnim aplauzom.

OVK

Foto: Printscreen/instagram

 

 

Komentarišući ove pretnje, profesor prištinskog Filozofskog fakulteta, Luka Jovanović, kazao je da je na ovaj način ugrožen suverenitet balkanskih država.

- To nije plan koji je nov, a nisu ni ideja ni cilj novi. To je zapravo ideja koja traje 150 godina kod samih Albanaca, a konkretno Albanaca na KiM. Ono što smo imali da čujemo kod dotičnog jeste zapravo još jedna u nizu potvrda sprovođenja velikoalbanske politike koja se kroji, kao što možemo videti, već vek i po. Ono što je on rekao u kontekstu samog tzv. Kosova jeste da tzv. Kosovo samo treba da predstavlja jednu stepenicu ka „velikoj Albaniji“. Naravno, tu je ugrožen suverenitet drugih država, ne samo Republike Srbije već i suverenitet Crne Gore, Severne Makedonije i Grčke - kazao je Jovanović.

Srbima na KiM svakim danom sve je teže

Delovanje privremenih vlasti u Prištini i dalje predstavlja najveću bezbednosnu pretnju za Srbiju i za Srbe na Kosovu, kazao je direktor Vojnoobaveštajne agencije (VOA) general-major Zoran Stojković u intervjuu za „Odbranu“. Dodao je da VOA najviše vremena i energije ulaže upravo na prikupljanje saznanja o sve agresivnijem albanskom faktoru.

Stojković navodi da iako prištinske bezbednosne strukture ne predstavljaju značajniji izazov za Vojsku Srbije, njihovo konstantno opremanje savremenim naoružanjem i obuke koje prolaze pripadnici tih formacija ukazuju na to da će u narednom periodu ta pretnja biti prisutna.

- Imajući u vidu strano prisustvo, tradicionalnu zatvorenost albanskih zajednica, kao i najozbiljniju eskalaciju bezbednosne situacije od pogroma nad srpskim stanovništvom 2004. godine, angažovali smo značajne obaveštajne resurse na tom području. Svakim danom srpskom stanovništvu je sve teže budući da je osnovna strategija Prištine konstantno podizanje tenzija i stvaranje uslova za etnički čisto Kosovo i Metohiju, što Republika Srbija nikako neće dozvoliti - precizira direktor VOA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
ovk

Komentari (1)

Loading
Gregor

13.03.2024 08:32

Bilo jednom jedno pleme na brdovitom Balkanu i imalo snove puste, al ih kauboj Don sve sve polio hladnom vodom.