marija zaharova
Foto: Printscreen/Youtube/ Russian News

Da je Srbija pristala da uvede sankcije Rusiji sada bi bila rob, lišena pomoći koju joj  pruža Rusija, uključujući i onu iz sfere energetike. Zauzvrat bi od Zapada dobila samo nove zahteve, ali bez bilo kakve pomoći, izjavila je za RT Balkan portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"To je jako važno shvatiti. Posebno što dosta mladih u Srbiji nema bolno sećanje na bombardovanje Jugoslavije, nisu to preživeli i ne mogu da shvate. Rodili su se u drugo vreme i o tome mogu da saznaju samo kroz knjige, istoriju... Moraju da shvate da ih Zapad sada laže dajući im obećanja koja se neće ispuniti. Uz to, daju samo zahteve i pretvaraju ih u robove", poručila je Zaharova na današnjem brifingu.

Navela je da period balansiranja Zapada mora da se završi, a to podrazumeva balansiranje sa njihovim standardima. Kako kaže, ako Zapad Srbiju uvažava kao suverenu državu, onda taj isti Zapad mora da uvaži i odluke te države, kao i naroda koji tu živi.

"Srbija mora da se poštuje kao država kao i svi ostali igrači na svetskoj sceni. Zapad balansira i to opasno, a ne Srbija. Tačnije, to što oni rade nije balans već manipulacija", izjavila je Zaharova na današnjem brifingu.

Ona je dodala da se u Srbiji mogu videti opasne faze konflikta i da je na delu pokušaj državnog prevrata.

Zaharova je napomenula da se obrati pažnja kakav je bio odnos Zapada ka modernoj Srbiji.

"Uzmimo na primer poslednjih deset godina. Zapadne države, Vašington i EU, govorili su Srbiji da mora da izabere da li je sa Zapadom ili sa Rusijom, a to nije zakonito, nije fer odnos i pokazatelj je da ne uvažavaju Srbiju kao državu. Kasnije je postajalo sve gore. Posle Vašingtona i Brisel je Srbiji rekao 'Samo Zapad, bez Rusije'. Ali ni to nije bilo dovoljno. Sledeći zahtev je bio samo 'Samo Zapad protiv Rusije'", ukazala je.

A šta je sledeće, upitala je Zaharova, dodajući da zna šta je sledeći zahtev a to je "samo Zapad protiv Srbije", ocenivši da njih neće zanimati realizacija nacionalnog interesa i građana Srbije, već samo interes Vašingtona i Brisela na teritoriji Srbije.

"Problem je taj, što se oni ne služe samo antidemokratskim i protivzakonitim metodama, već 'produbljuju' svoj nezakonit odnos prema Srbiji i šire nezakonite zahteve Beogradu. Najgore od svega toga je što ništa što su obećali nisu ispunili, ni ekonomsku pomoć, finansijsku, investicije, poseban odnos...", navela je Zaharova i istakla da Zapad samo "menja stepen nezakonitih zahteva".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading