MIT
Foto: Privatna arhiva/Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović, prisustvovao je danas potpisivanju Sporazuma o međusobnoj saradnji između Кancelarije za IT i eUpravu i Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Sporazum su potpisali zamenik direktora Кancelarije za IT i eUpravu Zoran Mišić i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Tatjana Bugarski. 

MIT

Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

 

 

„Кoliki je značaj eUprave i koliko građani koriste elektronske usluge govori podatak da je na Portalu eUprava do sada registrovano 2.076.000 korisnika. Od toga broja čak 752.707 koristi mobilnu aplikaciju ConsentID za sigurno logovanje, sa najvišim nivoom pouzdanosti i pristup najširem spektru usluga na Portalu eUprava. Veoma je značajno što od ove godine građani sa istim nalogom, odnosno mobilnom aplikacijom ConsentID mogu da pristupaju praktično svim najznačajnijim državnim portalima: eUprava, ePorezi, LPA, CROSO, eZdravlje, APR, Moj esDnevnik, eFaktura, eAgrar, eSud i Moja prva plata.  Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu je prvi fakultet koji će za prijavu svojih studenata na aplikaciju eIndeks koristiti ovu mobilnu aplikaciju, odnosno svi oni koji imaju nalog na Portalu eUprava će moći da se prijave na aplikaciju eIndeks“, rekao je ministar Jovanović i dodao da je mobilna aplikacija ConsentID u potpunosti besplatna i da će se sa njom pristupati aplikaciji eIndeks od proleća. 

„Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu kao jedna moderna visokoškolska ustanova sa savremenim  studijskim programima, prateći trendove razvoja savremenog društva prepoznala je značaj digitalizacije i razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija u smislu njihove praktične primene u radu fakulteta, a prvenstveno u odnosu na stvaranje i funkcionisanje studentskih i nastavničkih servisa u digitalnoj formi. Digitalizacija rada fakulteta na prvom mestu službe za nastavu omogućava jednu efikasnu i efektivnu komunikaciju sa studentima, a u okviru koncepta visokog obrazovanja studentskog centra učenja naravno ide se u pravcu uvođenja sve više tzv. user friendly tehnologija. Sporazum koji smo danas potpisali predstavlja za nas jednu izuzetno značajnu stvar, omogućiće Pravnom fakultetu korišćenje usluga pouzdane autentifikacije korisnika radi bezbednog pristupa studentskim i nastavničkim servisima. U okviru informacionog sistema Pravnog fakulteta postoje razne baze podataka koji se prikupljaju i obrađuju u okviru osnovne delatnosti fakulteta uz poštovanje svih propisa o zaštiti podataka o ličnosti i na ovaj način ovim sporazumom mi ćemo omogućiti najviši stepen zaštite podataka koji se nalaze u tom informacionom sistemu“, rekla je dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Tatjana Bugarski. 

Preduslov za korišćenje aplikacije ConsentID je da korisnik poseduje korisnički nalog na portalu za elektronsku identifikaciju eid.gov.rs i da poseduje parametre (ID korisnika i registracioni kod) ili QR kod za podešavanje i aktiviranje aplikacije. Parametre ili QR kod građani mogu samostalno generisati ukoliko poseduju kvalifikovani elektronski sertifikat na smart kartici ili ih preuzeti na nekom od 1800 šaltera registracionih tela uz važeći lični dokument.

BONUS VIDEO

@alo_portal Vučić: Da bi došao investitor morate da imate dobar put #alo #alodnevnenovine #alonovine #fyp #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading