ZAKUVAVANJE Dubravka Đedović Handanović otkrila tajne efikasnog spremanja jela: Uz sarmu štedite struju (VIDEO)
(Autor: Tanja Kovačević)
Sezona slava je u jeku, domaćice imaju pune ruke posla i gomilu troškova. Kako uštedeti i vreme i novac, otrkila je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike. One je u našoj emisiji „Zakuvavanje“ pokazala kako da uštedimo struju dok spremamo sarmu, neizostavno jelo na slavskim trpezama.
- I ove grejne sezone građani mogu da dobiju popust na račune za struju ukoliko smanje svoju potrošnju u odnosu na prošlu ili pretprošlu godinu. Vreme možda nećemo uštedeti, jer znamo da se sarma dugo sprema, ali možemo da uštedimo energiju - navela je ministarka.
MAMINE LEKCIJE
Kada je reč o kuvanju, kaže da je prve lekcije lekcije savladala uz majku:
- Ona je volela da kuva, uvek je nešto spremala i bila je jako ljuta kad brat i ja nismo puno jeli. Od nje sam dosta toga naučila, kao i od bake, koja je takođe dosta kuvala. Tako da se i ja trudim da održim tradicuju.
Kod naših domaćina, u restoranu „Uganda Connect“, ministarka je došla s posebnom keceljom.
Alo
- To je kecelja moje ćerke, koju sam joj kupila da možemo zajedno da spremamo - ispričala je naša gošća.
SVI VOLE MESO
Ministarka i njena naslednica radije za obrok biraju povrće, dok njen sin uživa u mesu. Kada je reč o Damiru Handanoviću, ministarkinom suprugu, njegova omiljena jela su riba i meso. Sarma je, kaže, jelo koji svi vole i koje je podseća na detinjstvo.
Alo
- Ja sam gledala moju mamu, ona je to poprilično hirurški zavijala, onda ih tako ukroji, pa ću i ja da to tako uradim - rekla je Đedovićeva.
Ministarka je, inače, prvu sarmu ove zime spremila u našoj emisji, a kako je izgledao ceo proces i ko je bio specijalni degustator, pogledajte u emisiji „Zakuvavanje“.
Pet zlatnih pravila za uštedu struje
1. Uz indukcione ploče manje će se potrošiti struje
2. Šerpa ili tiganj treba da budu malo veći od ringle
3. Ako kuvate u maloj šerpi, ali na velikoj ringli, potošićete oko 40 odsto više struje
4. Poklopite jelo, brže će se skuvati i nećete morati da uključujete aspirator i dodatno trošite struju
5. Šporet ili rernu isključite nekoliko minuta ranije, time štedite oko 10 odsto energije
Recept: Štedljive sarme
- listovi kiselog kupusa
- 400 grama mlevenog mesa
- 150 grama pirinča
- 100 grama slanine
- malo suvog mesa
- glavica luka
- so
- biber
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)