Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Sijarto je na konferenciji za novinare u Budimpešti sa liderom Saveza vojvođanskih Mađara Balintom Pastorom, rekao da je Mađarska "uvek bila uz Srbiju kada je reč o proširenju EU, i da želi da ona što pre postane deo Unije, što bi bilo od koristi i za vojvođanske Mađare".

Odnosi Mađarske i Srbije su, kako je rekao Sijarto, na istorijskom vrhuncu, pošto etnički Mađari izvan Mađarske predstavljaju resurs za saradnju sa susednim zemljama, saopštilo je mađarsko ministarstvo spoljnih poslova, a prenose mađarski mediji.

- Možda zvuči kao otrcana fraza, ali naporno smo na tome radili da bi to mogli da kažemo, i sada možemo da kažemo da između Mađarske i Srbije postoje najbolji odnosi i najbolja saradnja u istoriji - rekao je Sijarto.

Peter Sijarto

EPA

 

On je na konferenciji 6. marta naglasio da su etnički Mađari u okolnim zemljama jedna od okosnica mađarske spoljne politike.

- Zato se svake godine neki njihov lider poziva na redovni godišnji sastanak mađarskih ambasadora, pa tako i ove godine - rekao je Sijarto.

On je čestitao Pastoru na uspehu na izborima u Srbiji.

- Srbija, Vojvodina i SVM zajedno dokazuju da je ispravna spoljnopolitička strategija da se sa susednim zemljama uspostavljaju što je moguće bolji odnosi - rekao je šef mađarske diplomatije, dodajući da će, što su odnosi bolji, bolji biti i položaj etničkih Mađara koji tamo žive.

Ističući ulogu SVM u razvoju saradnje Mađarske i Srbije, on je naveo predlog SVM za sveobuhvatni plan razvoja privrede u Vojvodini.

Ukazao je da je Vlada Mađarske do sada podržala oko 14.000 lokalnih preduzeća u Vojvodini sa oko 203 miliona evra, što je rezultiralo i investicijama od oko 430 miliona evra, i obaćao da će Mađarska nastaviti da sprovodi taj program.

Kako je rekao, postignut je i dogovor da granični prelaz Horgoš-Reske 2 ubuduće bude otvoren 24 sata na dan, a uskoro uz pomoć sredstava programa teritorijalne saradnje EU Interreg treba da počne i izgradnja prelaza u selu Santovu (Hercegsanto) prema Bačkoj.

- Sve je to dobro za sve, za Srbiju, za Mađare u Vojvodini i za nas koji živimo ovde u matičnoj zemlji - rekao je Sijarto.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading