Aljbin Kurti
Foto: Alo/EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

Za Veliku Britaniju i Nemačku znamo odavno. Davali su mu vetar u leđa, javno ili u potaji, čak i kad nije niko drugi od njegovih međunarodnih mentora. Sada, međutim, kada je presušila podrška iz SAD, a bogami donekle i iz Brisela, odnosno od EU administracije, pojavili su se novi igrači. Kako za Alo! kažu izvori iz Prištine, taj front predvodi grupa tzv. baltičkih zemalja, pre svega poznatih po tome što su najtvrdokorniji protivnici Rusije.

- Litvanija, Letonija i Estonija su oduvek imale veoma rigidan stav prema svima za koje misle da su makar u najmanjoj meri vezani sa Rusijom. Politički, ekonomski ili na bilo koji drugi način. I zato su, u ovom trenutku, protiv Beograda, jer Srbija, kao što se zna, jedina u Evropi nije uvela sankcije Moskvi i Vladimiru Putinu. Samim tim, čim su protiv Beograda, imaju neku vrstu političkog saglasja da to znači i da pojačaju podršku Prištini - objašnjava naš sagovornik i dodaje:

- Ne može se reći da je njihova snaga nešto prevelika, ali ipak se radi o tri države unutar EU, pritom tri države koje imaju prilično bliske odnose sa Vašingtonom, pošto njihova bezbednost zavisi isključivo od NATO angažovanja, jer bi ih, narodski rečeno, Rusi pregazili kao plitak potok. Zato njihov uticaj ne bi trebalo ni potceniti.

Da u ovome i te kako ima istine, pokazuje i veoma srdačan preksinoćni susret Aljbina Kurtija sa novim litvanskim ambasadorom u Prištini (na nerezidencijalnoj osnovi) Eduardasom Borisovasom.

Da sad ne prepričavamo njihov dijalog "ja tebi serdare, ti meni vojvodo", tek obećana je "snažna podrška Viljnusa Prištini na svim poljima", a kad se to kaže, jasno je da je malo tih polja koja nisu usmerena protiv Srbije.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading