Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Bajden je u ime naroda Sjedinjenih Država, kako je navedeno, uputio najlepše želje predsedniku Vučiću i srpskom narodu povodom proslavljanja Dana državnosti 15. februara.

BAJDEN, MAKRON, ERDOGAN, MATARELA, VAN DER BELEN, DUDA... Svetski zvaničnici čestitali Vučiću Dan državnosti Srbije

Tanjug//Susan Walsh

 

- Izgradnja uspešnijeg i stabilnijeg Zapadnog Balkana u interesu je i Sjedinjenih Država i Srbije, i tokom naredne godine radujem se unapređenju ovog cilja jačanjem regionalne energetske bezbednosti i širenjem naših ekonomskih veza. Naše oružane snage nastavljaju da služe rame uz rame na Sinaju, unapređujući regionalni mir i bezbednost. Učešće Srbije u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije takođe su bile ključne za podršku stabilnosti u drugim delovima sveta. I, Sjedinjene Države cene podršku koju je Srbija pružila Ukrajini u odbrani njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta kada se suočila sa brutalnom invazijom Rusije. Sjedinjene Države snažno podržavaju put Srbije ka pristupanju EU i ostaju posvećene pomaganju Srbiji u jačanju njenih demokratskih institucija ka ispunjenju ovog cilja. Takođe, ohrabrujem Srbiju da nastavi sa prošlogodišnjim napretkom ostvarenim u Dijalogu sa Kosovom, kojim posreduje EU. Dogovor o normalizaciji i implementaciji predstavlja ključne korake ka mirnijoj i uspešnijoj budućnosti Srbije, reiona, i Evrope - naveo je u čestitki Bajden.

Čestitku je, uz predsednika SAD Džozefa Bajdena, uputio i predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan, koji u čestitki predsedniku Aleksandru Vučiću želi sreću i dobro zdravlje, a prijateljskom narodu Srbije prosperitet i blagostanje a, između ostalog, kaže:

Erdogan

EPA

 

- Povodom Dana državnosti Republike Srbije, želim da u svoje i ime svog naroda uputim naiskrenije čestitke Vašoj ekselenciji i prijateljskom narodu Srbije. Veoma mi je drago što su odnosi između naših zemalja dostigli istorijski vrhunac i kako kažete, svoje 'zlatno doba'. Verujem da će prijateljski odnosi koji su zasnovani na obostranom poverenju i poštovanju doprineti i našoj bilateralnoj saradnji i stabilnosti Balkana. Verujući da posete na visokom nivou omogućavaju da razmotrimo sve aspekte naših odnosa, istakao bih da će mi biti drago da u narednom periodu odgovorim na Vaš poziv i posetim Beograd, a jednako ću se obradovati ako Vaša ekselencija bude prisustvovala Diplomatskom forumu u Antaliji - navodi se u čestitki predsednika Erdogana.

Čestitka je stigla i od predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona, koji je, tom prilikom, podvukao značaj koji pridaje odnosima između Srbije i Francuske.

Nova vlada

Foto: Shutterstock

 

- Naša saradnja se oslanja na vekovno prijateljsvo i uključuje veliki broj oblasti. Izražavam želju da Francuska i Srbija nastave da jačaju svoje odnose, posebno kroz ekonomske projekte, uključujući i u perspektivi, specijalizovanu izložbu EXPO, čiji će Beograd biti domaćin 2027. Podrška evropskim integracijama Srbije ostaje prioritet našeg partnerstva. Moći ćete da računate na podršku Francuske, kako bi napori koje će Srbija preduzeti bili adekvatno uzeti u obzir tokom njenog procesa pridruživanja Evropskoj uniji. Francuska će, takođe, nastaviti da podržava dijalog koji pomaže Evropska unija da bi se normalizovali odnosi između Beograda i Prištine. Molim Vas da primite, gospodine predsedniče, izraze mog dubokog poštovanja - navodi se u čestitki predsednika Makrona.

Povodom obeležavanja nacionalnog praznika, predsedniku Vučiću i narodu Srbije čestitku je uputio i predsednik Republike Italije Serđo Matarela.

BAJDEN, MAKRON, ERDOGAN, MATARELA, VAN DER BELEN, DUDA... Svetski zvaničnici čestitali Vučiću Dan državnosti Srbije

Foto: Printscreen/Youtube

 

- U protekloj godini svedočili smo dodatnom produbljivanju saradnje Beograda i Rima, što je omogućilo da veza naših država i naroda bude još čvršća. Ova istorijska povezanost temelji se na stalnoj podršci Italije težnjama Sebije da postane član evropske porodice. Nadajući se ubrzanju tih pregovora, uveren sam da će Vaša zemlja nastaviti da se, uz posvećenost i osećaj odgovornosti, kreće putem reformi, kao i u okviru procesa koji ima za cilj normalizaciju odnosa sa Kosovom, što je centralni faktor stabilnosti regiona. Primite, gospodine predsedniče, iskrene želje za blagostanje Vama lično i za prosperitetnu budućnost Republike Srbije - navodi se, između ostalog, u čestitki predsednika Italije.

Čestitku je uputio i predsednik Republike Austrije Aleksandar Van der Belen.

- Naše dve zemlje uživaju odlične bilateralne odnose, sa dugogodišnjim živim političkim, ekonomskim, naučnim i kulturnim razmenama, koje su, takođe, rezultat mnogih ličnih kontakata ljudi 'oči u oči' i aktivne dijaspore. Uveravam Vas da će Austrija nastaviti da podržava Srbiju na njenom putu ka evropskim integracijama. U tom smislu, nadamo se održivom i izvodivom rešenju normalizacije odnosa sa vašim susedom. Koristim ovu priliku da uputim svoje najlepše želje za Vaše lično blagostanje, kao i za prosperitetnu budućnost naroda Republike Srbije - istakao je u svojoj čestitki Van der Balen zahvalivši na pozivu da poseti našu zemlju.

Predsedniku Vučiću praznik je čestitao o predsednik Republike Kipar Nikos Hristodulides, koji je istakao snažnu posvećenost Kipra nastavku podrške evropskom putu i pristupnim pregovorima Srbije, koji vode ka punopravnom članstvu Srbije Evropskoj uniji.

- U ime Vlade i naroda Republike Kipar, želim da vama i prijateljskom narodu Srbije uputim naše najtoplije čestitke i najsrdačnije želje povodom Dana državnosti Republike Srbije. Koristim ovu priliku da vam još jednom zahvalim na veoma toplom gostoprimstvu kojim ste dočekali mene i moju delegaciju tokom nedavne posete Beogradu, tokom koje smo ponovno potvrdili naše duboko ukorenjene i prijateljske odnose, kao i uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta naših zemalja. Unapred se radujem radu sa vama i Vladom Republike Srbije na daljem jačanju naših odnosa, na širenju naše saradnje na nove i neiskorišćene oblasti i na unapređenju naših inicijativa. Primite, Vaša ekselencijo, uveravanja o mom najvišem uvažavanju - navodi se u čestitki predsednika Kipra.

Čestitku je uputio i predsednik Republike Poljske Andžej Duda, koji je predsedniku Vučiću i svim građanima Srbije poželeo sve najbolje.

BAJDEN, MAKRON, ERDOGAN, MATARELA, VAN DER BELEN, DUDA... Svetski zvaničnici čestitali Vučiću Dan državnosti Srbije

shutterstock

 

- Naše zemlje su tradicionalno bliske. Sa zadovoljstvom pratim razvoj bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje. Želim da istaknem da Poljska aktivno podržava evropske težnje Srbije, ali i drugih zemalja Zapadnog Balkana. Uveren sam da su evropska integracija i proširenje Evropske unije u interesu cele Evrope. Dozvolite da Vam na ovaj, za Vas i sve građane Republike Srbije, važan dan, još jednom poželim mnogo uspeha i sve najbolje - navodi se, između ostalog, u čestitki predsednika Poljske.

Čestitke su stigle i od predsednice Indije Drupadi Murmu, koja je, tom prilikom, prenela najlepše želje za dobro zdravlje i blagostanje predsednika Vučića, kao i kontinuirani napredak i prosperitet prijateljskog naroda Republike Srbije.

- U ime Vlade, naroda Indije i u lično ime, upućujem srdačne čestitke i pozdrave Vašoj ekselenciji, Vladi i narodu Republike Srbije povodom Vašeg nacionalnog praznika. Tokom moje prošlogodišnje posete Vašoj prelepoj zemlji, ponovo smo potvrdili našu posvećenost podizanju naših višeznačnih i istorijskih odnosa na nove visine. Gledajući unapred, optimista sam da će naše dve zemlje nastaviti da rade zajedno na unapređenju globalnog mira i stabilnosti, jačajući time glas Globalnog juga - navodi se u čestitki indijske predsednice.

Predsedniku Vučiću praznik su čestitali i belgijski kralj Filip, holandski kralj Vilem-Aleksander, japanski car Naruhito, kralj Saudijske Arabije Selman bin Abdulaziz Al Saud, prestolonaskednik Saudijske Arabije Muhamed bin Selman bin Abdulaziz Al Saud, kao i kralj Kraljevine Bahrein Hamad bin Isa Al Kalifa i kralj Maroka Mohamed VI.

BAJDEN, MAKRON, ERDOGAN, MATARELA, VAN DER BELEN, DUDA... Svetski zvaničnici čestitali Vučiću Dan državnosti Srbije

Alo

 

Čestitku je uputio o predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

- Povodom proslave Dana državnosti Republike Srbije, u ime građana Republike Hrvatske i u svoje lično ime, upućujem Vam srdačne čestitke, a svim građanima Vaše zemlje želim boljitak i blagostanje. Saradnja Hrvatske i Srbije, kako dve susedne zemlje, od posebne je važnosti, ne samo za naše zemlje, nego i za stabilnost u regionu jugoistočne Evrope. Nadam se da će u narednom periodu biti uložen napor koji će da omogući poboljšanje naših bilateralnih odnosa. Primite, gospodine predsedniče, izraze mog ličnog poštovanja - navodi se u čestitki predsednika Milanovića.

BAJDEN, MAKRON, ERDOGAN, MATARELA, VAN DER BELEN, DUDA... Svetski zvaničnici čestitali Vučiću Dan državnosti Srbije

Foto: TANJUG

 

Dan državnosti Republike Srbije čestitala je i predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, koja je u ime državljanki i državljana Republike Slovenije i u lično ime izrazila najbolje želje za svestrani napredak i blagostanje Srbije.

- Republika Slovenija i Republika Srbija grade korektne i sadržajne odnose, što je dobra polazna tačka za našu dalju svestranu saradnju u različitim oblastima i za dobrobit naših državljana. Situacija u međunarodnoj zajednici postavlja pred nas mnoge zahtevne izazove, koji su ujedno i prilika za još bližu saradnju na temelju zajedničkih evropskih vrednosti. Posebno neka nas povezuje zajednička posvećenost bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Želim da tome doprinesu i dalje konstruktivne rasprave u okviru procesa Brdo-Brijoni - navodi se, između ostalog, u čestitki slovenačke predsednice.

Čestitku je uputio o predsednik Arapske Republike Egipat Abdel Fatah Al Sisi.

- Neizmerno mi je zadovoljstvo da, u ime naroda Arapske Republike Egipat i u svoje ime, Vašoj ekselenciji i prijateljskom srpskom narodu uputim naše srdačne čestitke, zajedno sa najlepšim željama povodom Nacionalnog dana Srbije. Izuzetna je satisfakcija što se poslednjih godina naš angažman stalno intenzivira u širokom spektru sektora u okviru uzajamnog razumevanja i zajedničkih interesa. Uveren sam da će naša rastuća saradnja dalje produbljivati višeznačne veze na obostranu korist naša dva naroda. Dragi gospodine predsedniče, želim Vam svako dobro, lično zdravlje i sreću, u nadi da će ova godina doneti više napretka i blagostanja Srbiji i njenom prijateljskom narodu - navodi se u čestitki predsednika Egipta.

Nacionalni praznik Republike Srbije čestitao je i predsednik Islamske Republike Iran Ebrahim Raisi.

- Islamska Republika Iran i Republika Srbija poseduju značajne mogućnosti za razvoj odnosa u svim bilateralnim, regionalnim i međunarodnim oblastima, kao i odlučnost obe strane za njihovo ostvarenje, nagoveštavajući svetlu budućnost za dva velika naroda Irana i Srbije. Nadam se da ćemo na putu, koji nam predstoji, biti svedoci sve većeg razvoja političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa dve zemlje. Uzvišenog Boga molim za zdravlje i uspeh Vaše ekselencije i prosperitet naroda Republike Srbije - navodi se u čestitki predsednika Irana.

Čestitke su upitili i generalni guverner Australije Dejvid Harli, predsednik Republike Koreje Jun Suk Jol, DSR Šri Lanke Ranil Vikremesinge, predsednik Mongolije Ukna Kurelsuk, predsednik Singapura Tarman Šanmagaratnam, predsednik Republike Gabon u prelaznom periodu Bris Klotar Oligvi Nguema, predsednik Južnoafričke Republike Matamela Siril Ramapoza, predsednik Republike Jermenije Armen Sarkisjan, predsednik Kirgijske Republike Sadir Žaparov i predsednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (54)

Loading
Мiraš

14.02.2024 11:05

Poštovanje prema Srbiji i Vučiću pokazuju i brojne čestitke svetskih državnika povodom Dana državnosti Republike Srbije.

Jelena

14.02.2024 11:05

Mnoge zemlje sirom sveta, danas cene Srbiju, zahvaljujuci sadasnjoj vlasti na celu sa Vucicem, koja vodi odgovornu, uspesnu politiku.

Strahinja

14.02.2024 11:05

Veoma je lepo, sto predsednik prima cestitke sa svih strana sveta

Mija

14.02.2024 11:06

Veliki broj zemalja,kao i prijatelja Srbije,cestitali su Dan drzavnosti Srbije i time ukazali veliko postovanje. Hvala im na tome.

Mile

14.02.2024 11:07

Brojni prijatelji čestitaju Državni praznik Srbiji,živela naša Srbija

Vuk

14.02.2024 11:07

Srbija je danas veoma cenjena u svetu od strane raznih zemalja.

Strahinja

14.02.2024 11:08

Ovo je samo jos jedan dokaz, koliko Vucicic postovan od strane svetskih lidera

Tara

14.02.2024 11:08

Veliki broj svetskih zvanicnika,ceni Srbiju,Vucica na sta smo ponosni.

Grom

14.02.2024 11:09

Заборавили изгледа Вучића да питају за резолуцију и изборе. Јел може неко да иде да теши опозиције, хитно екипе психијатара да изађу на терен и почну сесије да се ови не спале од беса.

Strahinja

14.02.2024 11:10

Verujemo,da ce jos puno fukcionera cestitati Vucicu praznik

Bole

14.02.2024 11:11

Ovo je samo jedan u nizu dokaza koliko je Srbija poštovana u svetu.

Sale

14.02.2024 11:11

Ceo svet i danas pokazuje koliko poštuje našu državu i naše rukovodstvo, čestitajući Dan državnosti Srbije.

Koka

14.02.2024 11:11

Sve više prijatelja naša zemlja ima, a to je od velikog značaja i za zemlju i za nas, građane.

Strahinja

14.02.2024 11:12

Zelimo nasim gradjanima da lepo proslave sutrasnji dan

Miki

14.02.2024 11:13

Cenjen,postovan Vucic u svetu i nasa zemlja,jasan prikaz velikog broja cestitki povodom Dana drzavnosti.

Rada

14.02.2024 11:14

Lep gest i odraz postovanja od strane svetskih zvanicnika, koji postuju i cene Vucica i Srbiju.

Strahinja

14.02.2024 11:14

Pridruzejemo se cestitkama, srecan praznik

Sena

14.02.2024 11:15

Veliki Svetski zvanicnici su pokazali postovanje prema Vucicu.

Nikola

14.02.2024 11:15

Hvala svima koji cestitkom pokazuju koliko postuju Vucica i njegovu,odgovornu,stabilnu politiku.

Dunja

14.02.2024 11:16

U ovakvim stvarima se vidi i ogleda svo postovanje koje Srbija danas na celu sa Vucicem uvazava u svetu.

Ana

14.02.2024 11:17

Vucic je svojim radom i pozrtvivanoscu zasluzio postovanje svetskih srazvnika.

Tomica

14.02.2024 11:18

Srbija danas ima svoje mesto u svetu,uvazena je,postovana,cenjena,zahvaljujuci sadasnjoj vlasti na celu sa Vucicem,koji vode odgovornu,samostalnu,nezavisnu politiku.

Strahinja

14.02.2024 11:18

Sretenje je jedan od najvaznih praznika u srpskoj istoriji i zato je red da ga na dostojanstven nacin obelezavamo

Savo

14.02.2024 11:19

Velika imena,svetski zvanicnici,uputili su cestitku nasoj zemlji i Vucicu povodom Dana drzvanosti,koji ponosno danas obelezavamo!

Strahinja

14.02.2024 11:23

Verujemo, da ce Vucicu mnogo znaciti ove cestitke koje dolaze iz celog sveta

Strahinja

14.02.2024 11:26

Vucic uziva veliki ugled u svetu,ove cestitke tome idu u prilog

Strahinja

14.02.2024 11:29

Vucic je svojim zalaganjem zasluzio ove cestitke

bole

14.02.2024 11:38

Vucica cene i postuju svi najvisi zvanicnici sveta.

Jaca

14.02.2024 11:39

To je uvažavanje naše države i predsednika Vučića.

Nenad

14.02.2024 11:46

To su pravi i dobri prijatelji Srpskog naroda i predsednika Vučića.

Nenad

14.02.2024 11:56

To se sve vidi koliko nas i predsednika vole.

Marina

14.02.2024 12:02

Ove cestitke ukazuju na uvazavanje nase drzave i predsednika Vucica.

Marina

14.02.2024 12:03

Mnoge zemlje sirom sveta, danas cene i uvazavaju Srbiju!

Sa

14.02.2024 13:02

Ovo je priznanje za rad i trud koji se ulaze u razvoj zemlje

Legionar

14.02.2024 13:18

Svi redom žele Srbiji sreću i prosperitet

Deki

14.02.2024 13:26

Srbija ima vredne i iskrene prijatelje puni postovanja!

Zvezdana Stratimirovic

14.02.2024 13:29

Ove čestitke su prilika da se istakne važnost međunarodne saradnje i dijaloga u očuvanju mira, stabilnosti i prosperiteta, te se nadam da će ovo doprineti daljem jačanju veza Srbije sa svetom.

Nemanja

14.02.2024 13:35

Poštovanje prema Srbiji i Vučiću pokazuju brojne čestitke svetskih državnika. Vecina njih danas cene Srbiju zahvaljujuci sadasnjoj vlasti na celu sa Vucicem.

Ketti

14.02.2024 13:37

Bas lepo od njih… To pokazuje koliko je Srbija u dobrim odnosima sa ovim drzavama.

Luka

14.02.2024 13:48

Srbija neguje dobre diplomatske odnose sa svima

Dragan

14.02.2024 13:49

Brojni svetski državnici su čestitali dan državnosti Srbije

Boki

14.02.2024 13:50

Dokaz koliko je Vucic u svetu cenjen i postovan!

Vasa

14.02.2024 13:51

Živela Srbija.... Srećan nam dan državnosti

Nina

14.02.2024 13:53

Mnoge zemlje sveta postuju Vucica,kao lidera koji vodi uspesnu politiku i dobru saradnju!

Ćira

14.02.2024 13:53

Mnogi su čestitali predsedniku Vučiću dan državnosti

Srba

14.02.2024 13:54

Veliki dan za Srbiju.... Hvala svima koji su čestitali

Nada

14.02.2024 13:55

Hvala im na svemu, Srbija treba da ima što bolju saradnju sa inostranim liderima!

Velja

14.02.2024 13:55

Mnoge zemlje vrlo cene i postuju Vucica kao i Srbiju,i za ocekivati je ovako nesto!

Toma

14.02.2024 13:56

Stižu čestitke i sa istoka i sa zapada i sa severa i sa juga

Rajko

14.02.2024 13:58

Naznačajniji državni praznik... Dan kad je donet Sretenjski ustav.