Mihailo Jovanović
Foto: Promo/ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Isto važi i za građane Srbije kada odu u Albaniju ili Severnu Makedoniju.

- Ideja je da imamo jedinstven digitalni sistem i da građani mogu sve da urade preko svog mobilnog telefona i preko interneta. Svako ko ima nalog na Portalu eUprava moći će istovremeno da postane i građanin Otvorenog Balkana i da dobije svoj identifikacioni broj i odmah aplicira za slobodan pristup tržištu rada. Dobro je što smo ulagali u elektronsku upravu i digitalizaciju. Zapravo, slobodan pristup tržištu rada će biti samo prva elektronska usluga koja će biti omogućena državljanima ove tri zemlje. Očekujemo da će svaka zemlja početi da razvija i neke dodatne elektronske usluge za državljane drugih zemalja - rekao je Jovanović.

On je istakao da će prvi put ove tri države napraviti jedinstvenu bazu svih građana i svih slobodnih radnih mesta.

Nacionalna služba za zapošljavanje je sastavni deo tog velikog sistema i na nacionalnim portalima će biti oglašena slobodna radna mesta i svako će moći da aplicira i bez ikakvih dodatnih administrativnih teškoća, kao da je građanin te zemlje dođe i počne da radi. 

Ministar Jovanović je u Dnevniku naglasio da je plan „Skok u budućnost - Srbija 2027“ otvoren za sve koji žele da učestvuju, za sve mlade i one koji žele da se vrate iz dijaspore i pomognu u realizaciji ovog velikog projekta.

- Srbija ima dobre osnove, razvijenu infrastrukturu, pre svega prepoznat Državni data centar u Kragujevcu koji je izgrađen po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima. Mi smo 2021. godine kupili prvi super računar i kapacitete tog računara za razvoj veštačke inteligencije dali naučno-tehnološkim parkovima, startapima, institutima i već imamo dobru bazu za Srbija 2027. U narednom periodu moramo značajno da širimo kapacitete Državnog data centra i već imamo spremne projekte za proširenje dodatnih modula i dodatnih blokova, kao i nove investicije u dodatne super računare, kako je najavila i predsednica Vlade Ana Brnabić - naglasio je ministar Jovanović i dodao da će se u narednim godinama raditi na proširenju Naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku, kao i da počinje izgradnja novog Naučno-tehnološkog parka u Kruševcu i Inovacionog distrikta u Kragujevcu. 

Jovanović je istakao da će Ložionica postati biser Beograda, centar okupljanja mladih inovatora, mladih naučnika, spoj sa jedne strane nauke, tehnologije i digitalizacije ali i spoj umetnosti i kulture.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Palati Srbija predstavlja plan "Srbija 2027 – skok u budućnost" #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fypシ゚viral #viraltiktok #fyp ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading