grcka protesti
Foto: Tanjug

Tako je samo kada su izveštavali o daleko malobrojnijim i mnogo manje radikalnim protestima poljoprivrednika u Srbiji. Baš kao što i ovde, kada policija samo podigne pendreke, slede tekstovi o navodno neviđenoj brutalnosti, dok u isto vreme u već pomenutim zemljama policija brutalno rasteruje i odmah hapsi svakog ko uopšte pomisli da blokira neki put, a kamoli auto-put, što je kod nas uobičajena pojava. Ne tako davno, pamtimo, na takve su u Holandiji puštali policijske pse.

 

grcka protesti

undefined

 

Uglavnom, grčki poljoprivrednici zatrubili su juče sirenama sa svojih traktora ispred parlamenta, nakon što su proveli noć na centralnim gradskim ulicama Atine, kako bi izrazili protest protiv sve većih troškova goriva i proizvodnje.
Najmanje 8.000 poljoprivrednika, farmera i stočara, priključilo se protestu na jednom od dva glavna atinska trga Sintagma, drugi dan zaredom, ponavljajući slične zahteve koji su se mogli čuti kod demonstranata-poljoprivrednika širom Evrope, navodi Rojters.

 

- Povukli smo potez i sada čekamo rezultat - rekao je farmer Konstantinos Kirijakopulos (34) iz južnog grčkog regiona Mesinije, dok se na slikama mogu videti upaljene baklje, barikade i potpuni saobraćajni kolaps. 

Demonstranti kažu da su pogođeni klimatskim promenama, velikim poplavama, ekstremnim vrućinama i požarima, što čini njihov posao još opasnijim.

Poljoprivrednici su blokirali puteve i granične prelaze prethodnih sedmica, dok su njihovi sindikati razgovarali sa vladom premijera Kirjakosa Micotakisa oko finansijske pomoći.

Vlada je dosad ponudila popust na račune za struju i proširenje poreske olakšice na poljoprivredni dizel do kraja 2024. Takođe, poručila je da je spremna da razgovara o još tema koji se tiču poreza, ali i da ove godine nema mogućnosti za nove ustupke.

U Španiji, nekoliko stotina poljoprivrednika okupilo se na trgu Puerta de Alkala u Madridu, gde čekaju dolazak pet kolona traktora koji su krenuli rano ujutru sa više lokacija u toj državi. Uz poziv sindikata Union, četvrte poljoprivredne organizacije po snazi u Španiji, farmeri će sa trga, koji je blokiran, krenuti ka ministarstvu poljoprivrede, preneo je El Pais.

Tokom marša ka Madridu, farmeri su blokirali važan put, u znak protesta što je Civilna garda sprečila 130 od 250 traktora da prođu.

Postoje povremeni prekidi i na drugim deonicama, pa se saobraćaj u tom delu Španije odvija usporeno.

Vladina delegacija u Madridu izvestila je u da je 500 traktora pušteno u Madrid i da je sprečeno da prođe 150 poljoprivrednih vozila.

Španski poljoprivrednici zahtevaju smanjenje poreza, kao i ukidanje pravila Evropske unije zbog kojih su, kako tvrde, manje konkurentni u odnosu na poljoprivrednike izvan Unije.

Kao što rekosmo, ovakve scene viđene su i u mnogim drugim državama EU. E sad zamislite da se sve desilo u Srbiji i šta bi tajkunski mediji o tome pisali, odnosno kako bi opozicionari sipali drvlje i kamenje na državu. 

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading