vojska srbije
Foto: Tanjug

Zamenik predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narone Skupštine Aleksandar Marković je rekao za Alo! da već nekoliko godina zaredom Srbija beleži skok na listi svetskih armija koju pravi renomirani i uticajni Američki vojni sajt "Global fajerpauer".

- Ove godine Srbija se našla na 56. od ukupno 145 mesta što je čini apsolutno najjačom vojnom silom u regionu. Poređenja radi, pretprošle godine Srbija je bila na 61. mestu a prošle na 58, što govori da je u pitanju kontinuiran napredak naše vojske u svakom smislu – naveo je on i dodao:

- Ako uzmemo u obzir da je Bugarska na 62. mestu, Hrvatska na 66. a Albanija tek na 90. mestu, to govori da je sposobnost naše vojske i u operativnom i u funkcionalnom smislu, na izuzetno visokom nivou.

Aleksandar Marković

Alo! Dejan Briza

 

Marković za naš portal ističe da je sve ovo direktan proizvod višegodišnjeg ulaganja u Vojsku Srbije od strane državnog rukovodstva, na čelu sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

- Velika budžetska izdvajanja, ulaganje u novu i modernu opremu i naoružanje sa težištem na razvoj sredstava iz odbrambene industrije Srbije, značajno poboljšanje materijalnog položaja pripadnika Vojske Srbije, doveli su do toga da Srbija danas predstavlja respektabilnu vojnu silu u Evropi. Sve ovo je izuzetno važno ako imamo u vidu da je snažna i jaka Vojska Srbije garant i ključni faktor stabilnosti i mira u region, ali i faktor odvraćanja od potencijalnog oružanog ugrožavanja Srbije – zaključio je Marković.

Podsetimo, kada je reč o našem regionu, Srbija prednjači po snazi vojske i nalazi se na 56. mestu što je pomak u odnosu na prethodni izveštaj.

Iza nje su armija Hrvatske koja se našla na 66. mestu, Albanije čija vojska je na 90. mestu.

Na 110. mestu je vojska Severne Makedonije, na 116. je BiH, a Crna Gora je na 129. mestu.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Vučić: Da bi došao investitor morate da imate dobar put #alo #alodnevnenovine #alonovine #fyp #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading