Žuta kuća
Foto: Printscreen/Foto: Facebook/Printscreen

- U nedelju, na praznik Svetih apostola Arhipa, Filimona i Apfija posetio sam "Žutu kuću" u selu Ripe, u Albaniji, koja je služila kao privremeni logor za Srbe i u kojoj su im vađeni organi, groblje na kome su bili pokopani, a koje se nalazi u istom selu, nedaleko od ove krvave kuće, i zatvor u gradu Burelj koji je takođe označen kao jedno od mesta gde su im eksplantirani organi.

Ovo su reči Dimitrija Markovića koji je nedavno posetio mesto gde su teroristi OVK naživo Srbima vadili unutrašnje organe koje su zatim prodavali na ilegalnom tržištu. Marković je naveo da su zarobljeni Srbi znali da će njihova tela biti sečena radi vađenja organa, ali verovatno ne i da li će ih seći žive ili mrtve.

-Nemoguće je i zamisliti kako su se u tim trenucima osećali ovi mučenici i stepen bola, očajanja i straha koji su trpeli, naveo je Marković u svom tekstu koji je podelio na društvenim mrežama.

Žuta kuća

Foto: Facebook/Printscreen

 

On je dodao da je obišao i groblje za koje veruje da "krije" tela iskasapljenih Srba.

-Između grobnica i spomenika lokalnog stanovništva primetan je veći broj humki koje su sa bočne i čeone strane obeležene većim kamenovima. Nisam imao vremena za podrobno istraživanje i pokušaj da prebrojim humke. Pažnju su mi posebno privukle dve. Jedna je u obliku betonirane grobnice, šira od jednog grobnog mesta, ali bez ikakvog obeležja. Druga, takođe neobeležena, nalazi se između humki koje su obeležene samo običnim većim oblutcima, a razlikuje se od njih po tome što je čeoni deo obeležen komadom tanje mermerne ploče i deluje da je nešto mlađeg datuma od ostalih, naveo je Marković i dodao da ga je ova grobnica podsetila na vest iz 2017. godine kada je bivši premijer Albanije Sali Beriša izneo informaciju da mu se obratio policajac koji radi na granici Kosova i Albanije i upozorio ga da se tim putem krijumčare deca, odnosno osobe mlađe od 18 godina, radi trgovine organima i od njega zatražio pomoć, pri čemu se ponovo pominjala žuta kuća.

Žuta kuća

Foto: Facebook/Printscreen

 

-Ono što je još važno napomenuti u vezi sa grobljem u selu Ripe jeste da se, po mom mišljenju, tela još uvek nalaze tamo. Osim toga, gledao sam da li će se negde videti neka kost koju bih poneo na DNK analizu. Iako je mala mogućnost za takvo nešto nisam hteo da u potpunosti odbacim ni tu mogućnost. Nažalost, ništa nisam našao – naveo je on i dodao:

-S obzirom da sam morao da požurim i odem pre nego što potpuno svane i selo se probudi nisam imao vremena da proveravam datume na pomenutim spomenicima duž puta, niti sam imao vremena da odem do jezera na vrhu sela koje bi takođe moglo da se koristi kao grobnica za tela ubijenih, napisao je Marković i istakao da je ova mesta obišao pre svanuća kako bi smanjio rizik da njegovo prisustvo bude primećeno.

O "Žutoj kući" govorio je i nekadašnji pripadnik OVK, Albanac, koji je do detalja opisao šta je tamo video. Ovaj svedok saradnik je istražiteljima kazao da je postojala soba koja je bila opremljena kao privatna klinika i da je tu više puta dolazio nekadašnji komandant OVK Ramuš Haradinaj, koji je ćerki vlasnika kuće davao novac.

-Primetio sam da mladić na stolu nije Albanac. “A kako sam to primetio? Pa tako što kada sam mu se približio, on se otimao, i oni koji su ga držali su ga čvršće držali. Počeo je da zapomaže, pozivajući boga, moleći: ‘Bože, nemojte me zaklati, nemojte me ubiti!” Organi Srba su iz te kuće, nakon vađenja, išli direktno u Tursku, gde su prodavani, naveo je ovaj svedok saradnik albanske nacionalnosti, koji je učestvovao u vađenju srca jednom srpskom mladiću starom 20 godina.

Na crnom tržištu, kako je naveo, srce je prodavano za 60 hiljada maraka, bubrezi su bili duplo jeftiniji, a za deset hiljada maraka su prodavali pet litara krvi.

PRETUŽNO: Molili da budu pošteđeni „seckanja na komade“

U izveštaju Dika Martija navodi se da postoje snažni pokazatelji, iz svedočenja izvora, da su zarobljenici znali šta će im zlotvori raditi u ovom logoru.

-Rečeno je da su neki od ovih zarobljenika u objektima za pritvor molili svoje tamničare da budu pošteđeni sudbine „seckanja na komade.“ Postoje značajni dokazi da su zarobljenici, među kojima su i oteti Srbi, dočekali smrt u Ripeu. O tome su svedočili bivši vojnici OVK koji su učestvovali u zatvaranju i transportovanju živih zarobljenika i prisustvovali zakopavanju, otkopavanju, preseljavanju i ponovnom zakopavanju leševa, kaže se u izveštaju Dika Martija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading