Srbi na KiM
Foto: Printscreen/Kosovo online

Polomljeni spomenici, korov i smeće sačekali su Srbe i juče, kada su organizovano otišli kako bi obeležili Velike ili zimske zadušnice na groblju u Južnoj Mitrovici.

Među onima koji su došli na groblje bila je i Mara Utvić, majka koja je tu sahranila svoju četvoromesečnu bebu. Plakala je nad oskrnavljenim grobom.

- Beba je imala samo četiri meseca. Živeli smo u Južnoj Mitrovici, a do 2010. spomenik je stajao, a onda nisam mogla da ga nađem. Jednom sam umrla 1980. a drugi put 2010. godine, rekla je ona za Kosovo Online.

- Šta je ona mogla da skrivi kome sa četiri meseca, beba? - zapitala se ova očajna majka.

Njen suprug i ona su tada imali po 22 godine i ni sa kim, kaže, nisu imali problema, da bi se osećali nebezbedno, ali...

- Teško je, mnogo je teško... Zato apelujem na naše i prištinske vlasti da dozvole da mi detetu spomenik vrate na svoje mesto. Nemam nameru da nju prenosim i iskopavam. Bar da spomenik vratim na svoje mesto, kad dođem da mogu da nađem svoju bebu - jedva je rekla uz jecaj.

Srbi na KiM

Kosovo online

 

Očajan je i Dragan Milosavljević, koji kaže da je slika ista već 20 godina.

- Ništa se nije promenilo. Nažalost, tako će i dalje ostati. Naše je da posetimo i zapalimo sveću, pomenemo najmilije koji leže ovde i nemaju mir. Neka oni nastave po svom, mi ćemo po našem. Pre dvadesetak godina kada smo dolazi, bilo je malo drugačije, teže. Bilo je i policije i Kfora, a mi smo dolazili skupa, autobusima. Brzo smo obavili sve, za par minuta, a onda - beži kući. Godinama se strah i nemir smanjio, danas nema nikoga da pazi. Mirnije je na neki način, ali nije mir kod nas u srcu. Još uvek mislimo na to kako sve ovo izgleda - rekao je Milosavljević.

Ničija nije gorela do zore!

Ilija Lazarević istakao je da se u ovakvim momentima samo nada u Boga.

- Ničija nije gorela do zore. Obnavljamo spomenike, hvala bogu, ima puno dovedenih u red. Jeste da mnogo košta, ali snalazimo se. Zlotvori rade svoje, ne misle na Boga. Ja lično smognem snage da dođem, a više hrabrosti. Dođem, zapalim sveću na dan preminulih. Ali pravo da vam kažem, ne osećam se lagodno. Strah je ipak ljudski - naveo je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading