Sajam turizma
Foto: Alo/Foto: Alo!

Tradicionalno, na sajmu će učestvovati najznačajnije turističke agencije, udruženja i organizacije, hoteli, turistički centri, vazduhoplovne kompanije i međunarodni tur-operatori.

Svečano otvaranje je počelo u 18.00 časova, na Beogradskom sajmu, u Hali 4, najavljeno je iz Predsedništva Srbije.

Sajam turizma će se održati u periodu od 22. do 25. februara i okupiće gotovo 400 izlagača iz više od 27 zemalja.

Pratite prenos uživo na Alo! portalu

19:40 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je obilazak štandova na 45. Međunarodnom sajmu turizma.

18:35 - Predsednik Vučić je, u društvu grčke ministarke turizma, krenuo u obilazak štandova i postavki Sajma.

Vučić je prvo posetio štand Kancelarije sa Kosova i Metohije i od naroda iz Štrpca dobio poklon, kao i vino iz našeg manastira.

- Prenesite pozdrave našem narodu sa Kosova i Metohije. Divno ste uredili ovaj štand - kazao je on. 

Sajam turizma

Foto: Alo!

 

Predsednik je kazao da Srbija može računati na turiste iz celog sveta, posebno onih iz Evrope.

- 87 destinacija ima Er Srbija, 84 zemlje. Beograd će ići na preko 10 miliona, ali nije dovoljno i mora da bude još mnogo više. Moramo da ulažemo na Dunavu, u Banje, da podstičemo ljude da žele da ulože novac, ali država nikada nije dovoljno uspešan vlasnik kao privatnik. Pruga Beograd - Subotica koju ćemo da otvorimo, ako se ne varam, u novembru ove godine značiće mnogo za sever Srbije. To će dodatno da podigne taj deo zemlje. Kad izgradite prugu BG-Niš, moći ćete da računate na veliki devizni priliv i u tom delu zemlje - ocenio je Vučić.

U razgovoru sa okupljenima, predsednik je najavio da će uskoro posetiti i Sjenicu.

Sajam turizma

Foto: Alo!

 

Predsednik Vučić se fotografisao na štandu koji koristi veštačku inteligenciju, a koji ga je prikazao na predstojećem EKSPO-u.

- Lepši sam starac nego sad - našalio se Vučić.

Predsednik je podsetio da je izdvojeno dodatnih milion i 300 hiljada evra za etno-sela u Srbiji, čime se podstiče privatni sektor.

- Uvek mi za vaučere izdvojimo više, jer tako pomažemo manjim opštinama koje imaju veličanstvenu zemlju - kazao je Vučić.

Na leskovačkom štandu, predsednik je kazao da je pisanje fajnenšl tajmsa veoma važno i da to treba iskoristiti za dalje ulaganje u ovaj deo zemlje.

Vučić se fotografisao sa jednim od izlagača Sajma, koji mu je rekao:

- Predsedniče, može li jedan sajam da prođe da se ne slikamo zajedno?

- Ja molim ljude da putuju više Srbijom, ne samo autoputevima nego i sporednim. Kada idete pored Ravanice, prema Grzi, Paraćinskoj opštini, iz Prokuplja ka Blacu, uz novoizgrađene puteve i infrastrzukturu vidite da naša sela mogu da izgledaju kao austrijska, iako su siromašnija - kazao je Vučić i najavio nove razgovore sa MMF-om oko sredstava za dalju izgradnju puteva u Srbiji.

Vučić kaže da će biti apsolutno nezadovoljan ako 2027. bude manje od 8 miliona turista u Srbiji, a da se nada da će biti i 10 miliona.

Za Alo!, Vučić kaže da je prvi put do sada broj stranih turista u Srbiji premašio broj domaćih.

Sajam turizma

Foto: Alo!

 

- Nikada to u istoriji nije bio slučaj. 2.110.000 prema 2.090.000.

Na pitanje kako utiče na taj broj dupliran broj stranih radnika, Vučić kaže da njih drugačije vodimo i da mi to gledamo prema boravišnim taksama.

- Broj stranih radnika gledamo prema povećanju BDP-a, ali takođe sitnijim problemima oko neplatnog deficita i neostvarenog platnog suficita - kazao je Vučić.

Predsednik kaže da će pad stranih kamata uticati na Srbiju, ali ne toliko koliko se misli, i da niko ne želi povratak inflacije.

- Niko ne želi da se inflacija vrati, ali ne očekujte - mi ćemo da pratimo Evropsku centralnu banku. Ne mogu da otvkrivam tajne, ali ne budite preoptimistični - kaže Vučić.

U razgovoru sa grčkom ministarkom turizma, Vučić kaže da Srbi vole da posete Grčku. On se zahvalio na poseti, i kazao joj da može da očekuje da Grčka postaje bogatija iz godine u godinu.

- Daću sve od sebe da posetim Grčku i turistički - rekao je predsednik Srbije, i zahvalio se ministarki na pozivu.

Sajam turizma

Foto: Alo!

 

Od direktora Nacionalnog parka "Kozara", predsednik Vučić je na poklon dobio flašu rakije i knjigu o ženama stradalim u kozarskoj borbi.

18:23 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na svečanom otvaranju.

On je okupljenim grčkim zvaničnicima poželeo dobrodošlicu u Beograd i Srbiju.

Sajam turizma

Foto: Alo!

 

- Ljude koji u našu Srbiju dođu punog i otvorenog srca, verujem, uvek će dočekati iskrena, neretko i veličanstvena dobrodošlica. Naš slavni pisac Branislav Nušić davnih godina opisao je Sokobanju "Sokobanja - Soko Grad, dođeš star, odeš mlad." Iako smo svi to znali, nismo znali da je baš Nušić tvorac ovih stihova. U vreme kada je turizam postajao privredna grana, veliki Česterton rekao je da je turizam odraz ličnog stava, želja i namere - podsetio je Vučić.

Prema Vučićevim rečima, prošle godine imali smo ukupno 2,1 miliona dolazaka turista.

- Tih dva miliona i sto hiljada stranih turista koji su toku prošle godine posetili našu zemlju ovde su došli nošeni idejom o dolasku na jedno lepo, zanimljivo i pre svega bezbedno mesto. I prvi put u istoriji Srbije broj stranih gostiju je premašio broj domaćih turista. Danas, sa nemalo ponosa, obaveštavam vas da je Srbija u prošloj godini bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu iznosila 79%. Ovo nisam rekao ja, već najnoviji barometar svetske turističke organizacije. Devizni priliv od turizma u 2023. godini iznosio je rekordnih 2,55 milijardi evra, što je za milijardu i 112 miliona evra više nego 2019. godine, a čak 3,5 puta više nego 2012. godine. Prošle godine imali smo ukupno 4,2 miliona dolazaka turista i 12,4 miliona noćenja, što je više nego dvostruko više u odnosu na period od pre deset godina. Takođe, Srbija je u 2023. povećala broj dolazaka stranih gostiju za 15% u odnosu na pre-pandemijski nivo prometa, dok je međunarodni trend bio pad od 12% u odnosu na 2019. godinu - kazao je Vučić.

- Morali smo više i snažnije da podstičemo privatni sektor. Potrebno nam je još stotinu novih hotela. Beograd će biti nosilac tog razvoja zahvaljujući Ekspu u to nema sumnje. Moraćemo da gradimo još mnogo muzeja, da osnažimo ponudu iz sfere kulture, banja, vinskih destinacija. Za EKSPO, uradićemo mnogo toga - kazao je predsednik Srbije.

Sajam turizma

Foto: Alo!

 

- Pri tome, u 2023. strani gosti su realizovali 5,5 miliona noćenja, tri puta više nego što je bilo u 2012. godine. I sad, uz vaučere koje smo organizovali, neko bi rekao da su to izvanredni rezultati. Ove godine imamo, iako je tek počela godine, evidentiran rast ukupnih dolazaka za oko 3%, a broj noćenja čak za 19%. I sve to trebalo bi da znači da smo mnogo toga uradili, a ja bih želeo da ukažem na to da je potrebno mnogo više da radimo i da nisam zadovoljan brzinom kojom isporučujemo rezultate. Na Dunavu, sve ono što smo planirali da uradimo, kroz projekat "Zaplovimo Srbijom", tek da smo počeli. Mnogo toga ostalo je pred nama, marina, pristaništa, plaža, biciklističkih i pešačkih staza, gotovo da ništa od te infrastrukture još nismo završili. Još mnogo puteva i pruga, još mnogo toga što je neophodno da uradimo na našim aerodromima, ne samo u Beogradskom, već i Niškom i Čačansko-Kraljevačkom. Broj putnika nam je na aerodromu Nikola Tesla iznosio gotovo 8 miliona i čak 2,5 puta je veći nego 2012. godine, kada smo za celu godinu imali 3,36 miliona putnika. Je li to dovoljno? Nije i neće ni 10 miliona putnika biti dovoljno.

- Naše ambicije su mnogo veće. Imamo prelepu zemlju, nismo još ni sebi, ni svom narodu pokazali, a kamoli onima koji bi trebalo da upoznaju našu zemlju. Imamo fascinantnu kulturnu baštinu, pitanje je da li su deca u osnovnoj i srednjoj školi, čuli za naše najznačajnije spomenike, manastire, crkve, džamije, bazilike, sinagoge i sve drugo što imamo da ponudimo. U protekloj deceniji izgradili smo čak 126 hotela, pa ih je sada u Srbiji 423. Neko bi rekao više od četvrtine, gotovo 30%. Jesmo li mnogo toga napravili? Nismo. Morali smo više, morali smo snažnije da podstičemo privatni sektor i siguran sam da bismo mogli i oni i mi da zaradimo mnogo više. I već sada vam kažem da nam je potrebno još stotinu novih hotela.

Predsednik je istakao da će Beograd biti nosilac tog razvoja i to zahvaljujući Ekspo 2027. godine.

Sajam turizma

Foto: Alo!

 

- Za Ekspo ćemo uraditi mnogo toga. Predstavićemo zemlju kao mesto inovacija, savremenih tehnologija, lidera u veštačkoj inteligenciji, svakako makar u nivou zemalja naše veličine i naše ekonomske snage. Pokušaćemo da budemo uspešniji čak i od toga. Taj događaj menja budućnost naše zemlje. Moraćemo da gradimo još mnogo muzeja, da osnažimo našu ponudu iz sfere kulture, ali i iz sfere onoga što predstavlja turizam zajedništva, turizam privlačenja onih koji žele da potroše svoj novac, a to što ćemo mi da zaradimo više mora da bude pravi podsticaj i rekao bih nešto na čemu ćemo da zasnivamo svoje buduće delovanje. I to ne samo u Beogradu, već i u Lebanu, u Caričinom gradu, na Kablaru, u Zaječaru, Kostolcu, Nišu, putevima rimskih imperatora, svuda. Moraćemo da izgradimo i novi prirodnjački muzej. Naš velikan Nikola Tesla dobiće muzej zaista dostojan tog najvećeg kolosalnog imena svetske nauke. Gondole će vrlo brzo spajati Zlatibor sa Pribojskom banjom, Goč sa Vrnjačkom banjom. Za nas je ovo jedna od važnih manifestacija. Važna zbog toga što ćemo sebe da nateramo da radimo napornije, da radimo više, da se posvetimo svom poslu i da ispravimo greške iz prethodne godine i da nikada ne budemo zadovoljni.

- Pred posetiocima je 500 izlagača iz 27 zemalja. Država-partner nam je Grčka, rekao bih, omiljena destinacija za srpske turiste. I naši turisti u Grčku ne idu više samo na dva ili tri prsta na Halkidikiju. Nekada sam, čini mi se, znao svako mesto tamo od Neos Marmarasa preko Kaliteje, Haniotija, Polihrona, Pefkohorija i do Paliurija. A sada naši turisti idu od Peloponeza, Atine, najekskluzivnijih ostrva i ostavljaju sve više novca u Grčkoj. Ono zbog čega sam srećan tu je da je sve veći broj grčkih turista u Beogradu. Uveren sam da imaju razloga. Srbija je prijateljska i bratska zemlja Helenskoj republici.

S tim rečima, predsednik Vučić je proglasio ovogodišnji Sajam turizma - otvorenim.

- Hvala vam i živela Srbija - kazao je on.

Nakon obraćanja, Dušan Svilar je otpevao "Tamo daleko".

18:15 - Obratila se ministarka turizma Grčke Olga Kefalojani.

Ona je, između ostalog, rekla da je ovaj sajam prilika da se izgradi čvršća saradnja Srbije i Grčke.

Sajam turizma

Foto: Alo!

 

- Osećam privilegiju jer sam kad god dođem u Srbiju znala da sam među prijateljima. Turizam je kad gradimo mostove prijateljstva, promovišemo toleranciju. Grčko ministarstvo je posvećeno podizanju nivoa turizma u nove visine. Zahvalni smo za snažnu podršku našim srpskim prijateljima. Verujem da Grčka i Srbija dele zajedničku viziju u turizmu. Zajedno možemo doneti pozitivne promene našim nacijama - rekla je Olga Kefalojani na kraju.

18:10 - U izvođenju Dušana Svilara, soliste Narodnog pozorišta na Terazijama, izvedena je himna srpsko-grčkog prijateljstva.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (73)

Loading
Ivana

21.02.2024 18:04

Predsednik Vučić prisustvuje lepom dogadjaju.

Milica

21.02.2024 18:05

Veoma važan dan za Srbiju, puno izlagača .

Marijana

21.02.2024 18:08

Idealna prilika da se upoznamo sa turističkim destinacijama Srbije.

Nemanja

21.02.2024 18:09

Nismo ni sumnjali da ce predsednik izdvojiti vreme za posetu sajmu.

Ljiljana

21.02.2024 18:10

Naša Srbija ima mnogo destinacija na koje treba da bude ponosna.

Ana

21.02.2024 18:10

Srbija ima ogroman turisticki potencijal koji ce privuci turiste iz celoga sveta.

Dragica

21.02.2024 18:11

Sjajna organizacija, da se turizam predstavi u što boljem svetlu.

Nevena

21.02.2024 18:11

Turizam je veoma bitna privredna grana države i treba dosta da se ulaže.

Magdalena

21.02.2024 18:12

Sajam turizma donece Srbiji jos vise turistickih aranzmana i jos veci broj poseta turista.

Milena

21.02.2024 18:12

Srbija u turizmu ima mnogo toga da ponudi celom svetu. Najlepša smo zemlja na svetu.

Uroš

21.02.2024 18:12

Turizam u Srbiji je doživeo procvat zahvaljujući Vučiću.

Milena

21.02.2024 18:13

Imamo šta da pokažemo i čime da se ponosimo.

Luka

21.02.2024 18:14

Turizam se u Srbiji u zadnje vreme bas razvija neverovatnom brzinom.

Valentina

21.02.2024 18:14

Turizam je privredna grana koja Srbiji moze puno da doprinese u njenom razvoju i napretku.

Bogdan

21.02.2024 18:15

Srbija je prelepa zemlja, sajam turizma je odlicna prilika za predstavljanje zemlje.

Mihajlo

21.02.2024 18:15

Verujem da će ovogodišnji Sajam turizma biti najuspešniji do sada!

Mina

21.02.2024 18:15

Vucic je uvek tu na svim dogadjajima, svaka cast!

Mima

21.02.2024 18:29

Sajam je dobra prilika da se upoznaju turisticki potencijali Srbije.

Dijana

21.02.2024 18:31

Srbija ima priliku da pokaze svoje prirodne potencijale

Kiki

21.02.2024 18:31

Predsednik Vučić prisustvuje važnom događaju za naš turizam.

Darko

21.02.2024 18:32

Predsednik Vucic prisustvuje otvaranju sajma turizma

Mila

21.02.2024 18:32

Ulaganja u turizam treba nastaviti jer Srbija je bogata turistickim potencijalima koje treba iskoristiti.

Mila

21.02.2024 18:33

Veoma značajan događaj za našu lepu zemlju Srbiju.

Maja

21.02.2024 18:33

Iako mala,Srbija ima bogatu turisticku ponudu.

Goran

21.02.2024 18:33

Izuzetna prilika da se pokaze najlepse iz Srbije

Nena

21.02.2024 18:34

Srbija je bogata zemlja bogatih predela sa bogatom turistickom ponudom!

Ira

21.02.2024 18:34

Turizam je znacajna grana privrede i treba iskoristi turisticke potencijale koje Srbija ima.

Ana

21.02.2024 18:34

Turizam iz godine u godinu belezi sve veci uspeh.

Nina

21.02.2024 18:34

Beograd je jos jednom srdacan domacin Medjunarodnog sajma turizma

Сандра

21.02.2024 18:35

Туризам у Србији се развија.

Ivan

21.02.2024 18:35

Uz podršku vlade, turizam može postati još snažnija grana privrede.

Ana

21.02.2024 18:36

Srbija je bogata prirodinim lepotama koje zaista vredi posetiti

Kole

21.02.2024 18:36

Veoma vazan sajam sa mnogo izlagaca i bogatim turistickim sadrzajima!

Jeka

21.02.2024 18:37

Sajam turizma je fenomelna prilika da se prikazu potencijali koje Srbija poseduje

Goga

21.02.2024 18:38

Sajam je jedinstvena prilika da se promoviše naša kulturna baština i tradicija.

Keti

21.02.2024 18:39

Turizam je budućnost, Srbija ima jako puno prirodnih lepota koje treba pametno iskoristiti.

Jovana

21.02.2024 18:40

Po prvi put na sajmu turizma mozemo videti lepote Kosova i Metohije

Petra

21.02.2024 18:40

Predsednik ne propušta priliku da promoviše našu lepu Srbiju.

Jelena

21.02.2024 18:42

Srbija je lepa zemlja, koja treba da iskoristi svoje turisticke potencijale na pravi nacin

Uroš

21.02.2024 18:42

Turizam je veoma bitna privredna grana i treba ulagati u turizam, Srbija ima mnogo da ponudi.

Mila

21.02.2024 18:43

Srbija je prelepa zemlja, sajam turizma je odlicna prilika za predstavljanje zemlje.

Dragana

21.02.2024 18:46

Sajam turizma je odlična prilika da se upozna turistički potencijal Srbije.

Marko

21.02.2024 19:27

Predsednik Vučić prisustvuje lepom dogadjaju.

Milka

21.02.2024 19:27

Nasa Srbija je prelepa. A tek ce da bude.

Marko

21.02.2024 19:28

Naša Srbija ima mnogo destinacija na koje treba da bude ponosna.

Marko

21.02.2024 19:29

Srbija ima ogroman turisticki potencijal koji ce privuci turiste iz celoga sveta.

Nino

21.02.2024 19:29

Lepo rečeno,upoznajmo svoju lepu zemlju,još više ćemo je voleti.

Marko

21.02.2024 19:29

Turizam je veoma bitna privredna grana države i treba dosta da se ulaže.

Marko

21.02.2024 19:30

Lep gogadjaj u kome ce posetioci uzivati.

Marko

21.02.2024 19:30

Turizam u Srbiji je doživeo procvat zahvaljujući Vučiću.

Marko

21.02.2024 19:30

Turizam se u Srbiji u zadnje vreme bas razvija neverovatnom brzinom.

Marko

21.02.2024 19:31

Srbija je prelepa zemlja, sajam turizma je odlicna prilika za predstavljanje zemlje.

Marko

21.02.2024 19:31

Vucic je uvek tu na svim dogadjajima, svaka cast!

Marko

21.02.2024 19:31

Srbija ima priliku da pokaze svoje prirodne potencijale

Marko

21.02.2024 19:32

Predsednik Vucic prisustvuje otvaranju sajma turizma

Marko

21.02.2024 19:33

Veoma značajan događaj za našu lepu zemlju Srbiju.

Marko

21.02.2024 19:34

Izuzetna prilika da se pokaze najlepse iz Srbije

Marko

21.02.2024 19:34

Turizam je znacajna grana privrede i treba iskoristi turisticke potencijale koje Srbija ima.

Marko

21.02.2024 19:35

Beograd je jos jednom srdacan domacin Medjunarodnog sajma turizma

Marko

21.02.2024 19:35

Uz podršku vlade, turizam može postati još snažnija grana privrede.

Marko

21.02.2024 19:35

Veoma vazan sajam sa mnogo izlagaca i bogatim turistickim sadrzajima!

Marko

21.02.2024 19:36

Sajam turizma je fenomelna prilika da se prikazu potencijali koje Srbija poseduje

Marko

21.02.2024 19:36

Predsednik ne propušta priliku da promoviše našu lepu Srbiju.

Marko

21.02.2024 19:37

Turizam je veoma bitna privredna grana i treba ulagati u turizam, Srbija ima mnogo da ponudi.

Marko

21.02.2024 19:37

Sajam turizma je odlična prilika da se upozna turistički potencijal Srbije.

Ana

21.02.2024 19:46

Ulaganje u turizam je buducnost jer samim tim poboljsavamo sliku Srbije u svetu i privlacimo turiste da nas posete