Aleksandar Vučić
Foto: Alo/Printscreen

Predsednik Srbije stigao je u Njujork gde se održava vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu i Metohiji.

@alo_portal Na vandrednoj sednici Saveta bezbednosti UN ispred predsednika Srbije Aleksandar Vučić piše - Srbija 🇷🇸! Aljbinu Kurtiju stoji samo njegovo ime i prezime, imajući u vidu da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. 🇷🇸🇷🇸🇷🇸 #alo #alonovine #alodnevnenovine #aleksandarvucic #un #savetbezbednosti #fypシ #srbija ♬ Epic Motivational - Viongga Music

Sednica je zakazana na zahtev Srbije, koja je to zatražila u ponedeljak zbog situacije na KiM, a u zahtevu se, između ostalog, ističe da je aktuelna situacija u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SB UN 1244, kao i da je takve prirode da zahteva održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da predsednik Vučić večeras bije najtežu bitku za Srbiju i srpski narod na Kosovu i Metohiju. Izjavila je i da će predsednik koristiti termine koje do sada nije koristio, ali će ih upotrebiti po prvi put, nimalo olako, već vrlo pažljivo i birano.

Obraćanje Aleksandra Vučića

Nakon što su se predstavnici država koji su se javili za reč obratili na sednici, reč je ponovo uzeo predsednik Srbije.

- Biću što je moguće kraći. Želeo bih da istaknem nekoliko činjenica. Srbija će učinite sve što je moguće kako bi se očuvali mir i stabilnost u regionu. Ja sam se obraćao svima vama sa pravim činjenicama i argumentima, bez ad homiinem i ad persona uvredama, i prikrivenim namerama. Kada je reč o tome da Srbija navodno podržava pranje novca, razjasniću jednim primerom. rečeno je da Srbi donose džakove preko administrativne linije Kosova, i tako vršimo uticaj na kriminalce na severu Kosova. Srbi ne donose te džakove, već Britanci, kompanija Henderson, sve je legalno, oni prevoze naš novac na Kosovo u tim džakovima na Kosovo potpuno legalno. Čisto da vidite koliko smo transtaprentni. Kada govorite o ukidanju dinara, to nije istina, oni su zaustavili vozilo kojim upravlja kompanija Henderson, koji je donosila za penzije, plate i socijalna davanja - kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić

Printscreen

 

- Ovde ste čuli da neki ljudi govore o maltretiranju i mučenju srpske opozicije koji je na kraju ostao paralizovan, niko nikada nije čuo o tom učesniku opozicije u Srbiji. Nekada je učestvovao na izborima i dobio 0,01 posto. Kada je reč o činjenicama. Kada je reč o državama koje suprotno Rezoluciji 1244 priznaju nezavisnost Kosova, nalaze opravdanja za Prištinu za događanje od 24 septembra. Nije dobro da ništa nismo čuli o pokušajima ubistva srpske dece zato što su nosila badnjak i nekim drugim pokušajima ubistva. 10 meseci pre slučaja Banjska, pregovarali smo sa EU i sa SAD i pokušali smo da u dovoljimo i preklinjali smo i molili Srbe da se pomere sa barikada koje su podignute zbog sistematičnih napada Prištine. Primio sam garancije od SAD i EU i pokušao da uveriim kosovske Srbe da prihvate te garancije. Oni su rekli "verujemo tebi, ali ne verujemo njima, oni će da prekrše i zaborave sve, a nas će loviti kao zečeve" - otkrio je Vučić.

- Ja sam rekao da ne možemo da dobijemo više, moramo da verujemo našim EU i američkim partnerima. Oni su rekli da pristaju, ali da ne veruju da će to biti ispoštovano. Nakon toga su vlasti u Prištini počeli da love Srbe koji su podizali barikade. Jesu li oni to s pravom uradili? Čak i posle toga, počeli smo istražni proces, i videćemo optužnice, ali neko mora da shvati da je jedini teritorijalni inetgritet koji je prekšen je onaj Srbije. Nema drugih zemalja u kojima je došlo do kršenja teritorijalnog integriteta - kazao je Vučić.

On se zahvalio 109 zemalja UN koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

- Što se tiče toga da je Srbija produžena ruka Rusije, lako mi je da vas pogledam u oči i da kažem da je Srbija nezavisna, suverena zemlja, da nismo ničije marionete, i ni SAD, ni Rusije, ni ničije druge - istakao je Vučić. 

- Ponosan sam što se zastava Srbije vijori ovde ispred zgrade UN - zaključio je predsednik Vučić.

Obraćanje Džang Džuna

Stalni predstavnik Kine u Ujedinjenim Nacijama Džang Džun ukazao je u Njujorku na odluku Prištine o zabrani dinara, zatvaranje srpskih institucija i nasilne pretrese protiv Srba na severu Kosova i Metohiji.

- Ove unilateralne akcije izazvale su masovnu paniku među Srbima i stvorile tenziju - rekao je on.

On je rekao da unilateralne akcije ne pomažu regionalnom miru i stabilnosti i rešavanju kosovskog pitanja.

- Podržavamo strane u svojim naporima da dođu do zajednički prihvatljivog političkog rešenja kroz dijalog u okviru Rezolucije 1244. U tom procesu suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije moraju biti u potpunosti poštovani - kazao je Džun.

Obraćanje Linde Tomas-Grinfild

- Ostajemo posvećeni miru i stabilnosti i pozivamo obe strane da se uzdrže od eskalatornih akcija.

Dodala je da je mera Prištine doneta bez bez adekvatne pripreme ili konsultacije sa lokalnim stanovništvom, te je zatražila njeno odlaganje.

- Zabrinuti smo zbog nedavnih akcija tzv. Kosova. 

Linda Tomas Grinfild

United Nations

 

Podsetila je da se ne sme dozvoliti akcija poput one u Banjskoj i pozvala na dijalog i primenu aneksa oko koje su se obe strane složile.

Tomas-Grinfild je, takođe, rekla da akcije "policije" na zapadu Kosova i Metoihje i upad u prostorije "srpske nevladine organizacije" nisu u skladu sa "nastojanjima Prištine da stvori multietničko društvo".

Obraćanje Dmitrija Poljanskog

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski uporedio je situaciju na Kosovu i Metohiji sa situacijom u Gazi.

- Problem je dostigao takve razmere da je srpsko stanovništvo pokrajine Kosovo sada svedoči direktnoj pretnji po opstanak - rekao je on.

Poljanski je kazao da, u pokušaju da ostvare potpunu kontrolu nad Kosovom i Metohijom i da proteraju sve nealbansko stanovništvo, privremene vlasti u Prištini sprovode teror nad Srbima.

- Cilj je da se stvore nepodnošljivi uslovi za život Srba na Kosovu i Metohiji kako bi se osiguralo da zauvek napuste svoje domove zauvek - rekao je on.

Kao rezultat ovakvih akcija Prištine, oko 40 odsto Srba napustilo je KiM, rekao je Poljanski, navodeći da je odluka o evru prozrokovala ekonomsku neizvesnost za veliki broj pripadnika manjinskih zajednica.

Na taj način, rizikujemo da dobijemo novo izbijanje međuetničkog nasilja, rekao je ruski diplomata.

Dimitrij Poljanski

United Nations

 

Upozorio je na povredu glasačkog prava nealbanskih zajednica, eksproprijaciju njihove imovine, te pokušaje da se uzurpira kulturno nasleđe i predstavi kao albansko, rekao je Poljanski, navodeći da su Albanci organizovali i nasilno preuzimanje jedne od crkvi na KiM.

Uznemiravanje i arbitrarna hapšenja viđenih Srba su dostigle nivo neverovatan s obzirom da se sve to dešava u srcu Evrope, rekao je ruski diplomata, navodeći da Priština selektivno sprovodi postignute dogovore.

- Kako bi shvatili kako da postignemo trajan mir na ovoj srpskoj teritoriji, moramo da shvatimo agresiju NATO pre bezmalo 25 godina, što je rezultiralo žrtvama i dugoročnom štetom po zdravlje ljudi, što je nekadašnja državna sekretarka Madlen Olbrajt nazvala koletaralnom štetom - rekao je Poljanski.

Moskva je, takođe, oštro protestovala protiv prodaje protivtenkovski projektila "džavelin" vlasti u Prištini.

Obraćanje Aleksandra Vučića

Predsednik Srbije je izrazio duboku zahvalnost zbog sazivanja sednice SBUN.

- Privremene institucije samouprave u Prištini su na tom prostoru proteklih meseci stvorile nepodnošljive uslobve za život Srba i sada su u toku sistematski  napadi na srpske civile i njihov progon. Takva situacija, ako izostane adekvatna reakcija, mogla bi da izazove nepopravljivu štetu po srpski narod na Kosovu i Metohiji - kazao je Vučić. 

Aleksandar Vučić u Evropskom parlamentu

Alo

 

- Srbija redovno informiše međunarodnu javnost o teškoj situaciji srpskog stanovništva na KiM. Aktivnosti Prištine su talve prirode da mogu naneti nepopravljivu štetu. Neposredan povod zbog koga sam zatražio održavanje sednice je nedavni potez tzv. Centralne banke Kosova kojim se zabranjuje platni promet srpskom valutom od 1. februarog. Ovim potezom je opstanak na teritoriji južne srpske pokrajine direktno ugrožen jer je zavistan od priliva iz budžeta Srbije. Isplaćuje se 60.946 plata i penzija na KiM, 2.430 stipendija za studente i finansiraju se narodne kuhinje koje zadovoljavaju potrebe oko 2.000 socijalno najugroženijih stanovnika - naveo je Vučić.

Vučić kaže da je ova mera napad na srpsko stanovništvo.

- Ove brojke jasno pokazuju da veliki broj stanovnika na KiM direktno zavisi od primanja iz budžeta Republike Srbije. Očigledno je da zabrana dinarskog prometa, odnosno ukidanje dinara kao sredstva plaćanja lišđava deo stanovnika osnovnih sredstava za život. Oko 6.974 poljoprivrednika zavisi od subvencija iz Srbije, dok opstanak 972 privredna subjekta u vlasništvu Srba na KiM više operativno nije održiv i moguć.

- Time Priština direktno onemogućava funkcionisanje svih zdravstvenih, socijalnih, obrazovnih i drugih institucija koje omogućavaju Srbima da sebi i porodicama čine sve ono što se naziva uobičajenim životom sa minimumom ljudskog dostojanstva. U članu 17 tačka D, prema sporazumu o Opštim principima, navodi da Srbija ima pravo da finansira ZSO u okviru dogovora. Svako sprečavanje finansiranja predstavlja direktan udar kako na opstanak Srba tako i na formiranje ZSO. Očigledno je da je to jedini cilj režima u Prištini koji intenzivira dobro planiran, sistematski progon Srba na Kosmetu - istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić

Tanjug

 

- U tom smislu ću činjenično razobličiti potpunu neutemeljenost režima u Prištini, koji tvrdi da je zabrana dinara kao platnog sredstva preduzeta isključivo u svrhu obezbeđivanja navodne vladavine prava. Rukovodstvo koristi taj termin kako bi nanelo štetu SPC. Privremene institucije već 8 godina odbijaju da izvrše pravosnažnu odluku sopstvenog Vrhovnog suda o vraćanju zemljišta koje je u vlasništvu srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani - kazao je Vučić.

- Ako imamo u vidu da je takav odnos Prištine prema primeni načela vladavine prava, u slučaju ovog objekta pod zaštitom UNESK-a, jasno je kakvim uslovima režim u Prištini pimenjuje na obično srpsko stanovništvo koje je takođe pod deklarativnom zaštitom tobožnje prištinske vladavine prava - ocenio je Vučić.

- U kontekstu te tzv. vladavine prava dozvolite mi da ukažem na još jedan primer. Kosovski režim masovno privodi Srbe - povratnike pod lažnim optužbama za navodni ratni zločin, te je donelo odluku da je pripadnik ilegalne tzv KSB Adem Kurtaj, koji je na Badnje veče 2023. godine iz službenog vatrenog oružja upucao Stefana Stojanovića,11 godina starog, i njegovog rođaka Miloša, sada slobodan čovek i brani se sa slobode, ali ne za pokušaj ubistva deteta, već za delo koje je ekvivalentno izazivanju opšte opasnosti, kao kad neko baca petarde za Novu godinu - kazao je Vučić.

On dodaje da je ovo samo 1 od 470 nekažnjenih napada na Srbe, SPC i njihovu imovinu od 2021. od kada je na čelu Aljbin Kurti. 

Predsednik Srbije je podsetio na slučaj upucavanja Dragiše Galjka i još četvorice Srba, za šta prištinski režim nije smatrao da je vredno čak ni da formalno sprovodi istrage.

Aleksandar Vučić

Tanjug

 

- Poređenja radi, tokom 9 godina pre Kurtijevog dolaska na vlast registrovano je 669 takvih napada, što je povećanje od 300 odsto. Dakle, prištinski režim, koji kreira nepodnošljive uslove za život i stavlja Srbe pod progon, sada donosi odluku o ukidanju srpskog dinara kao legalnog platnog sredstva kako bi sprovodio vladavinu prava. Iako ova činjenica otkriva da se ne radi ni o kakvoj vladavini prava, već o mehanizmu kreiranja nepodnošljivih uslova za Srbe i njihovog progona - kaže Vučić.

- U tom smislu ću ukazati da je nesporno da je evro na Kosmetu uveden kao legalno sredstvo plaćanja na neosporno protivpravan način, jer je to učinjeno jednostranom odlukom političkog rukovodstva u Prištini. To je nesporno, ne samo usled činjenice da je dinar legalno sredstvo plaćanja u Republici Srbiji, i stoga ne može biti zabranjen na KiM kao dela tritorije Srbije, koji je rezolucijom 1244 stavljen pod međunarodnu upravu. Ova opasna mera režima u Prištini je preduzeta na protivpravan način i zato što je evro legalna valuta koju emituje evropska Centralna banka. Usled toga, očigledno je da je prištinsko rukovodstvo nelegalno preuzelo upotrebu ove valute, što navode u javno dostupnim informacijama Evropska unija i evropska Centralna banka - navodi Vučić.

- U službenim prezentacijama, oni navode da je tzv. Kosovo, citiram, usvojilo evro jednostrano 2002. godine, i od tada ga koriste kao svoju de fakto valutu. To znači da evro nije tamo legalno sredstvo plaćanja. Nametanje evra je u ovu svrhu učinjeno ne u smislu bilo kakve vladavine prava, već bez ikakvog osnova i pravnih aranžmana sa EU, i samo u svrhu stvaranja nepodnošljivih uslova za Srbe i njihovog progona sa KiM.

Vučić dodaje da je ukidanje dinara kao legalnog sredstva plaćanja na teritoriji KiM samo jedna u nizu planskih, dobro organizovanih i dugotrajno sprovođenih sistematskih mera Prištine, kojima se vrši napad pre svega na srpsko stanovništvo a kojima je krajnji cilj konačno kreiranje nepodnošljivih uslova života i progon Srba sa te teritorije.

Aleksandar Vučić

Tanjug

 

- teška situacija na teritoriji KiM, posebno položaj srpskog stanovništva, drastično se pogoršala nakon aprilskih izbora u 4 opštine na severu KiM, nakon što su politički predstavnici većinskog srpskog stanovništva u tim opštinama zbog pojačane represije i političkog obespravljivanja na zahtev svojih birača napustili privremene institucije samouprave, usledili su dodatni pritisci i napadi Prištine na srpski narod - podsetio je Vučić.

Kako kaže, pritisci su izvršeni uz konstantno fizičko nasilje naoružanih formacija sastavljenih gotovo isključivo od Albanaca, te je Priština suprotno volji Srba održala izbore u ove 4 opštine.

- Iz opravdanih i jasnih razloga, Srbi su ove izbore bojkotovali. Više od 97 posto stanovnika severa KiM čine Srbi, pa je tako na ove nazovi izbore sveukupno izašlo svega 0, 029 odsto od ukupnog broja Srba, i tek nešto više od 3 posto ukupno upisanih birača. Izbori su održani u potpuno nedemokratskim uslovima, a nelegitimni albanski gradonačelnici nasilno su zaposeli lokalne samouprave uz pomoć teško naoružanih pripadnika navodne specijalne policije. Usledilo je uklanjanje simbola Srbije i isticanje obeležja tzv. Kosova. Srbima koji su do tada radili u lokalnim samoupravama zabranjeno je da pristupe svojim radnim mestima, a sami objekti opština su ograđeni i opasani bodljikavom žicom - podsetio je Vučić.

Kako je dalje rekao predsednik Srbije, ovakva situacija dovela je do mirnih protesta Srba na koje su albanske oružane grupacije reagovale tako što su 29. maja ranili više od 50 Srba, a došlo je i do ranjavanja pripadnika KFOR-a koji su iz nerazumljivih razloga, namerno ili nenamerno, omogućili sprovođenje ciljeva Aljbina Kurtija.

- U tim događajima ranjeno je 4 Srba, a Galjak je rafalom upucan u leđa. Niko od prištinskih formacija nije procesuiran za ovo nasilje nad Srbima. Posle tih događaja, Žozep Borelj i Jens Stoltenberg, kao i gotovo svi drugi međunarodni zvaničnici su jasno i direktno optuživali Prištinu za eskalaciju na terenu. Bez sumnje, to je urađeno od strane ruskih, kineskih i drugih zvaničnika koji nikada nisu ni priznali nezavisnost Kosova.

Aleksandar Vučić u Evropskom parlamentu

Alo

 

- Uprkos tome, od mene su na sastanku Evropske političke zajednice u kišinjevu tražili da potpisujemo peticiju za smenu albanskih gradonačelnika u većinskim srpskim opštinama na severu, od strane predsednika Makrona i kancelara Šolca. Ja sam im rekao da ne teraju Srbe da potpisuju peticiju i da se time na ponižavaju. Rekao sam i da ta peticija nema nikakvog smisla jer je očigledno da u Evropi niko ne može legitimno da vlada ako je izabran sa tri posto glasova od ukupnog broja birača - kaže Vučić.

- U ovom slučaju tako su izabrani Albanci u sredinama gde Srbi čine 97 posto stanovništva. Nažalost, niko nije hteo da to sluša i da pomogne da se Kurtijevi zločini zaustave. Umesto da od Priština zahteva bezuslovnu deeskalaciju, oni su od Srba tražili da učestvuju na novim izborima, koje Kurti nije ni imao nameru da organizuje i omogući. Osim toga, od Srbije su tražili da spusti nivo borbene gotovosti oružanih snaga i smanji broj vojnika uz administrativnu liniju na uobičajeni nivo, iako se prethodno nisu ni informisali da je u tom trenutku, na tom prostoru, bio čak i manji broj srpskih vojnika nego što je uobičajeno bio slučaj. Mi smo momentalno ispunili zahteve, dok je Priština tobože kažnjena uvođenjem mera, sankcija pod kojima je nakon toga isti ti koji su uveli mere naoružavaju savremenim oružjem. Kada pitamo po kom međunarodno pravnom dokumentu, po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i Povelji Ujedinjenih nacija, mogu da postoje bilo koje druge oružane formacije na Kosovu i Metohiji pored KFOR-a, i po kom dokumentu oni dostavljaju oružje tim ilegalnim oružanim formacijama Albanaca, mi dobijamo odgovor da su ti koji to rade moćni, da su priznali takozvanu nezavisnost Kosova, da ih ne zanima Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 i Povelja Ujedinjenih nacija, i da mogu da rade šta im je volja - naglasio je Vučić.

- Istima, koji naoružavaju ilegalne oružane formacije kosovskih Albanaca puna su usta teritorijalnog integriteta Ukrajine. Mi protiv toga nemamo ništa, ali imamo protiv toga da se na ovom svetu ne poštuje, gazi i narušava samo teritorijalni integritet Republike Srbije koji je garantovan rezolucijom 1244 - dodao je predsednik Srbije.

- Usled svega ovoga, logično je da višemesečna nastojanja Beograda da se u saradnji sa međunarodnom zajednicom nađu rešenje za ovaj problem nisu rodila plodom. Iako je činjenica da je međunarodna zajednica označila Prištinu kao isključivog krivca za ovu eskalaciju, Priština se suštinski nije suočila sa ozbiljnim posledicama svog delovanja. Ali, teror protiv srpskog stanovništva se intenzivira i uključuje i fizičke napade na Srbe i napade na njihovu imovinu i privatnu imovinu Srpske pravoslavne crkve. Ovo je kvantitativno potvrđeno podacima da je u 2023. godini 179 etnički motivisanih zločina zabeleženo dok je 20 i nešto napada bilo ove godine. Ovo je slučaj institucionalnog, fizičkog i strukturnog nasilja koje je praćeno upadima albanskih oružanih snaga u institucije koje finansira Republika Srbija i koje se zatvaraju i napadaju iz čista mira. Te oružane formacije Kosovskih Albanaca u tom regionu vrše i arbitrarna hapšenja istaknutih srpskih pojedinaca i druge poznate oblike fizičkog i institucionalnog nasilja protiv srpske populacije - kaže Vučić.

- Između ostalog, vrše akte masovnog zastrašivanja srpskog stanovništva kroz, pod jedan, onemogućavanje slobode kretanja Srba putem bezrazložnih zaustavljanja, ponižavajućeg postupanja, prebijanja pa čak i vršenja drugih akata nasilja na ilegalno uspostavljenim punktovima i na drugim mestima na čitavom području severnog Kosova. Pod dva, bezrazložno otvaranje vatre i gotovo stalno prisustvo oklopnih borbenih vozila u mirnim urbanim sredinama, pod tri, nelegalnu eksproprijaciju zemlje u privatnom vlasništvu Srba koju potom koriste za izgradnju novih objekata vojne namene na tom prostoru, pod četiri, donošenje odluka o oduzimanju zgrada u vlasništvu srpskih institucija koji su vlasnici tih objekata više od jednog veka, pod 5, nasilno otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve čime narušavaju specijalne zaštitne zone oko objekata Srpske pravoslavne crkve, pod 6, uništavanje srpskih grobalja, sedam, ilegalni embargo na srpsku robu i zaplene legalne robe u vlasništvu srpskih trgovaca - naveo je Vučić.

Aleksandar Vučić u Evropskom parlamentu

Alo

 

Podsećanja radi, kaže Vučić, naoružane grupacije Albanaca na Kosovu i Metohiji su prema paragrafu 9b, paragrafu 15 i članu 6 aneksa 1 rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN morale da budu demilitarizovane, što podrazumeva i zabranu njihovog ponovnog formiranja u jednom ili drugom obliku. Njihovo opremanje savremenom vojnom opremom je nesumnjivo u suprotnosti sa rezolucijom.

- Svedoci smo dobro isplaniranih, sistematskih i široko orijentisanih mera, kojima se namerno kreiraju nepodnošljivi uslovi života i vrši progon Srba, te onemogućava fizički opstanak srpskog stanovništva na teritoriji Kosova i Metohije. Ovakva situacija na Kosovu i Metohiji neosporno dovodi do pogoršanja situacije međunarodnih trvenja i nastanka sporova koje predstavljaju pretnju međunarodnom miru i bezbednosti, budući da političko rukovodstvo kosovskih Albanaca preduzima sistematske i široko rasprostranjene napade protiv srpskog stanovništva.

Vučić kaže da je u svetlu ovakvih akcija postalo sasvim jasno zašto Priština odbija formiranje ZSO.

- Ne radi se o dijalogu već o lažnoj legalizaciji od strane Prištine. Kako bih unapred odgovorio na danas već neumesna pozivanja obe strane na uzdržanost i odgovornost, čini se neophodnim da ukažem na politiku Srbije koja se temelji na Povelji UN i, kada je reč o situaciji na KiM, strogom poštovanju rezolucija ovog Saveta bezbednosti. Srbija se protivi svim faktorima nestabilnosti i predstavlja faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu - naglašava Vučić.

- Godinama unazad, Srbija privlači rekodrne količine stranih ulaganja, veće nego ostale države regiona zajedno. Istovremeno, razvojni planovi Srbije su veoma ambiciozni, Srbija će 2027. biti domaćin EXPO 2027, što posebno utiče na razvojnu strategiju koja je konkretizovana pod nazivom "Srbija 2027 - Skok u budućnost". Sama činjenica da se Srbija obratila SB UN potvrđuje da nnikome nije u interesu da Balkan ponovo postane žarište sukoba zbog slepe i besmislene mržnje prištinskog režima, prema Srbima koji žive na KiM. Nadam se da će posle današnje sednice čak i one članice SB UN koje su priznale nelegalno, jednostrano proglašenje nezavisnosti južne srpske pokrajine poslednje poteze Prištine nisu tek pokušaj konsolidacije nečega što značajna većina članica UN, pa i Srbija ne priznaje kao državu, već da dovodi do ugrožavanje i povrede mira - kaže Vučić.

- Jednom rečju, zločin protiv čovečnosti - istakao je Vučić.

 - Koristim ovu priliku da zahvalim zvaničnicima SAD, EU i svim našim tradicionalnim rijateljima sa istoka, što su reagovali na poslednji eksalatorni potez Prištine osudivši ga u saopštenjima. Međutim, poslednji pokušaj Prištine da sprovede u delo ukidanje dinarskog platnog prometa kao sredstvo plaćanja nepobitno dokazuje da saopštenja nisu dovoljna da bi se Priština privolela da momentalno prekine progon Srba i prekine pokušaj destabilizacije regiona - kaže Vučić.

- U ovom kontekstu, od SB tražimo da ne izgube iz vida zahtev Srbije da se omogući povratak dogovorenog broja srpskog bezbednosnog osoblja da bi se zaštitilo srpsko stanovništvo. Srbija apeluje na SB i međunarodnu zajednicu da utiče na rešavanje krize, da preuzmu hitne i odlučne mere u cilju nomralnizacije situacije na KiM. Republika Srbija će sprovoditi sve mere u skladu sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN. Na kraju, želim da zahvalim svima vama, a posebno onim državama koje poštuju povelju UN i međunarodne principe na kojima počiva međunarodno pravo, kao i svima koji ste nas saslušali u vezi sa zaštitom srpskog naroda od progona koji sprovode privremene institucije u Prištini - zaključio je Vučić.

*******

Predsednik Vučić je, na pres konferenciji u sredu, rekao da je Srbija u teškoj situaciji povodom zabrane ulaska na KiM vozilu koje je prevozilo novac za srpski narod u pokrajini, mada je naglasio da će novac "ovako ili onako biti obezbeđen".

- Ali ja moram da govorim o tome i to ćete čuti i u mom govoru u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ako nekim čudom u međuvremenu ne zatvore tu sednicu, neke od kvalifikacija koje ću prvi put da izgovorim, a koje se tiču stvarnih procesa koji se odigravaju na KiM, i koji će svakako imati pravne konsekvence u budućnosti - rekao je Vučić.

U zahtevu, predatom misiji Gvajane koja trenutno predsedava Savetom bezbednosti, navedeno je da je on u skladu sa članom 35 Povelje Ujedinjenih nacija i članom 3 Privremenog poslovnika Saveta bezbednosti UN.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (13)

Loading
Tanja

08.02.2024 21:03

Predsednik Vučić radi sve što je u mogućnosti da pomogne u rešavanju teške situacije Srba na Kosovu i Metohiji. Svi čekamo njegovo obraćanje iz Njujorka.

Esa

08.02.2024 21:04

Pitanje KiM je tkliko vazno da ce i UN cuti sve ono sto prezivljava i srpski narod na KiM.

Sale

08.02.2024 21:05

Iz minuta u minute ocekujemo predsednikovo istorijsko obracanje naciji!

Ivi

08.02.2024 21:06

Ponosni smo na predsednika i njegovo zalaganje za Srbiju

Александра

08.02.2024 21:06

Велика подршка председнику.

Lilica

08.02.2024 21:06

Zasto imam osecaj da ce ovo biti jedan veliki govor naseg predsednika I da ce njime oduvati celu Evropu!

Lotus

08.02.2024 21:07

Predsedniče Vučiću, imate svu moguću podršku. Vi ste ponos naš i veoma smo zahvalni za sve što radite za našu zemlju

Jasna

08.02.2024 21:07

Obraćanje koje je važno ispratiti, jer treba ukazati poštovanje čoveku koji se maksimalno bori za Srbiju- predsedniku Vučiću.

Lidija

08.02.2024 21:07

Večeras će predsednik Srbije imati veliku podršku čitavog pristojnog i poštenog sveta. Verujemo u Vučića i nadamo se najboljem ishodu.

Dragan

08.02.2024 23:23

Dok predsednik vodi borbu za Srbiju na drugoj strani opozicija hoće da je uništi. Đilasa, Mariniku i ostale treba proglasiti neprijateljima br1 i izbaciti iz Srbije. Oduzeti svu imovinu i Šolaku blokirati frekvenciju da ne može da se gleda na ovim prostorima.