Dan Republike Srpske
Foto: Alo/Alo

Ceremonija je počela intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije, a potom je odata počast onima koji su živote dali za Srpsku.

Posebnu zahvalnost Dodik je izrazio Danici Grujičić zbog toga što nikada ne propušta priliku da naše ljude tretira kao da su joj rođeni.

Ordenom Republike Srpske na ogrlici, najvišim odlikovanjem Republike Srpske biće odlikovan predsednik mađarske Vlade Viktor Orban.

Premijerka Brnabić čestitala Viškoviću Dan Republike Srpske

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić uputila je čestitku predsedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću povodom obeležavanja Dana Republike Srpske.

U Sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci juče je održana i svečana akademija povodom praznika.

Akademiji su, između ostalih, prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, potpredsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, kao i patrijarh srpski Porfirije.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska želi mir i stabilnost, da ne da svoje i neće tuđe i da nikog ne ugrožava.

Patrijarh srpski Porfirije čestitao je rođendan Republici Srpskoj i pozdravio okupljene rečima "Mir Božji - Hristos se rodi", dodajući da je mir Božji ono za čim čezne svaki čovek.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je da 9. januar predstavlja i više od dana u kome se obeležava važan istorijski događaj, dodajući da je to pitanje identiteta u kome se stapaju vera, kultura, tradicija i posvećenost crkvi.

Orden Republike sa Srebrnim vencem uručen je ministarki zdravlja Srbije Danici Grujičić.

Dan Republike Srpske

Alo

 

Povodom Dana Republike Srpske, ministarki zdravlja Republike Srbije prof.dr Danici Grujičić uručen je Orden zastave Republike Srpske sa srebrnim vencem za doprinos saradnji u oblasti zdravstva Republike Srbije i Republike Srpske, kao i za doprinos razvoju zdravstvenog sistema Republike Srpske.

Orden je ministarki Grujičić uručio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je istakao da je i kao lekar i kao čovek prof.dr Danica Grujičić pomagala građanima Republike Srpske kao da su njeni rođeni i njeni najbliži. „Uvek je dobro znati da nas neko u našoj Srbiji na ovaj način primećuje i pruža podršku“, istako je predsednik Dodik.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je povodom uručenja ordena izjavila da je ponosna što je prepoznata kao neko blizak građanima Srpske jer se i ona u njoj uvek osećala među svojima. „Kao lekar sam se uvek trudila da budem uz srpski narod ovog kraja, da pomognem kad god sam mogla. Kao ministar zdravlja trudim se da pružim podršku zdravstvenom sistemu Republike Srpske, kako bi se razvio i osnažio. Ovu saradnju između Srbije i Republike Srpske nastavićemo i unaprediti u budućnosti“, izjavila je ministarka Grujičić nakon dodele orgdena.

„Republika Srpska je rođena 9. januara, na Sv. Stefana, 1992. godine, pre ratnih dejstava, tog dana nije ubijen niko, nije pucano ni u jednog čoveka, nije ubijen ničiji svat, nije spaljena ničija zastava. Mi, ovde i danas obeležavamo demokratsku volju srpskog naroda da ima svoju državu koja je tog dana iskazana civilizovano, ljudski i po svim pravilima uspostavljanja jedne države kao kuće naroda koji na tom prostoru živi“, istakla je u svom obraćanju ministarka Grujičić povodom obeležavanja današnjeg praznika Republike Srpske.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading