Tito
Foto: Printscreen

Po Ustavu Jugoslavije iz 1974. godine, sva vlast navodno pripada „radničkoj klasi i radnim ljudima“. U pogledu državnog uređenja, pokrajine u sastavu SR Srbije, SAP Vojvodina i SAP Kosovo, dobile su još veća prava nego što su imala ranije. Pokrajine su imale svoja državna i partijska Predsedništva. Njihova teritorija nije se mogla menjati bez odluke pokrajinske Skupštine, a pokrajinske vlasti imale su čak pravo veta na odluke vlasti u Srbiji.

Josip Broz Tito, predsednik SFRJ, proglašen je za doživotnog predsednika Jugoslavije, i njegovo ime je ušlo u tekst Ustava. On je bio istovremeno predsednik Republike i predsednik Predsedništva SFRJ. Nakon njegove smrti sve njegove funkcije bi prešle na Predsedništvo SFRJ.

Teritorija pokrajina nije se mogla menjati bez odluke pokrajinske Skupštine. Državno rukovodstvo Srbije imalo je nadležnosti nad pokrajinama jedino po pitanjima, tadašnje, narodne odbrane (JNA) i novca.

Tokom javne diskusije o predloženim promenama ustava, profesor Beogradskog pravnog fakulteta, dr Mihailo Đurić osuđen je na kaznu zatvora nakon objave održanog govora u kom se protivio sprovođenju planiranih ustavnih promena.

Ističući da Jugoslavija postaje samo geografski pojam, na čijem se tlu pod maskom doslednog razvijanja ravnopravnosti između naroda uspostavlja nekoliko nezavisnih, čak i međusobno suprotstavljenih nacionalnih država, prof. Đurić je upozorio da predložena ustavna promena ne samo što iz osnova menja karakter dosadašnje državne zajednice jugoslovenskih naroda, već i odbacuje samu ideju jedne takve državne zajednice. 

Posle smrti predsednika Jugoslavije, Tita, 1980. godine, počele su da jačaju separatističke snage na Kosovu i Metohiji. Tamo je 1981. godine došlo do masovnih demonstracija Šiptara, koji su tražili da Kosovo postane republika. Protesti su uspešno ugušeni.

Rukovodstvo Srbije je 1989. godine donelo sledeće odluke: republička Skupština donela je, marta meseca, amandmane na Ustav Srbije. Pokrajinama su oduzeta obeležja državnosti i njihova ovlašćenja su znatno sužena. Međutim, ceo srpski Ustav trajao je sve do 1990. godine, kada je donet novi Ustav Republike Srbije i on je potvrdio sve odluke o oduzimanju obeležja državnosti pokrajinama.

(Alo/Informer)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading