Saopštenje
Foto: Privatna arhiva/Marina Jančević

Zakoni su, između ostalog, dali novu definiciju političkog oglašavanja i uveli odredbe koje imaju za cilj sprečavanje neopravdanog mešanja u medije, kao i jačanje nezavisnosti REM-a. Takođe, novim Zakonom o elektronskim medijima produžena je zabrana emitovanja emitera o javnim funkcionerima koji učestvuju u promovisanju javnih infrastrukturnih projekata ako su kandidati, sa 10 na 30 dana pre dana izbora.

Kao što je predsednica Vlade, Ana Brnabić istakla, Izveštaj ODIHR-a konačno stavlja tačku na sve laži i besmislice oko izbora. Srbija je u prethodnih 7 godina ispunila  u potpunosti ili delimično 54 preporuka ODIHR-a, a 13 od 26 preporuka samo u mandatu ove Vlade. Po pitanju medija ovaj Izveštaj ima samo 2 preporuke, a posle izbora 2022. bilo je čak 5 preporuka.

„Nedopustivo je to što su juče mediji Junajted grupe objavili delove Izveštaja ODIHR pre nego da je finalni Izveštaj uopšte i objavljen, time se ugrožava rad ove demokratske međunarodne organizacije. Izveštaj, a pogotovo sadržaj prioritetnih preporuka, je potvrdio da su izbori bili fer, pošteni, transparentni i u skladu sa demokratskim normama, a preporuke ODIHR-a su mnogo blaže nego kod mnogih zemalja EU”, rekao je Jovanović i dodao da ODIHR kao najmerodavnije telo ne traži nikakvo poništavanje izbora, međunarodnu istragu niti bilo šta slično onome što priželjkuje opozicija.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading