Aleksandar Vučić
Foto: Alo/Alo!

Vučić i Micotakis su početkom januara razgovarali telefonom i tom prilikom je predsednik Srbije zahvalio grčkom premijeru na tome što Grčka poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i na doprinosu stabilnosti u regionu.

Srpsko-grčki poslovni forum

Obraćanje Aleksandra Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nas sa Grčkom vezuju emocije i prijateljstvo.

- Mi Srbi volimo Grčku nikada to nismo krili, a današnja tema je racionalan, pragmatičan pristup i verujemo da zajednički možemo da uradimo mnogo toga - rekao je Vučić.

On je naveo da ćemo morati da se borimo za svaku grčku i srpsku kompaniju, ulazak na grčko tržište i privlačenje njihovih kompanija.

- Bilo bi veoma važno da imamo dodatne finansijske insitucije iz Atine koje bi mogle to da podrže. Garantovaćemo punu pravnu i političku sigurnost, a pri tom stanje finansija dovoljno govori o mogućnosti da zajedno uspemo.

Aleksandar Vučić

Alo!

 

- Dobrodošli ste u Srbiju. Kada izgradimo jedan auto-put, uvek bismo počinjali nova dva. Tome nema kraja. Uspevam oda uz visoku stopu rasta, bili smo prvi u kovid godini. I tada je ubrzani rast dodatno krenuo. U narednim godinama želimo da ulažemo u rast, da stignemo sve da uradimo, od fizičkih objekata do digitalizacije, naučno-tehnološke parkove. Mi nemamo dovoljno kapaciteta da to izgradimo. Kada damo našim kompanijama da grade auto-putevima, uvek imam nadu veliku, očekivanja, ali i strah hoćemo li da stignemo. Mi smo sada u trci sa vremenom, ne smemo da se igramo. Moramo sve da zavšimo do 1. decembra 2026. Moramo da radimo danonoćno - istakao je Vučić.

- Sav strah mi je vezan za to hoćemo li uspeti, postavili smo visoko lestvicu. Imamo sve više stranih radnika, po prvi put nam se vraćaju ljudi. U prethodnih sto dana, imamo još 21 hiljadu onih koji dolaze iz regiona, Evrope, čak i iz Kanade. Iz Nemačke čak 1.164, iz Austrije 595, iz mnogih zemalja, iz Švajacrske 595. Ali i dalje nemamo dovoljno snage - podvukao je Vučić.

- Ja očekujem da dobijem poziv za otvaranje metroa u Solunu, biće to jedan od najlepših metroa u Evropi, ali da vidimo kako ste to uradili, šta je to što mi možemo da napravimo - kazao je predsednik.

Obraćanje Kirjakosa Micotakisa

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis rekao je da velika čast za njega i saradnike što prisustvuje srpsko-grčkom poslovnom forumu.

- Naše prisustvo na ovom forumu dokaz je da je prijateljstvo Srbije i Grčke čvrsto ukorenjeno i da imamo priliku da napravimo veliki skok u našim ekonomskim odnosima. Robna razmena naše dve zemlje je 750 milijardi evra, a možemo i mnogo bolje - rekao je Micotakis.

Premijer Grčke zatražio je od grčkih kompanija koje su prisutne na forumu da sa posebnom pažnjom isprate veliki napredak koji je Srbija ostvarila u proteklim godinama.

- Srbija ima ambiciozne planove - želi da dostigne 100 milijardi dolara BDP-a do 2027. godine. Reč je o izgradnji infrastrukture, energetici, upravljanju otpadom. Uveren sam da će grčke kompanije biti deo uspeha koji će srpska privreda ostvariti - istakao je on.

Micotakis je podsetio da je Grčka izašla iz produžene ekonomske krize, da je njen izvoz premašio 70 milijardi evra i da je spustila stopu nezaposlenosti. Kako je rekao, 33 odsto Grka imalo je platu između jedne i tri hiljade evra, a danas je taj broj porastao, dodavši da je primetio i da je u Srbiji porasla minimalna i prosečna zarada. 

- Cilj je blagostanje za sve. Srbija je moćna izvozna zemlja. Veliku pažnju pridajemo i koridorima koji povezuju Srbiju i Grčku preko severne Makedonije. Želimo da veći deo tog izvoza prolazi kroz Grčku i bitno nam je da unapredimo železničku mrežu - istakao je Micotakis.

Premijer Grčke rekao je i da njegova zemlja može snabdevati Srbiju prirodnim gasom, da može da koristi ovdašnje kapacitete za njihovo skladištenje i pomogne našoj zemlji u tranzicionom periodu.

- Razgovarao sam sa predsednikom Srbije o našim bankama koje su bile prinuđene da napuste srpsko tržište. Sada imamo jaču moć i možemo da se vratimo - dodao je Micotakis.

Obraćanje Siniše Malog

Na početku srpsko-grčko poslovnog foruma obratio se Siniša Mali koji je podsetio da će Srbija  2027. biti domaćin Expa. 

- To je naša najveća razvojna šansa. U oštroj konkurenciji pobedili smo Argentinu, Ameriku... Vučić je pre 15 godina predstavio je program "Skok u budućnost" koji predstavlja značajne investicije u sve sfere našeg života. Sve što se dešava u našoj zemlji i Evropi i svetu, sve se zasniva na rastu. Srbija je imala prošle godine 2,5 stopu asta. Prošle godine smo prešli granicu BDP-a od 69 milijardi. Ako sve bude kako smo isplanirali, očekujemo da ćemo za tri godine stići na 100 milijardi BDP. To je ogroman skok unapred za celu našu ekonomiju. 

Srpsko-Grcki poslovni forum

Foto: Alo.rs

 

Govorio je i o Beogradu na vodi - veličini i potencijalu tog projekta.

Pozvao je grčke privrednike da ulažu u Srbiju i istakao da će im Srbija uvek biti pouzdan partner.

Kirjos Micotakis: U Srbiji sam kao kod svoje kuće

Kirjos Micotakis, predsednik Vlade Grčke rekao je da njihov stav prema Kosovu ostaje nepromenljiv, da je srećan zbog dobrih odnosa sa Srbijom i da se u našoj zemlji oseća kao kod svoje kuće.

- Svaki put kad se nađem u Beogradu, osećam kao da sam kod kuće i želim da vam se zahvalim na gostoprimstu. Očekujem da ćemo tokom godine održati i četvrti Savet za saradnju. Došao sam sa četiri ministra i velikom poslovnom zajednicom. Želimo da dalje produbimo naše investicione odnose. Imali smo veoma dobre bilateralne kontakte.Obojica pridajemo veliki značaj na spajanju Beograda i Soluna. Saradnja Srbije i Grčke proširuje se i na energetski i bezbednosni sektor. Želim da se zahvalim prijatelju Aleksandru i da vam poželim sreću na EXPO 2027. Podržavamo vas na evropskom putu. Mnogo puta sam u Briselu pričao o proširenju. Beograd bi trebalo da iskoristi povoljne okolnosti. Za Srbiju i Zapadni Balkan postoji evropska budućnost. To je naš strateški cilj. Predsednik Vučić me izvestio oko dijaloga sa Prištinom. Naš stav za Kosovo ostaje nepromenljiv - rekao je Micotakis. 

Sastanak predsednika Vučića i premijera Grčke

Foto: Alo.rs

 

 

Vučić: Srbija čvrsto opredeljena za nastavak evropskog puta

Predsednik Aleksandar Vučić na početku obraćanja zahvalio se Micotakisu na poseti, i rekao da mu je čast što je mogao da ga ugosti. 

- Srećan sam što Srbija i Grčka neguju prijteljske i bratske odnose, i što smo razgovarali o svim aspektima naše bilateralne saradnje. Verujem da će ovo biti godina puna uspeha, u kojoj ćemo držati visoki Savet Srbije i Grčke. Srbija i Grčka su uvek podržavale teritorijalni intelgritet jedna drugoj, verujem da će tako biti i ubuduću. Sa Micotakisom smo imali otvorene prijateljske razgovore. Informisao me je šta je interes Grčke i Evrope, i zato bih rekao sledeće: Grčka je jedna od najvećih podržavalaca Srbije na njenom evropskom putu. Postavilo se pitanje ima li Srbija neke druge puteve i želi li da bude deo Evropske unije i želi li Evropa da Srbija bude deo Evropske unije. Što se nas tiče, rekao sam Micotakisu, uprkos različitim stvarima, Srbija je čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje svog evropskog puta i zahvalni smo Grčkoj na toj podršci. To nije samo poštapalica, već je to od sutšinskog značaja za našu zemlju. Razumem da u Evropi nisu uvek srećni svim našim potezima, ali mi očekujemo jasne signale za podršku Srbije na našem putu. Razgovarali smo o agendom Expa 2027 gdoine. Naš san, ostvariv, je da kraj 2027. dočekamo sa BDP od 100 milijardi evra. Pre 10 godina ukupan BDP je bio 32 milijarde evra, danas je 65 milijardi, a za 4 godine biće 100 milijardi. To će pokazati kvantni skok koji je Srbija napravila u prethodnih 12-15 godina, za to nam treba podrška i Grčkih prijatelja. 

Vučić je otkrio o čemu je sve pričao sa Micotakisom:

- Od energetike, naftovoda, gasa, kupovine gasa, obnovljive energije, balansiranje energije. Pričali smo o transportu i infrastrukturi. Imaćemo brzu prugu. To nije bitno samo za naše turiste, kojima će Solun biti blizu, nama je važno da imamo blizu luku. Potrebno nam je da imamo brži izvoz u svet, da se povezujemo železnički, lučki. 

 

**********

Inače, jutros su održani razgovori delegacija Republike Srbije i Republike Grčke predvođeni predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Vlade Republike Grčke Kirjakosom Micotakisom, a prethodno je održan tet-a-tet sastanak Vučića i Micotakisa. Njihov sastanak je održamn u Palati Srbija.

Dvojica zvaničnika su se saglasili da postoje svi uslovi da saradnja dve zemlje i u ovoj godini nastavi da jača u različitim oblastima, naglasivši mogućnosti koje pruža sektor energetike, a Micotakis je ponovio i podršku Grčke evropskom putu Srbije, uz nadu da će u ovoj godini napredak biti vidljiviji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (98)

Loading
Ena

12.02.2024 09:46

Još jedan važan sastanak dve prijateljske zemlje.

Zarko

12.02.2024 10:14

@Ena - Svaki sastanak Vucica i Micotakisa je vazan za jacanje odnosa dve drzave

Daša

12.02.2024 09:47

Saradnja dve države jača u svim oblastima.

Zarko

12.02.2024 10:15

@Daša - Tek ce ta saradnja da jaca posle ovoga sastanka.

Nenad

12.02.2024 09:48

Ovo je važan korak ka produbljivanju saradnje između Srbije i Grčke!

popov

12.02.2024 10:18

@Nenad - Saradnja Srbije i Grcke je na najvisem nivou

Tatjana

12.02.2024 09:48

Nadam se pozitivnom ishodu ovog sastanka

Zarko

12.02.2024 10:16

@Tatjana - Nema razloga da ne bude pozitivan ishod ovoga sastanaka

Ras

12.02.2024 09:48

Saradnja Srbije i Grcke se nastavlja na kbostranu korist. To ce se potvrditi i na danasnjem sastanku

Maja

12.02.2024 09:48

Nadamo se da će sastanak doneti konkretna rešenja za jačanje ekonomske i diplomatske veze.

Aca

12.02.2024 09:49

Saradnja između naših zemalja ima dugu i bogatu istoriju koju treba negovati

sanja

12.02.2024 09:49

Grčka i Srbija su prijateljske države koje imaju dobru saradnju!

sasa

12.02.2024 09:51

Grci su nasi tradicionalno dobri prijatelji, jacamo nase odnose i u buducnosti!

kole

12.02.2024 09:52

Ovo je prilika da se identifikuju zajednički interesi i ciljevi za budućnost.

Веља

12.02.2024 09:52

Чини ми се да Мицотакис није чуо, или што је реалније, није се обазирао на ове антисрпске резолуције које је иницирала антисрпска опозиција. Само пар дана након те резолуције Мицотакис је први европски лидер, а биће их још, који ће посетити Србију.

Julijana

12.02.2024 09:52

I Vučić i Micotakis rade na unapređenju bilateralne saradnje.

sanja

12.02.2024 09:52

Srbija i Grčka imaju odlične odnose i saradnju i nastojimo da se ta saradnja podigne na još viši nivo

sanja

12.02.2024 09:52

Razmena ideja i iskustava može samo da koristi obema zemljama.

Emilija

12.02.2024 09:53

Smatram da je jako dobro i Vučić i Micotakis žele dodatno poboljšanje saradnje.

tea

12.02.2024 09:53

Očekujemo da će ovaj susret doneti konkretne sporazume i projekte

Aca

12.02.2024 09:54

Srbija i Grčka imaju mnogo toga zajedničkog što može biti osnova za dalju saradnju.

Aleksandra

12.02.2024 09:55

Saradnja Srbije i Grčke je na izuzetno visokom nivou i na polju ekonomije i diplomatska.

Иван

12.02.2024 09:55

Пријатељски сусрет који је увек пожељан. Након што прођу оне остале евробирократе са својим захтевима и фантазијама, коначно да дочекамо пријатеље.

maja

12.02.2024 09:55

Veoma nam je bitno da imamo što bolje odnose i saradnju sa zemljom kao što je Grčka

oliver

12.02.2024 09:56

Diplomatski susreti poput ovog su ključni za izgradnju međunarodnog poverenja.

Sara

12.02.2024 09:56

Vučić i Micotakis ostaju privrženi čvrstoj saradnje Srbije i Grčke.

sasa

12.02.2024 09:56

Grci su se pokazali kao iskreni prijatelji Srbije i na tome smo im zahvalni

Nenad

12.02.2024 09:56

Važno je da se održavaju redovni sastanci kako bi se očuvali i unapredili odnosi između država

RELJA

12.02.2024 09:57

Uzajamno poštovanje i razumevanje su osnova za uspešnu saradnju.

TOZA

12.02.2024 09:58

Nadamo se da će ova poseta rezultirati konkretnim koracima ka boljoj budućnosti za obe zemlje.

lela

12.02.2024 09:58

Nova godina a na pomolu jos bolja saradnja dve susedne zemlje

Nemanja

12.02.2024 10:00

Grcka je jos jednom pokazala da je pravi prijatelj Srbiji. Vazna poseta Grckog premijera

Nikola

12.02.2024 10:00

Србија је поносна што са Грчком има искрено пријатељство које траје деценијама и тако ће се и наставити.

Nevena

12.02.2024 10:02

Jedina i iskrena naša braća su Grci . Dobrodoso premijeru Micotakis u svoju bratsku Srbiju

Branko

12.02.2024 10:03

Грчка и Србија православне братске земље, пријатељство које се протеже кроз историју

Danilo

12.02.2024 10:04

Veoma veliko prijateljstvo je izmedju Grčke i Srbije. Srbija sa njenim gradjanima znaće to da ceni i uzvrati.

Dragana

12.02.2024 10:05

Cenimo prijateljski odnos Grčke prema našem narodu i državi. To je ono što je vredno poštovanja.

teona

12.02.2024 10:05

praticu. cekam vucicevo obracanje nakon sastanka. sigurno ima da nam saopsti nesto zanimljivo i vazno za nasu zemlju

Filip

12.02.2024 10:07

Bitan sastanak. Vezani dugogodišnjim prijateljstvom, uzajamnom podrškom i poštovanjem dva pravoslavna naroda

Gaga

12.02.2024 10:09

Nase prijateljstvo sa Grckom traje jako dugo,i to sa puno izajamnog postovanja, ovaj sastanak je dokaz toga i za svaku pohvalu

Darko

12.02.2024 10:11

Jako važan sastanak sa Srbiju. Grčka je veliki prijatelj Srbije i to prijateljstvo će se nastaviti i unaporediti.

Slavka

12.02.2024 10:11

Susret dva velika prijatelja i dve prijateljske zemlje donose samo dobro u daljoj saradnji i prijateljstvu.

Miki

12.02.2024 10:12

Prijatan boravak Grckom premijeru i verujem u dobar ishod sastanka. Srecno danas.

Oliver

12.02.2024 10:12

Predsednik Vučić ostaje posvećen saradnji sa državama na Balkanu.

Mare

12.02.2024 10:12

Grcka i Srbija su bratske zemlje i samo tako mora i treba ostati.

Marko

12.02.2024 10:13

Srbija želi da unapredi saradnju sa Grčkom i ovaj sastanak je prilika za unapređenje saradnje.

Ljilja

12.02.2024 10:13

Ne sumnjamo da će razgovor proći u najboljem mogućem redu!!! Srbija i Grčka su dve bratske zelje koje se poštuju i sarađuju!

Dana

12.02.2024 10:13

I ovaj razgovor će da se završi dobrim ishodom za obe strane i za Srbiju i za Grčku

Aca

12.02.2024 10:14

Verujem da ce sastanak proci u najboljem redu i da cemo cuti dobre vesti nakon zavrsenog sastanka sa premijerom Grcke.

Nikola

12.02.2024 10:14

Grčka je veliki prijatelj Srbije i saradnja između dve zemlje ide konstantno uzlaznom putanjom.

Djape

12.02.2024 10:14

Saradnja je dobro dosla u svakom smislu te reci.

zarepop

12.02.2024 10:23

@Djape - Saradnja sa Grckom nam je uvek od velikog znacaja.

Sanja

12.02.2024 10:15

Verujem u pozitivan ishod sastanka i ocekujemo dobre vesti da cujemo.

Zarko Popovic

12.02.2024 10:20

@Sanja - Ovaj sastanak ce biti pozitivan i za Srbiju ali i za Grcku.

Miki

12.02.2024 10:17

Dobar razgovor,savet i razumevanje i podela iskustva je samo jos veci korak ka napred u odnosu dveju drzava.

Vuk

12.02.2024 10:17

Grcka je nas prijatelj! Nakon ovog susreta i razgovora,bicemo jos povezaniji!

Maja

12.02.2024 10:18

Uvek mi je drago kada vidim da sarađujemo sa Grcima jer to je naš pravi bratski narod.

Tea

12.02.2024 10:18

Imamo dobru saradnju sa Grckom a verujem da ce se posle ovog sastanka saradnja biti jos bolja i jaca.

jasna

12.02.2024 10:20

Grčka je Srbiji iskren prijatelj i obe zemlje imaju istorijsko prijateljstvo koje se izuzetno ceni i poštuje.

vasa

12.02.2024 10:21

Ne sumnjam da ce razgovor proteci u dobroj,prijatnoj atmosferi.

vasa

12.02.2024 10:21

Ne sumnjam da ce razgovor proteci u dobroj,prijatnoj atmosferi.

vasa

12.02.2024 10:21

Ne sumnjam da ce razgovor proteci u dobroj,prijatnoj atmosferi.

una

12.02.2024 10:21

Vučić Srbiju uspešno predstavlja u svetu i veoma se trudi da Srbija još više napreduje i saradjuje sa Grčkom.

Sladja

12.02.2024 10:22

Veoma vazan sastanak i verujem da ce biti i veoma uspesan za obe drzave, i da cemo ucvrstiti jos vise saradnju sa Grckom.

mire

12.02.2024 10:22

Verujem da će nam ova poseta doneti brojne benefite!Vučić je pokazao liderstvo u održavanju mira i stabilnosti u regionu, što je ohrabrujuće.

Steva

12.02.2024 10:22

Srbija i Grčka su dve prijateljske i bratske države, ovim sastankom Vučić učvršćuje te odnose

Dragan

12.02.2024 10:22

Poseta Micotakisa našoj zemlji značajno će uticati na ojačavanju odnosa dveju zemalja!

Bogdan

12.02.2024 10:22

Prijateljski odnosi pre svega Vučića I Micotakisa će učvrstiti bratske odnose između Srbije i Grčke.

Lea

12.02.2024 10:23

Vučićeva inicijativa za jačanje saradnje sa Grčkom pokazuje njegovu posvećenost izgradnji stabilnih međunarodnih odnosa.

joca

12.02.2024 10:23

Predsednik neguje odlične bilateralne odnose sa Grčkom i to se vidi u svakoj međusobnoj poseti.

Marina

12.02.2024 10:23

Zahvaljujući Vučiću, Srbija održava dobre odnose sa susednim zemljama, a susret sa Micotakisom dodatno potvrđuje diplomatsku veštinu i otvorenost ka saradnji.

Marina

12.02.2024 10:23

Grčke kompanije su spremne da nam pomognu u realizaciji projekata predviđenih za EXPO, oni su naši dobri partneri, pa mi je drago zato što Micotakos dolazi u posetu.

aca

12.02.2024 10:23

Prijatelji kao što su Grci uvek trebaju Srbiji !!!

Lazar

12.02.2024 10:23

Vučić uspešno promoviše ekonomske mogućnosti Srbije, posebno u sektoru energetike, što će doprineti ekonomskom razvoju zemlje.

Ana

12.02.2024 10:24

Važno je graditi prijateljske odnose, jer oni otvaraju mnogo vrata u napredovanju obe zemlje.

Marko

12.02.2024 10:24

Vučićeva zahvalnost Micotakisu za poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije svedoči o uspešnoj spoljnopolitičkoj strategiji.

ace

12.02.2024 10:24

Srbija svima pruza ruku prijateljstva, uvek je gostoljubljiva.Grčka je dokazani prijatelj Srbije i srpskog naroda!!!

Sava

12.02.2024 10:24

Ova poseta je važan korak ka produbljivanju ekonomske saradnje između dve zemlje.

Katarina

12.02.2024 10:25

Srpsko-grčki poslovni forum koji će biti održan nakon sastanka ukazuje na jačanje ekonomske saradnje između dve zemlje pod vođstvom Vučića.

Sara

12.02.2024 10:25

Veliko poštovanje za predsednika Vučića i premijera Micotakisa što aktivno rade na jačanju regionalne stabilnosti.

toma

12.02.2024 10:25

Podrska Grcke po pitanju KiM i naseg puta ka EU u ovom teskom i neizvesnom vremenu Srbiji mnogo znaci.

Nevena

12.02.2024 10:25

Vučićeva podrška evropskom putu Srbije, koju je dobio od Micotakisa, reflektuje viziju stabilne i prosperitetne budućnosti za zemlju.

Tinkerbell1

12.02.2024 10:25

Prijateljski i vazan sastanak dve bratske pravoslavne zemlje koji ce jos vise ucvrstiti nasu vezu i saradnju.

Ana

12.02.2024 10:26

Saradnja u energetici predstavlja strategijski važan korak za obe zemlje, što će omogućiti razmenu znanja i tehnologije.

Sandra

12.02.2024 10:26

Ova inicijativa pokazuje važnost dijaloga i diplomatskih odnosa u rešavanju regionalnih pitanja.

tika

12.02.2024 10:26

Svečani doček pokazuje da se Srbija trudi da bude dobrosusedska država i da gradi pozitivne odnose sa drugim zemljama.

Anja

12.02.2024 10:26

Predsednik Vučić se trudi za Srbiju, obavlja sjajne poslovne razgovore.

Tea

12.02.2024 10:26

Vučićeva sposobnost održavanja konstruktivnih odnosa sa liderima drugih država doprinosi globalnoj reputaciji Srbije.

bata

12.02.2024 10:26

Srbija i Grcka gaje i neguju dugogodisnje prijateljstvo i saradnju. Zahvalni smo Grckoj na podrsci, to znamo da cenimo.

Nemanja

12.02.2024 10:26

Pohvalno je videti kako se Srbija aktivno angažuje u jačanju saradnje sa svojim partnerskim zemljama.

Luka

12.02.2024 10:27

Predsednik Srbije ističe važnost regionalne stabilnosti, a saradnja sa Grčkom dodatno jača ovu poziciju.

Maja

12.02.2024 10:27

Predsednik se trudi na prijateljskim odnosima sa Grčkom.

Ema

12.02.2024 10:27

Vučićeva posvećenost evropskim vrednostima i putu Srbije ka članstvu u EU je ključna za stabilnost Balkana.

baja

12.02.2024 10:27

Zahvalni smo Micotakisu koji se ne libi da iznese jasan stav po pitanju nezavisnosti lažne države Kosovo.

Olja

12.02.2024 10:28

Srbija i Grčka su zemlje koje veže viševekovno prijateljstvo!