Gradonačelnik Đurić intervju
Foto: Alo/Foto: Grad Novi Sad

Grad Novi Sad u poslednjoj deceniji intenzivno vodi računa o unapređenju svih segmenata života svojih građana, a posebnu pažnju obraćamo na najranjivije kategorije stanovništva i na one kojima je pomoć najpotrebnija. Zato i možemo da se pohvalimo snažnim budžetom Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu, kao i stalnim porastom izdvajanja za razne namene, iz širokog spektra socijalnih usluga koje koriste našim sugrađanima- rekao je u razgovoru za „Dnevnik” gradonačelnik Novog sada Milan Đurić.

Dodaje da je ove godine za jednokratne pomoći i druge vrste materijalne pomoći planirano 276.832.000 dinara, što iznosi 46 procenata više u odnosu na 2023. godinu.

- Materijalna podrška za decu, odrasle i stare je u vidu mesečnih ili jednokratnih pomoći, kao i pomoći za opremu korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite. Tu spadaju i naknade troškova za uslugu ličnog pratioca deteta, za uslugu personalne asistencije, kao i naknada troškova sahranjivanja - ističe Đurić.


Koliko je novca izdvojeno za druge oblike socijalne zaštite, te ko ima pravo i na koji način može da ih ostvari?

- Možda ljudi generalno nisu upoznati sa širokim dijapazonom usluga koje se finansiraju iz budžeta za socijalnu zaštitu, već samo segmentarno, ukoliko ih životna situacija ili neposredno okruženje upućuju na to. Nabrojaću samo one najistaknutije. Počevši od Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju i omladinu sa invaliditetom u školi „Milan Petrović” u ovoj godini planirano je 103.943.963 dinara. Finansiramo još jedan Dnevni boravak, ali za za decu i mlade iz porodica u riziku, a za realizaciju te usluge u 2024. godine planirano je 28.288.990 dinara i nju pruža Centar za socijalni rad. Imamo i finaniranje Dnevnog boravka za starije korisnike, pri Gerontološkom centru „Novi Sad” za šta je planirano 7.651.000 dinara. Ponosni smo na funkcionisanje Klubova penzionera kojih ima ukupno 19 u našem gradu, i koji funkcionišu pri Gerontološkom centru „Novi Sad”, za šta izdvajamo 76.322.015 dinara na godišnjem nivou, pored brojnih ulaganja u renoviranje istih. Postoji i Dnevni boravak u Osnovnoj školi za decu predškolskog uzrasta sa smetnjama u razvoju u školi „Milan Petrović” za šta je ove godine planirano 36.389.895 dinara. Usluga svratišta obezbeđuje se deci i mladima koji žive ili rade na ulici, a za tu namenu smo izdvojili 18.000.000 dinara. Grad finansira i Savetodavno-terapijske i socijalno-edukativne usluge koje pruža Savetovalište za brak i porodicu, kao i usluge smeštaja u prihvatilište za one kojima je neophodno osigurati bezbednost u kriznim situacijama, poput „Sigurne dečje kuće“ i „Sigurne ženske kuće“. Uvek se vodimo potrebama naših sugrađana, osluškujemo šta je to što je neophodno unaprediti, poboljšati i promeniti.

300.000 dinara za sve bebe koje se rode 1. januara i 1. februara


Ko ima pravo na pomoć penzionerima sa najnižim primanjima i koliko novca je izdvojeno za tu namenu?


- Zahvalni smo za sve što su naši najstariji sugrađani činili za razvoj našeg društva i što su pružili podršku državi da prevaziđe velike izazove. Naša je dužnost da pokažemo međugeneracijsku solidarnost, i da im olakšamo i učinimo srećnijim penzionerske dane. Poznato je da penzioneri sa najnižim primanjima iz Novog Sada imaju pravo na novčanu pomoć za poboljšanje materijalnog položaja, koja je prošle godine iznosila 10.000 dinara. To se odnosilo na ukupno 5.251 korisnika penzije prošle godine, čiji iznos penzije ne prelazi 21.766 dinara, a koji imaju prebivalište na teritoriji Novog Sada. Ono što je lepa vest za naše penzionere je da se u 2024. godini planira duplo veći iznos za njih, 20.000 dinara. Pored toga, Grad će i naredne godine iz budžeta obezbediti sredstva za odlazak 400 penzionera u banje, plaćanje režijskih troškova za domove, kao i za adaptaciju Klubova penzionera.
Koji su planovi u vezi sa izgradnjom socijalnih stanova, a šta je do sada urađeno?

- Grad Novi Sad kontinuirano sprovodi postupke stambene podrške i do sada je sprovedeno tri konkursa za prodaju stanova po neprofitnim uslovima, odnosno po ceni izgradnje. Prodato je ukupno 56 stanova, i to 26 stanova u Kisačkoj ulici, pet stanova u Novom Sadu na više lokacija i 24 stana u Novom Sadu u Ulici Momčila Tapavice bb. Trenutno je u završnoj fazi konkurs za prodaju još 25 stanova istoj ulici i uskoro se očekuju prvi rezultati u vidu predloga lista reda prvenstva. Grad Novi Sad putem Stambene agencije na ovoj istoj lokaciji gradi još dve lamele sa po 75 stanova, od kojih je za jednu lamelu u 2023. godini sproveden postupak javne nabavke za izgradnju i do kraja januara ove godine trebalo bi da se počne sa izgradnjom, dok se u narednom periodu očekuje nastavak projekta za izgradnju i druge lamele. Takođe, za potrebe trajnog rešavanja stambenih potreba izbeglica izgrađeno je ukupno 531 stan, i to u Veterniku u ulicama Vojvode Bojovića i Radničkoj 276 stanova, Futogu 152 stana, na Čeneju devet stanova i u Veterniku u Ulici Milana Tepića ukupno 94 stana. Planirano je da se nastavi sa izgradnjom stanova za solidarno stanovanje, za sve kategorije  građana koji ispunjavaju uslova iz konkursa.

Klubovi penzionera


Koliko sada Novi Sad ima Klubova penzionera i da li su u planu novi?

Gradonačelnik Đurić intervju

Foto: Grad Novi Sad

 

 

- Novi Sad ima veoma razgranatu mrežu penzionerskih klubova, koji funkcionišu u okviru Gerontološkog centra. Od 2016. godine, intenzivno radimo na njihovoj rekonstrukciji, adaptaciji i izgradnji novih. Renovirano je sedište Udruženja penzionera u Poštanskoj ulici, a rekonstrukcije za potrebe Udruženja su rađene u Budisavi, Stepanovićevu, Kovilju, Kisaču, Bukovcu. Izgrađen je novi objekat Doma penzionera u Kaću, kao i nov objekat za MZ Sajlovo u okviru koga se nalaze i prostorije namenjene Udruženju penzionera, a saniran je i objekat koji koristi Udruženje penzionera u Futogu. Poslednji koji smo otvorili bio je Dom penzionera u Ledincima. Kao što sam rekao, mi osluškujemo potrebe naših sugrađana, tako da gde god vidimo da ima uslova za realizaciju neke investicije, adaptaciju ili izgradnju nekog novog mesta za okupljanje i druženje naših starijih sugrađana, mi ćemo je rado realizovati. I ubuduće ćemo se truditi da zajedno rešavamo sva pitanja koja su ključna za bolji život penzionera, kojih u Novom Sadu ima preko 72 000.


Koliko je ove godine planirano novca za vantelesnu oplodnju?

- Već deceniju unazad grad pomaže ženama koje žele uz pomoć vantelesne oplodnje da se ostvare kao majke, pokrivajući troškove ove procedure. Tako je za pojedinačan iznos naknade za vantelesnu oplodnju ove godine Grad obezbedio 320.000 dinara pojedinačno za žene do 45. godine života. Na ime naknade troškova za vantelesnu oplodnju, Odlukom o budžetu Grada Novog Sada za 2024. godinu planirano je 12.510.000 dinara, a taj iznos iz godine u godinu samo raste. Grad pruža šansu i svim ženama sa teritorije Novog Sada koje se bore s neplodnošću, a koje žele ne samo prvo, nego i drugo ili treće dete, da uz podršku iz budžeta finansiraju program vantelesne oplodnje.
Kolika je pomoć za prvorođeno dete?

- Grad Novi Sad finansijski pomaže porodicama koje dobiju prvo dete, u iznosu od  50.000 dinara za prvorođenu bebu, dok je za trojke taj iznos 200.000 dinara. Nedavno sam bio u Betaniji gde smo odneli novogodišnji poklon, za prvo dete rođeno u Novom Sadu 1. januara nove godine, malog Milana, u iznosu od 300.000 dinara, dok su sve druge bebe rođene tog dana dobile po 200.000 dinara. Novčani poklon dobiće i sve bebe koje se rode 1. februara, na Dan Grada i to po 300.000 dinara.

 

Gradonačelnik Đurić intervju

Foto: Grad Novi Sad

 

 

Grad Novi Sad obezbeđuje besplatnu ishranu dece u osnovnim školama, u potpunosti pokrivamo troškove boravka u Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo“, a subvencionišemo boravak dece u privatnim vrtićima. Takođe, finansiramo i prevoz učenika srednjih škola u druge opštine. Ono što je isto važno da sugrađani znaju, porodicama sa troje i više dece sleduje umanjenje obaveze plaćanja komunalnih usluga, u iznosu od 30-50 odsto u zavisnosti od broja dece u porodici.  Za te porodice, obezbeđene su i godišnje autobuske karte za decu do kraja redovnog školovanja, kao i besplatne karte za Štrand.

20.000 dinara pomoć penzionerima sa najnižim primanjima
Kolike su subvencije za vrtiće, te da li je bilo uvećanja i koliko mesta ima u državnim gde je boravak besplatan, te da li je planirano proširenje kapaciteta PU „Radosno detinjstvo“ ?

- Da bismo izašli u susret svim roditeljima čija deca idu u vrtiće u Novom Sadu, prvi smo doneli odluku o besplatnim vrtićima za svu decu koja idu u PU „Radosno detinjstvo“. Kada su u pitanju izdvajanja, u budžetu za narednu godinu ponovo su obezbeđena sredstva na ime finansijske podrške porodici sa decom upisanom u privatnu predškolsku ustanovu. Dakle, za boravak u privatnim vrtićima, u 2024. godini planirano je 643.188.000 dinara, što predstavlja dodatno povećanje subvencija, tako da će roditelji dece do tri godine dobijati pojedinačnu subvenciju od 16.000 dinara, umesto 10.000 dinara pre rebalansa, dok će deca uzrasta od tri do sedam godina dobijati po 13.000 dinara, umesto 8.000. Naveo bih i to da smo u 2023. godini ove subvencije već povećavali, a da su sredstva u odnosu na 2022. godine udvostručena. Mi nastavljamo da gradimo vrtiće graditi i nećemo stati, samo neka je dece što više. Uveren sam da nam nedostaje jako malo da potpuno rešimo listu čekanja i na tome ćemo intezivno raditi u narednom periodu. Proširenje kapaciteta je planirano za dogradnju objekta  PU „Radosno detinjstvo“ u Kovilju. Ukupna površina nakon završetka radova i opremanja dograđenog dela iznosiće 1.677 m². Realizacijom dogradnje i opremanja objekta biće omogućeno pohađanje vaspitno-obrazovnog procesa, pored 232 dece, za još 80 dece. 

Udžbenici, vrtići, škole


Koliko je novca izdvojeno za udžbenike za učenike prvih razreda osnovne škole i koliko je dece dobilo iste?

Gradonačelnik Đurić intervju

Foto: Grad Novi Sad

 

 

Grad Novi Sad, posredstvom Uprave za obrazovanje, izdvaja sredstva za ovu namenu od 2019. godine. Tokom  prošle godine obezbeđeni su udžbenici za prvake, i to za njih 4.078 ukupno. U tu svrhu i u svrhu obezbeđenja „Prvarica“ i „Azbučne dobrodošlice“ obezbeđeno je ukupno 44.626.000 dinara preko Gradske uprave za obrazovanje. Trudimo se da na svaki način motivišemo učenike na postizanje još boljih rezultata, pa tako tradicionalno dodeljujemo najuspešnijim učenicima osnovnih i srednjih škola Vidovdanske nagrade, a nedavno smo najboljim đacima podelili i bicikle kao i prethodne godine u okviru saradnje Grada i društveno-odgovornih kompanija. Tako je najboljim novosadskim učenicima u protekle dve godine dodeljeno ukupno 114 bicikala. Izgradili smo čak osam novih vrtića, 17 vrtića rekonstruisali u većem obimu, a sedam u manjem. Posle dugo godina u Novom Sadu se grade dve nove škole, na Satelitu i Jugovićevu. Imamo još dosta toga da uradimo, a sve kako bi Novosađani imali još bolje uslove za život u našem lepom, voljenom gradu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading