Vasilije Papović
Foto: Alo/Foto: Alo! / Ognjen Radošević

PIŠE: Vasilije Papović

Po čemu ćete pamtiti ovu odlazeću 2023. godinu? Verujem da istorija neće imati previše lepog da kaže o njoj. Ubeležiće ratove u Ukrajini i na Bliskom istoku u kojima je stradalo mnogo civila, a nažalost i hiljade dece. Njima mi stariji zbog nekih naših sumanutih i bolesnih ciljeva i interesa nismo pružili priliku da odrastu i to jeste i ostaće crna mrlja na obrazu čovečanstva. Svet, nažalost, posle decenija relativne stabilnosti tone u krajnje neizvesnu budućnost, a da li ćemo morati da prođemo kroz globalnu krvavu katarzu kao mnogo puta do sada, pokazaće možda već nastupajuća 2024. Po čemu ćemo je se još sećati? Mi u Srbiji sigurno i po tragedijama u „Ribnikaru“ i Mladenovcu, po okupaciji severa Kosova i Metohije.

Ali da razgrnemo malo tamne oblake. Ako ćemo da budemo pošteni, mi građani Srbije imaćemo i dosta lepih stvari po kojima ćemo pamtiti minulu godinu. Znam da nije popularno i ne uklapa se u hejtersku mantru, ali 2023. je za Srbiju značila i nastavak ere rasta i razvoja kakav teško da je zabeležen u celoj njenoj istoriji. Ova zemlja krupnim koracima grabi napred i toliko se zaletela, da će oni koji joj stavljaju klipove u točkove morati poprilično da se oznoje da je zaustave. Nadam se da u tome neće uspeti, ne toliko zbog nas koji smo dobar deo svog života već proživeli nego mnogo više zbog onih kojima ovu zemlju ostavljamo. Dece.

Ali verujem ipak da ćete svodeći račune za prethodnu godinu nad ovim društvenim i globalnim prednost dati nekim svojim ličnim pobedama. Naoko malim ali za vas suštinski važnim. Da li ste dobili dete, unuče, da li ste se udali ili oženili, jeste li našli bolji posao, koga ste zavoleli, s kim ste se sprijateljili, gde ste putovali. Sve su to delovi mozaika zvanog život. Sve naše nade i strepnje, pobede i porazi. Hoćemo li u 2024. godini mi ovde u Srbiji imati više šansi da ostvarimo svoje snove? Ubeđen sam da hoćemo. Da će dobar duh napretka i prosperiteta ostati ovde s nama. Da nam je nebo granica ako nastavimo putem kojim smo krenuli ne osvrćući se preterano na one koji su od mržnje napravili profesiju. I da na tom putu ka uspehu nikako ne zaboravite one kojima je vaša pomoć možda potrebna. Bolesne, siromašne, sve one koje život nije mazio. Ispunite svoje srce u nastupajućoj 2024. plemenitošću i ubeđen sam da će ona biti lepa i uspešna kao nijedna pre. Jer bogatstvo nije u materijalnim stvarima, ono spava u srcu. Kao što reče jedan francuski filozof, čovek od bogatstva može imati koristi samo ako ga podeli s drugima, sve drugo je iluzija.

Zato, dragi naši čitaoci, mi zaposleni u Alo! želimo vam da se u 2024. godini obogatite. Zdravljem, srećom, ljubavlju, dobročinstvom. Mi ćemo biti tu da to podelimo s vama. Živeli!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading