policija
Foto: Alo/Foto: RINA

U međunarodnoj akciji Vertikala uhapšeni su pripadnici kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa Radojem Zvicerom, Darkom Šarićem i Veljkom Belivukom, koji se sumnjiče za više krivičnih dela uključujući i ubistva.

Cmolić je u intervjuu za današnju "Politiku" rekao da je razbijanje takve kriminalne grupe zahtevalo višegodišnje danonoćno angažovanje i kontinuirane aktivnosti.

"Svi smo bili na granici izdržljivosti, ali kada uspemo da uhapsimo i procesuiramo ovakvu organizovanu kriminalnu grupa, koja ima razvijenu mrežu kontakata i jataka širom sveta i veliku količinu novca koja im omogućava lakše skrivanje i bolju podršku, onda znamo da su naši građani bezbedni", kazao je Cmolić. Kako je naveo, srpska policija ima izuzetno dobru saradnju sa španskom i grčkom policijom, sa policijom Republike Srpske, kao i sa Evropolom i Evrodžastom.

"Preko zajedničkih kontakt tačaka na dnevnom nivou razmenjujemo informacije i sva obaveštenja koja su važna za bezbednost kako naše zemlje, tako i regiona i cele Evrope. Naša zemlja je pokazala da je snažan i pouzdan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog kriminala", istakao je Cmolić.

Na pitanje koliko su komunikacije putem aplikacije "Skaj" bile značajne u toku akcije "Vertikala", Cmolić je rekao da jedan deo dokaza jesu poruke sa te aplikacije, ali da su ostali dokazi, koji su prikupljeni sa grčkom i španskom policijiom, materijalni.

Kada je u pitanju ocena bezbednosti u našoj zemlji, Cmolić je naglasio da je, statistički gledano, 2023. godina bila najbezbednija u proteklih dvadesetak godina.

"U odnosu na 2001. godinu broj krivičnih dela je smanjen za 43 odsto u 2023. godini. Kada su u pitanju ubistva, prošle godine evidentirano je 77 krivičnih dela, dok je 2000. godine taj broj iznosio 212. U poslednjih pet godina broj krivičnih dela je u stalnom padu", rekao je Cmolić za Politiku.

U poslednjih 10 godina beleži se stalni pad stope kriminala, naveo je.

"Prošle godine registrovano je 70.085 krivičnih dela, a 2013. bilo ih je 113.780. Ukupan broj krivičnih dela opšteg kriminala u 2023. u odnosu na 2001. smanjen je za više od 42 odsto. Iz oblasti opšteg kriminala u 2023. evidentirana su 63.925 dela, 4.558 manje nego 2022. godine", kazao je Cmolić. Sve su to rezultati vrednog i posvećenog rada pripadnika UKP-a i MUP-a, zaključio je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading