KFOR UPOZORAVA! Moguća eskalacija u NATO protektoratima
Foto: Printscreen

Tek što je preuzeo komandu nad snagama Eufora u Bosni i Hercegovini mađarski general-major Laslo Stic dao je zapaljivu izjavu za medije.

"Situacija bi mogla da eskalira u bilo kom trenutku, kao što se desilo na Kosovu prošlog maja. Zato je važna međunarodna vojna sila koja mora da bude nepristrasna i kredibilna, sa sredstvom odvraćanja ako je potrebno", poručio je Stic.

On je poručio da je krajnji cilj integracija dva entiteta u BiH kako bi bili spremni za pristupanje Evropskoj uniji.

"A za to je potrebna ekonomska, politička i vojna pomoć koju pruža NATO, a od 2004. i EU", smatra on.

Ništa manje zapaljiv intervju dao je i komandant Kfora Ozkan Ultaš koji je rekao da je misija NATO-a na Kosovu i Metohiji četvorostruko uvećana, te da to može da bude samo početna faza, a da može da bude povećana ako "bezbednost Kosova bude ugrožena".

"Generalno, situacija na terenu je mirna, ali krhka. Imamo okretan i fleksibilan sastav širom Kosova koji nam omogućava da odgovorimo na bilo koji scenario, uz puno poštovanje našeg mandata UN", rekao je Ultaš za albanske medije.

Ove izjave sigurno imaju obaveštajnu podlogu, a imaju i preventivni karakter da utiču na subjekte na koje se odnose ovi bezbednosni procesi kako u BiH, tako i na KiM, kaže general-major u penziji Mitar Kovač za RT Balkan.

Naš sagovornik navodi primere na koji način su Srbi ugroženi, sistematski na prostoru Kosova i Metohije i napominje da bi zbog toga trebalo upozorenje na eskalaciju da bude upućeno na adresu Prištine.

Dodaje i da su u Bosni i Hercegovini strani predstavnici doveli do loših odnosa, uključujući i Visokog predstavnika Kristijana Šmita koji je remetilački faktor.

"Može se izvesti zaključak, čini mi se, da nije ovih stranih predstavnika, konstitutivni narodi bi se lakše snašli. Nego se tu nastoje sprovesti strani interesi, pre svega Nemačke. Otud je Šmit jednostrano imenovan da zastupa njihove interese na prostoru BiH", ocenjuje Kovač.

Na pitanje ko bi mogao da ima koristi od bilo kakvog incidenta na prostoru Balkana, Kovač kaže da bi to jedino mogao da bude muslimanski faktor u BiH, koji nastoji da pod uticajem stranog faktora ostvari svoje ciljeve.

"To što prstom stalno upiru u navodni separatizam Republike Srpske, u suštini govore o sebi. BiH nije moguća kao unitarna država", zaključuje Kovač.

Kfor je obučavao prištinsku paravojsku, to je rekao ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron koji je boravio u Prištini, ukazuje penzionisani pukovnik KOS-a Ljuban Karan.

"To je apsolutno van Rezolucije 1244 i van stavova Ujedinjenih nacija. Ali oni o tome više ne vode računa", kaže Karan za RT Balkan.

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini kaže da čim je bivši maršal imenovan za izaslanika Londona za Zapadni Balkan, Stjuart Pič, bilo je jasno da Velika Britanija ima u planu vojno rešenje situacije na Balkanu.

"Britanci tradicionalno nastupaju tako da ih mi ne razumemo, ali uvek su njihovi stavovi antisrpski. Nas su takvi stavovi mnogo koštali u istoriji, izgleda da se tradicija nastavlja", kaže Karan.

Napominje da zbog izjava britanskih zvaničnika možemo da očekujemo da su Kurtiju dali vetar u leđa da i u budućem periodu maltretira i vrši pritisak i progon Srba na KiM.

Smatra da naša država neće moći da ostane pasivna na takav odnos Velike Britanije, te da ima utisak da su Britanci ti koji podstiču nerede i sukobe, a isto čini i Turska koja naoružava Prištinu.

"Sve ide u pravcu vojnog rešenja i u Bosni i u Hercegovini i na Kosovu i Metohiji. Da li je to samo pretnja ili je to sasvim realan i objektivan plan, videćemo, ali mi kao država moramo biti spremni i na jedno i na drugo i to ne samo kao država, već i za naš narod u Republici Srpskoj i na Kosovu i Metohiji", zaključuje Karan.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Mitar

05.01.2024 14:40

Doći će dan da okupatorom vidimo ledja