NJUJORK DOBIO SRPSKI PRAZNIK! Svaki 26. februar biće posvećen našoj baštini
Foto ALO!

Organizatori ceremonije naglasili su važnost mesta gde se ona odigrala: na istom prostoru su borci za američku nezavisnost podigli svoju zastavu kada su proterali britanske vojnike iz Njujorka, gde su ovi imali poslednje uporište na Novom kontinentu.

- Proglašenje Dana srpskog nasleđa na Dan Simeona Mirotočivog je nagrada za mudru spoljnu politiku predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije - rekao je Božović za "Novosti".

Zamenici gradonačelnika Njujorka naglasili su mnoge mogućnosti za povezivnje za saradnju i povezivanje Srbije i SAD.

Događaju na Menhetnu, čijim su ulicama odzvanjali zvuci srpske muzike, prisustvovao je veliki broj naših sunarodnika koji žive u ovom gradu.

- Ovo je za nas veoma veliki događaj. Dijaspora je uz prodršku države kroz diplomatiju osetno i vidljivo napredovala. Ambasador Đurić je prošle godine organizovao prvi skup sa više od 200 naših ljudi na kome su utvrđene mogućnosti saradnje i rezultati su vidljivi. U SAD ima veoma uticajnih Srba koji se bave biznisom, naukom, umetnošću ali na institucionalnom nivou nisu bili vidiljivi. Zato njihov uticaj nije bio značajan, niti im se iko obraćao za pomoć - kaže Mirko Radaković, ugledni predstavnik srpske dijaspore.

Gradonačelnik Adams, inicijator ideje je u proklamaciji podsetio da su za uspon Njujorka zaslužne "generacije imigranata iz čitavog sveta", uključujući "mnoge iz evropske srpske nacije".

- Izuzetno sam ponosan što vodim grad sa dinamičnom srpskom zajednicom koja je decenijama davala ogroman doprinos socijalnom, kulturnom i ekonomskom životu našeg grada - naglasio je gradonačelnik Njujorka.

Ceremoniji u Njujorku prisustvovali su i predstavnici Fondacije "Halijard", koji u SAD čuvaju sećanje na misiju tokom koje su vojnici JVuO i srpsko stanovništvo spasli više od 500 američkih avijatičara oborenih tokom Drugog svetskog rata iznad Srbije.

- Proglašenje Dan srpskog nasleđa u Njujorku je još jedan simbol važnosti srpsko-američkih odnosa i velika je čast biti danas na ovom mestu. Verujemo da je ova ceremonija povezana sa velikim događanjima koja nam predstoje u 2024, kada se navršava 88 godina od Misije "Halijard" - rekao je za "Novosti" Džon Kapelo, predsednik Fondacije "Halijard".

Novosti, B.Subašić

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading